VALPAS MATKAOPAS VASTUULLISEEN MATKAILUUN

Millä eri tavoin matkailu vaikuttaa matkakohteisiin, niissä asuviin ja työskenteleviin ihmisiin, eläimiin ja ympäristöön? Voisiko maailma muuttua paremmaksi matkailemalla vai onko yksittäisen matkailijan valinnoilla mitään merkitystä?

Meidän matkailijoiden, jotka olemme nälkäisiä näkemään maailmaa, on omilla valinnoillamme huolehdittava ja vaadittava, että maailma on avoin, tasa-arvoinen, oikeudenmukainen ja hyvinvoiva myös tulevaisuudessa. Miten voimme sen tehdä?

Matkailun vaikutuksia – niin hyviä kuin huonoja – avaava artikkelisarja toimii matkaoppaanasi kohti vastuullisempaa tapaa matkailla.

Tervetuloa mukaan elämäsi valppaimmalle matkalle!

Yhteistyöhön Valppaan kanssa
Vastuullinen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valpas – verkkomedia, joka auttaa valitsemaan paremmin

Mitä vastuullinen matkailu tarkoittaa ja miksi sen pitäisi kiinnostaa minua, matkailijaa?

Vastuullisen matkailun määritelmä kiteytyy ajatukseen, että matkailijat ja matkailualan toimijat saavat valinnoillaan ja teoillaan aikaan enemmän hyvää kuin huonoa. Helppoa se ei kuitenkaan ole.

Jatka lukemista >>

Matkailun ympäristövaikutukset

MATKAILUN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET – Muutakin kuin ilmastonmuutos, muovipillit ja katoavat korallit

APURAHAN TUKEMA

Matkailun ympäristövaikutukset ovat usein paikallisia ja näkyvät vasta vuosien tai jopa vuosikymmenten päästä. Millaisia jälkiä matkailijat ympäristöönsä jättävät ja mitä niiden vähentämiseksi on mahdollista tehdä?

Jatka lukemista >>


Matkailun sosiaaliset ja kulttuuriset vaikutukset

MATKAILUN SOSIAALISET JA KULTTUURISET VAIKUTUKSET – Siltojen rakentaja vai epätasa-arvon edistäjä?

APURAHAN TUKEMA

Matkailun sosiaaliset ja kulttuuriset vaikutukset kohdistuvat poikkeuksetta paikallisiin asukkaisiin. Vastuullinen matkailu vaatii kykyä asettua paikallisen asemaan, mutta se on usein monimutkaisempaa kuin uskoisi. Mitä sosiokulttuurinen vastuullisuus tarkoittaa ja miksi aihe on niin vaikea?

Jatka lukemista >>


Matkailun taloudelliset vaikutukset

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET – Vastuullinen kuluttaminen auttaa kohdetta ja kannustaa matkailuyrityksiä eettiseen toimintaan

APURAHAN TUKEMA

Matkailu on maailman merkittävimpiä tulonlähteitä, työllistäjiä ja hyvinvoinnin mahdollistajia. Matkailun taloudelliset vaikutukset ovat pääosin positiivisia, mutta aihe sisältää myös ongelmia, joiden tunnistaminen vaatii matkailijalta valppautta.

Jatka lukemista >>

Uusimmat artikkelit

Lue Valppaan uusimmat artikkelit vastuullisesta matkailusta ja vapaa-ajasta

Vaihtoehtoja matkailulle

Geokätköilyn aloittaminen korona-aikana opetti katsomaan kotiseutua uusin silmin

5 minuutin lukuaika

Koronarajoitukset saivat suomalaiset etsimään uusia harrastuksia. Geokätköilyn aloittaminen auttoi Pia Ojalaa ja Titta Aitavaaraa löytämään luonnossa liikkumisen ilon ja lukuisat hyödyt.

ArtikkelitIhmiset

Milloin matkakuva kannattaa jättää ottamatta? Yli 100 maassa kuvannut Hannu Laakso on oppinut matkakuvaamisen etiikkaa kantapään kautta

6 minuutin lukuaika

Meistä jokainen haluaa tallentaa lomamatkansa ikimuistoisimmat hetket. Mihin tahansa kuvaan ei lentolipun ostaminen oikeuta. Palkittu matka- ja luontokuvaaja Hannu Laakso jakaa vinkkejä eettiseen matkavalokuvaukseen.

