VALPAS MATKAOPAS VASTUULLISEEN MATKAILUUN

Millä eri tavoin matkailu vaikuttaa matkakohteisiin, niissä asuviin ja työskenteleviin ihmisiin, eläimiin ja ympäristöön? Voisiko maailma muuttua paremmaksi matkailemalla vai onko yksittäisen matkailijan valinnoilla mitään merkitystä?

Meidän matkailijoiden, jotka olemme nälkäisiä näkemään maailmaa, on omilla valinnoillamme huolehdittava ja vaadittava, että maailma on avoin, tasa-arvoinen, oikeudenmukainen ja hyvinvoiva myös tulevaisuudessa. Miten voimme sen tehdä?

Matkailun vaikutuksia – niin hyviä kuin huonoja – avaava artikkelisarja toimii matkaoppaanasi kohti vastuullisempaa tapaa matkailla.

Tervetuloa mukaan elämäsi valppaimmalle matkalle!

Yhteistyöhön Valppaan kanssa
Vastuullinen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valpas – verkkomedia, joka auttaa valitsemaan paremmin

Mitä vastuullinen matkailu tarkoittaa ja miksi sen pitäisi kiinnostaa minua, matkailijaa?

Vastuullisen matkailun määritelmä kiteytyy ajatukseen, että matkailijat ja matkailualan toimijat saavat valinnoillaan ja teoillaan aikaan enemmän hyvää kuin huonoa. Helppoa se ei kuitenkaan ole.

Jatka lukemista >>

Matkailun ympäristövaikutukset

MATKAILUN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET – Muutakin kuin ilmastonmuutos, muovipillit ja katoavat korallit

APURAHAN TUKEMA

Matkailun ympäristövaikutukset ovat usein paikallisia ja näkyvät vasta vuosien tai jopa vuosikymmenten päästä. Millaisia jälkiä matkailijat ympäristöönsä jättävät ja mitä niiden vähentämiseksi on mahdollista tehdä?

Jatka lukemista >>


Matkailun sosiaaliset ja kulttuuriset vaikutukset

MATKAILUN SOSIAALISET JA KULTTUURISET VAIKUTUKSET – Siltojen rakentaja vai epätasa-arvon edistäjä?

APURAHAN TUKEMA

Matkailun sosiaaliset ja kulttuuriset vaikutukset kohdistuvat poikkeuksetta paikallisiin asukkaisiin. Vastuullinen matkailu vaatii kykyä asettua paikallisen asemaan, mutta se on usein monimutkaisempaa kuin uskoisi. Mitä sosiokulttuurinen vastuullisuus tarkoittaa ja miksi aihe on niin vaikea?

Jatka lukemista >>


Matkailun taloudelliset vaikutukset

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET – Vastuullinen kuluttaminen auttaa kohdetta ja kannustaa matkailuyrityksiä eettiseen toimintaan

APURAHAN TUKEMA

Matkailu on maailman merkittävimpiä tulonlähteitä, työllistäjiä ja hyvinvoinnin mahdollistajia. Matkailun taloudelliset vaikutukset ovat pääosin positiivisia, mutta aihe sisältää myös ongelmia, joiden tunnistaminen vaatii matkailijalta valppautta.

Jatka lukemista >>

Ympäristö ja ilmasto

ArtikkelitYmpäristö ja ilmasto

Porin Original Sokos Hotel Vaakunassa jokainen viikko on hävikkiviikko – onnistuminen vaatii sitoutumista henkilökunnalta ja asiakkailta

5 minuutin lukuaika

Jokasyksyinen Hävikkiviikko kiinnittää huomiota ruokahävikin määrään ja merkitykseen. Porin Original Sokos Hotel Vaakunassa ruokahävikin vähentämiseen on panostettu jo vuosia. ”Hotelliaamiaiselta opitut käytännöt on helppo viedä mukanaan kotiin”, muistuttaa hotellipäällikkö Riina Kuusijoensuu.