ArtikkelitValppaita valintoja

Elämän muuttava matka – vapaaehtoistyössä koko muu maailma jää hetkessä taakse

6 minuutin lukuaika

Kaksi suomalaismatkailijaa kertoo, kuinka kokemukset vapaaehtoistyöstä eläintensuojelukohteissa vahvistivat omaa arvomaailmaa ja tietoutta omien valintojen merkityksestä.

ArtikkelitLuonto ja eläimet

Vapaaehtoistyö eläinten parissa kiinnostaa suomalaisia, mutta omatoimisesti matkaan lähtevä ensikertalainen ottaa ison riskin

6 minuutin lukuaika

Vapaaehtoistyömatkailijoita Suomesta maailmalle lähettävät KILROY Finland ja Ekomatkaajat kertovat, kuinka matkailija voi varmistaa, ettei hyvä tarkoitus auttaa hädässä olevia eläimiä koidu niiden kohtaloksi.

Ole valpas matkailija ja tiedä, mitä maailmalla tapahtuu

Valppaan uutiskirje julkaistaan syksyllä 2020. Pysy valppaana ja liity postituslistalle jo nyt!

Valpas kunnioittaa yksityisyyttäsi ja käyttää tietojasi vain syksyn 2020 aikana julkaistavan uutiskirjeen toimittamiseen. Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa uutiskirjeen linkistä tai ottamalla yhteyttä Valppaan toimitukseen.

Mitä vastuullinen matkailu tarkoittaa matkailutoimijan näkökulmasta?

Videolla emeritusprofessori ja vastuullista matkailua edistävän Responsible Tourism Partnershipin toimitusjohtaja Harold Goodwin selvittää, millä eri tavoin ja miksi vastuullinen matkailu pyrkii

– vähentämään matkailun negatiivisia vaikutuksia
– tuottamaan mahdollisimman paljon hyviä vaikutuksia
– varmistamaan, että paikallisyhteisö otetaan mukaan päätöksentekoon ja suunnitteluun
– luomaan merkityksellisiä yhteyksiä matkailijoiden ja paikallisväestön välille
– edistämään kunnioitusta eri osapuolten – päättäjien, toimialan, matkailuyritysten, paikallisväestön ja matkailijoiden – välillä
– tekemään matkailusta entistä reilumpaa osallistamalla erilaisia ihmisiä matkailutoimintaan ja
– kannustamaan matkailutoimijoita läpinäkyvyyteen.

TUTUSTU REILUN MATKAILIJAN OHJEISIIN:


1. Hanki tietoa matkakohteesta
2. Matkusta huippusesongin ulkopuolella
3. Valitse vähäpäästöinen liikkumismuoto
4. Valitse vastuuntuntoinen matkanjärjestäjä
5. Suosi paikallista
6. Säästä energiaa ja vettä
7. Minimoi jätteet
8. Kunnioita paikallista kulttuuria ja ihmisiä
9. Suojele eläimiä ja luontoa
10. Kerro näkemästäsi ja kokemastasi


Lue lisää Reilun matkailun yhdistyksen sivuilta

Kolumnit

"Jaa, tässä on kyläkauppa! Pysähdypä, kuski"

2 minuutin lukuaika

Nyt, kun koronarajoitukset taas kiristyvät samaan aikaan syyslomien kanssa, on hyvä muistaa, ettei sukulaisten mökillä kököttäminen ja tutun luontopolun kiertäminen auta yhtään yritystä pärjäämään huomiseen.

Valppaita ajatuksia matkailusta

Ennen kuin lähdet, muista turvallisen matkustamisen viisi M:ää

Matkustustiedotteet antavat sinulle tärkeää ja ajankohtaista tietoa matkakohteesi turvallisuudesta, laeista ja säännöistä sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista. Löydät ne ulkoministeriön sivuilta.

Matkustusilmoitus antaa turvaa huolimatta siitä, mihin olet matkalla. Sen avullaulkoministeriö voi olla sinuun yhteydessä, jos kohteessa turvallisuustilanne muuttuu mistä tahansa syystä. Voit tehdä sen täällä.

Matkavakuutus varmistaa huolettoman matkan. Muista kuitenkin varmistaa, että matkavakuutuksesi kattaa matkatavaroidesi arvon ja aktiviteetit, joihin aiot matkasi aikana osallistua.

Matkustusasiakirjat kannattaa tarkistaa huolellisesti hyvissä ajoin ennen matkaa. Eri maissa on erilaisia määräyksiä passin voimassaolon ja viisumien suhteen.

Maski on ainakin toistaiseksi pakollinen varuste, jos mielit lentämällä maailmalle. Varmista, että sinulla on tarpeeksi kasvomaskeja ja hallitset niiden turvallisen käytön.