ArtikkelitYmpäristö ja ilmasto

Lentämisen ilmastovaikutus on kolminkertainen hiilidioksidiin verrattuna – ja suomalaisten lentopäästöt ovat maailman kärkeä

5 minuutin lukuaika

Onko suomalaisten lentopäästöillä lopulta merkitystä, asuuhan Kiinassa yli 260-kertainen määrä ihmisiä pieneen Suomeen verrattuna? Tutkimukset tarjoavat vastauksia myös suomalaisten suosimaan argumenttiin.

Luonto ja eläimet

ArtikkelitLuonto ja eläimet

Norppamatkailun suosio kasvaa – onko matkailu saimaannorpalle uhka vai mahdollisuus?

8 minuutin lukuaika

Norppakanta ja norppamatkailu Saimaalla kasvavat, mutta samalla lisääntyvät myös saimaannorpan elinoloja uhkaavat tekijät. Valpas vieraili saimaannorpan kotivesillä toukokuussa 2020 ja etsi vastausta kysymykseen: onko matkailu saimaannorpalle uhka vai mahdollisuus?

ArtikkelitLuonto ja eläimet

Luonto on avoin kaikille, mutta se tuo mukanaan vastuuta – luontoharrastajien määrän kasvaessa vastuullinen retkeily on tärkeämpää kuin koskaan

7 minuutin lukuaika

Jokainen luontoon jätetty roska, tunnelman vuoksi poltettu nuotiopuu, rikkoutunut rakenne tai turha maastopalo kuluttaa retkeilyalueiden resursseja. Kuinka voimme varmistaa, että saamme nauttia luontokohteistamme vapaasti myös tulevaisuudessa?

Yhteisöt ja kulttuurit

ArtikkelitYhteisöt ja kulttuurit

Nopea pudotus liikamatkailusta nollamatkailuun vahvistaa paikallisten asenteita: paluu entiseen ei ole vaihtoehto

6 minuutin lukuaika

Matkailun pysähtyminen toi näkyviin liikamatkailun todelliset haitat, joita ei enää kaivata takaisin. Matkakohteissa on oivallettu, että ratkaisu on paikallisten osallistaminen – ja tätä ajatusta Suomenlinnassa on toteutettu menestyksellä jo pitkään.

ArtikkelitYhteisöt ja kulttuurit

Elä kuin paikallinen – matkailijan pääsy osaksi aitoa paikallisarkea voi tehdä pysyvän vaikutuksen

5 minuutin lukuaika

Aidot paikalliselämykset eivät synny turisteja varten rakennetuista kulisseista vaan merkityksellisistä kohtaamisista paikallisten ihmisten ja kulttuurin kanssa. Parhaimmillaan ne voivat muuttaa sekä paikallisen että matkailijan maailman – myös tutulta tuntuvassa Suomessa.

Talouden ilmiöt

ArtikkelitTalouden ilmiöt

Matkailun jakamistalous sekoittaa rooleja – miten jakautuvat ilmiön hyödyt ja haitat?

5 minuutin lukuaika

Matkailun jakamistalous tekee matkailijasta matkailupalvelujen tarjoajan ja raottaa verhoa paikalliseen arkeen matkakohteessa. Mitä hyvää ja mitä huonoa matkailun jakamistalous tuo mukanaan, ja kuinka aitoa sen paljastama arki oikeasti on?

ArtikkelitTalouden ilmiöt

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET – Vastuullinen kuluttaminen auttaa kohdetta ja kannustaa matkailuyrityksiä eettiseen toimintaan

7 minuutin lukuaika

Matkailu on maailman merkittävimpiä tulonlähteitä, työllistäjiä ja hyvinvoinnin mahdollistajia. Matkailun taloudelliset vaikutukset ovat pääosin positiivisia, mutta aihe sisältää myös ongelmia, joiden tunnistaminen vaatii matkailijalta valppautta.

Ole valpas matkailija ja tiedä, mitä maailmalla tapahtuu

Valppaan uutiskirje julkaistaan lähiaikoina. Pysy valppaana – liity postituslistalle jo nyt!

Valpas kunnioittaa yksityisyyttäsi ja käyttää tietojasi vain uutiskirjeen toimittamiseen. Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa uutiskirjeen linkistä tai ottamalla yhteyttä Valppaan toimitukseen.

Kysy vastuullisesta matkailusta

RMY vastaa -palstalla Reilun matkailun yhdistyksen asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin

Lähetä oma kysymyksesi RMY:lle

  Mitä vastuullinen matkailu tarkoittaa matkailutoimijan näkökulmasta?

  Videolla emeritusprofessori ja vastuullista matkailua edistävän Responsible Tourism Partnershipin toimitusjohtaja Harold Goodwin selvittää, millä eri tavoin ja miksi vastuullinen matkailu pyrkii

  – vähentämään matkailun negatiivisia vaikutuksia
  – tuottamaan mahdollisimman paljon hyviä vaikutuksia
  – varmistamaan, että paikallisyhteisö otetaan mukaan päätöksentekoon ja suunnitteluun
  – luomaan merkityksellisiä yhteyksiä matkailijoiden ja paikallisväestön välille
  – edistämään kunnioitusta eri osapuolten – päättäjien, toimialan, matkailuyritysten, paikallisväestön ja matkailijoiden – välillä
  – tekemään matkailusta entistä reilumpaa osallistamalla erilaisia ihmisiä matkailutoimintaan ja
  – kannustamaan matkailutoimijoita läpinäkyvyyteen.

  TUTUSTU REILUN MATKAILIJAN OHJEISIIN:


  1. Hanki tietoa matkakohteesta
  2. Matkusta huippusesongin ulkopuolella
  3. Valitse vähäpäästöinen liikkumismuoto
  4. Valitse vastuuntuntoinen matkanjärjestäjä
  5. Suosi paikallista
  6. Säästä energiaa ja vettä
  7. Minimoi jätteet
  8. Kunnioita paikallista kulttuuria ja ihmisiä
  9. Suojele eläimiä ja luontoa
  10. Kerro näkemästäsi ja kokemastasi


  Lue lisää Reilun matkailun yhdistyksen sivuilta

  Vieraskynä

  Neljä budjettiystävällistä vinkkiä liikematkustuskäytäntöjen vastuullisuuden parantamiseksi

  2 minuutin lukuaika

  ”Kestävämpien toimintatapojen, kuten vastuullisempien liikematkustuskäytäntöjen omaksuminen, ei tapahdu sormia napsauttamalla. Ensin pitää tulla tietoiseksi tarpeesta muokata toimintaa vastuullisempaan suuntaan ja ymmärtää, kuinka keskeistä muutosten tekeminen on – sekä planeetan että yrityksen näkökulmasta.”

  Valppaita ajatuksia matkailusta

  Ennen kuin lähdet, muista turvallisen matkustamisen viisi M:ää

  Matkustustiedotteet antavat sinulle tärkeää ja ajankohtaista tietoa matkakohteesi turvallisuudesta, laeista ja säännöistä sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista. Löydät ne ulkoministeriön sivuilta.

  Matkustusilmoitus antaa turvaa huolimatta siitä, mihin olet matkalla. Sen avullaulkoministeriö voi olla sinuun yhteydessä, jos kohteessa turvallisuustilanne muuttuu mistä tahansa syystä. Voit tehdä sen täällä.

  Matkavakuutus varmistaa huolettoman matkan. Muista kuitenkin varmistaa, että matkavakuutuksesi kattaa matkatavaroidesi arvon ja aktiviteetit, joihin aiot matkasi aikana osallistua.

  Matkustusasiakirjat kannattaa tarkistaa huolellisesti hyvissä ajoin ennen matkaa. Eri maissa on erilaisia määräyksiä passin voimassaolon ja viisumien suhteen.

  Maski on ainakin toistaiseksi pakollinen varuste, jos mielit lentämällä maailmalle. Varmista, että sinulla on tarpeeksi kasvomaskeja ja hallitset niiden turvallisen käytön.

  Ole Valpas myös somessa – seuraa Valpasta ja liity keskusteluun eri kanavissa: