VALPAS MATKAOPAS VASTUULLISEEN MATKAILUUN

Millä eri tavoin matkailu vaikuttaa matkakohteisiin, niissä asuviin ja työskenteleviin ihmisiin, eläimiin ja ympäristöön? Voisiko maailma muuttua paremmaksi matkailemalla vai onko yksittäisen matkailijan valinnoilla mitään merkitystä?

Meidän matkailijoiden, jotka olemme nälkäisiä näkemään maailmaa, on omilla valinnoillamme huolehdittava ja vaadittava, että maailma on avoin, tasa-arvoinen, oikeudenmukainen ja hyvinvoiva myös tulevaisuudessa. Miten voimme sen tehdä?

Matkailun vaikutuksia – niin hyviä kuin huonoja – avaava artikkelisarja toimii matkaoppaanasi kohti vastuullisempaa tapaa matkailla.

Tervetuloa mukaan elämäsi valppaimmalle matkalle!

Yhteistyöhön Valppaan kanssa
Vastuullinen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valpas – verkkomedia, joka auttaa valitsemaan paremmin

Mitä vastuullinen matkailu tarkoittaa ja miksi sen pitäisi kiinnostaa minua, matkailijaa?

Vastuullisen matkailun määritelmä kiteytyy ajatukseen, että matkailijat ja matkailualan toimijat saavat valinnoillaan ja teoillaan aikaan enemmän hyvää kuin huonoa. Helppoa se ei kuitenkaan ole.

Jatka lukemista >>

Matkailun ympäristövaikutukset

MATKAILUN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET – Muutakin kuin ilmastonmuutos, muovipillit ja katoavat korallit

APURAHAN TUKEMA

Matkailun ympäristövaikutukset ovat usein paikallisia ja näkyvät vasta vuosien tai jopa vuosikymmenten päästä. Millaisia jälkiä matkailijat ympäristöönsä jättävät ja mitä niiden vähentämiseksi on mahdollista tehdä?

Jatka lukemista >>


Matkailun sosiaaliset ja kulttuuriset vaikutukset

MATKAILUN SOSIAALISET JA KULTTUURISET VAIKUTUKSET – Siltojen rakentaja vai epätasa-arvon edistäjä?

APURAHAN TUKEMA

Matkailun sosiaaliset ja kulttuuriset vaikutukset kohdistuvat poikkeuksetta paikallisiin asukkaisiin. Vastuullinen matkailu vaatii kykyä asettua paikallisen asemaan, mutta se on usein monimutkaisempaa kuin uskoisi. Mitä sosiokulttuurinen vastuullisuus tarkoittaa ja miksi aihe on niin vaikea?

Jatka lukemista >>


Matkailun taloudelliset vaikutukset

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET – Vastuullinen kuluttaminen auttaa kohdetta ja kannustaa matkailuyrityksiä eettiseen toimintaan

APURAHAN TUKEMA

Matkailu on maailman merkittävimpiä tulonlähteitä, työllistäjiä ja hyvinvoinnin mahdollistajia. Matkailun taloudelliset vaikutukset ovat pääosin positiivisia, mutta aihe sisältää myös ongelmia, joiden tunnistaminen vaatii matkailijalta valppautta.

Jatka lukemista >>

TUTUSTU VALPPAAN TEEMOIHIN

Ympäristö ja ilmasto

ArtikkelitYmpäristö ja ilmasto

Taloudellinen ajotapa säästää rahaa ja ympäristöä – pienillä muutoksilla jopa satojen eurojen etu

8 minuutin lukuaika

Navigaattorin ehdottama lyhin reitti ei automaattisesti ole halvin saati ympäristöystävällisin vaihtoehto automatkalle. Autoliiton taloudelliseen ajotapaan erikoistuneen koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen vinkeillä ajat edullisemmin, turvallisemmin ja ekologisemmin.

ArtikkelitMainosyhteistyöYmpäristö ja ilmasto

Vastuullisuus on saanut rinnalleen uudistavan termin, mutta mitä uudistava matkailu oikein tarkoittaa?

6 minuutin lukuaika

Mainosyhteistyö: Mood of Finland | Vastuullisen matkailun rinnalla puhutaan nyt uudistavasta matkailusta (regenerative tourism). Onko kyseessä vain uusi trendikäs termi muiden joukossa vai mitä uudistava matkailu oikein tarkoittaa – ja mitä merkitystä sillä on?

Luonto ja eläimet

ArtikkelitLuonto ja eläimet

Puumalan saaristoreitti avaa uudenlaisen näkökulman pyörämatkailuun

9 minuutin lukuaika

On aika unohtaa pinttyneet mielikuvat pyörämatkailusta teltalla ja retkikeittimellä varustautuneiden, timmikroppaisten himopolkijoiden harrastuksena. Puumalan saaristoreitti toimii myös hikilenkkinä, mutta parhaimmillaan se on kiireettömästi nautiskeltu maisema- ja makumatka, jonka pääosassa ovat lähiruoka ja paikalliset palvelut, monipuoliset luontoelämykset sekä aktiivisen päivän päättäminen puhtaiden lakanoiden väliin.

ArtikkelitLuonto ja eläimet

Norppamatkailun suosio kasvaa – onko matkailu saimaannorpalle uhka vai mahdollisuus?

8 minuutin lukuaika

Norppakanta ja norppamatkailu Saimaalla kasvavat, mutta samalla lisääntyvät myös saimaannorpan elinoloja uhkaavat tekijät. Valpas vieraili saimaannorpan kotivesillä toukokuussa 2020 ja etsi vastausta kysymykseen: onko matkailu saimaannorpalle uhka vai mahdollisuus?

Yhteisöt ja kulttuurit

ArtikkelitYhteisöt ja kulttuurit

Nopea pudotus liikamatkailusta nollamatkailuun vahvistaa paikallisten asenteita: paluu entiseen ei ole vaihtoehto

6 minuutin lukuaika

Matkailun pysähtyminen toi näkyviin liikamatkailun todelliset haitat, joita ei enää kaivata takaisin. Matkakohteissa on oivallettu, että ratkaisu on paikallisten osallistaminen – ja tätä ajatusta Suomenlinnassa on toteutettu menestyksellä jo pitkään.

ArtikkelitYhteisöt ja kulttuurit

Elä kuin paikallinen – matkailijan pääsy osaksi aitoa paikallisarkea voi tehdä pysyvän vaikutuksen

5 minuutin lukuaika

Aidot paikalliselämykset eivät synny turisteja varten rakennetuista kulisseista vaan merkityksellisistä kohtaamisista paikallisten ihmisten ja kulttuurin kanssa. Parhaimmillaan ne voivat muuttaa sekä paikallisen että matkailijan maailman – myös tutulta tuntuvassa Suomessa.

Talouden ilmiöt

ArtikkelitTalouden ilmiöt

Matkailun jakamistalous sekoittaa rooleja – miten jakautuvat ilmiön hyödyt ja haitat?

5 minuutin lukuaika

Matkailun jakamistalous tekee matkailijasta matkailupalvelujen tarjoajan ja raottaa verhoa paikalliseen arkeen matkakohteessa. Mitä hyvää ja mitä huonoa matkailun jakamistalous tuo mukanaan, ja kuinka aitoa sen paljastama arki oikeasti on?

ArtikkelitTalouden ilmiöt

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET – Vastuullinen kuluttaminen auttaa kohdetta ja kannustaa matkailuyrityksiä eettiseen toimintaan

7 minuutin lukuaika

Matkailu on maailman merkittävimpiä tulonlähteitä, työllistäjiä ja hyvinvoinnin mahdollistajia. Matkailun taloudelliset vaikutukset ovat pääosin positiivisia, mutta aihe sisältää myös ongelmia, joiden tunnistaminen vaatii matkailijalta valppautta.

Ole valpas matkailija ja tiedä, mitä maailmalla tapahtuu

Valppaan uutiskirje ilmestyy joka kuun ensimmäinen perjantai.

Valpas kunnioittaa yksityisyyttäsi ja käyttää tietojasi vain uutiskirjeen toimittamiseen. Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa uutiskirjeen linkistä tai ottamalla yhteyttä Valppaan toimitukseen.

Kysy vastuullisesta matkailusta

RMY vastaa -palstalla Reilun matkailun yhdistyksen asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin

Lähetä oma kysymyksesi RMY:lle

  TUTUSTU REILUN MATKAILIJAN OHJEISIIN:


  1. Ota selvää ja tiedosta vastuusi
  2. Vältä ruuhkia
  3. Valitse vähäpäästöinen liikkumismuoto
  4. Käytä rahasi reilusti
  5. Säästä energiaa ja vettä sekä minimoi jätteet
  6. Kunnioita paikallista kulttuuria ja ihmisiä
  7. Suojele luontoa ja eläimiä
  8. Viesti vastuullisesti
  9. Matkusta turvallisesti
  10. Edistä vastuullista matkailua


  Lue lisää Reilun matkailun yhdistyksen sivuilta

  Vieraskynä

  Luonnon leikki itsessä vie toiseen todellisuuteen

  2 minuutin lukuaika

  ”Lomalla ei eletä samaa todellisuutta kuin arjessa. Voiko tästä toisesta todellisuudesta kuitenkin saada maistiaisia myös arjessa – poikkeamalla rutiineista ja antamalla tilaa luovuudelle?” pohtii Valppaan vieraskynäilijä Suvi Ranta.

  Suvi Ranta

  Vieraskynäilijä on Lapin yliopiston matkailututkimuksen opiskelija, joka pyrkii tarkastelemaan arkiympäristöään matkailijan uteliaisuudella.

  Onko sinulla valppaita ajatuksia matkailusta?
  Lähetä näkemyksesi meille – Valpas julkaisee Vieraskynä-palstallaan asiantuntijoiden näkökulmia vastuullisesta matkailusta.

  Sanotaan, että matkailu avartaa. Entäpä lähimatkailu? Luova vuorovaikutus luonnon kanssa voi paljastaa uusia ja poikkeavia piirteitä tutusta ympäristöstä ja samalla itsestä.

  Luova toiminta voi olla vaikkapa sanataidetta, liikettä, musiikkia tai muotoilua. Yksi runoilee mustikasta kokoelmateoksen, toinen antaa luonnon leikkiä äänessään ja kehossaan performanssin kautta, kolmas sommittelee kivistä ja kävyistä mandalan kaltaisen lumoavan kuvion.

  Minä lähestyin kandidaatintutkielmassani tähtitaivasta soveltavan valokuvauksen ja kuvanmuokkauksen menetelmillä.

  Tutkielmassani tarkastelin tähtitaivaan kokemista lähimatkailijana. Lähimatkailun käsitin arjen näkemisenä uudella tavalla – toisin sanoen leikin matkailijaa arkiympäristössäni.

  Tämä leikki tapahtui arjen rutiineista ja rytmeistä poikkeamalla, liikkumalla itselleni tutuissa paikoissa poikkeukselliseen aikaan matkailijan uteliaisuudella.

  Tutustuin kevättalven tähtitaivaaseen tyypillisen nukkumaanmenoaikani jälkeen kameran ja Stellarium-tähtikarttasovelluksen avulla.

  ”Aikuisena leikkiä rajoittavat sosiaaliset normit, jotka näkevät leikin nakertavan yksilön uskottavuutta.”

  Aluksi kameralaukun ja jalustimen kanniskelu kaupunkiympäristössä vähän nolotti, vaikka harrastelenkin valokuvausta silloin tällöin (omassa rauhassani…) ja kameran kanssa puuhailu tapahtui iltamyöhään toisten jo hakiessa mukavaa nukkuma-asentoa.

  Jokin pieni ääni takaraivossa sai kuitenkin oloni epämukavaksi ja kiihdyttämään askeleitani pois mahdollisten katseiden alta. Tuo ääni muistutti minua alitajuisesti kaikenlaisesta kritiikistä valokuvaamista kohtaan, esimerkiksi kokemuksesta vieraantumisesta ja visuaalisuuden ylikorostamisesta.

  Luovaa toimintaa voi ajatella leikkinä, johon liittyy kuvittelua, keksimistä, yllätyksellisyyttä, iloa ja uppoutumista. Leikki tapahtuu luonnostaan, joten luonto ikään kuin leikkii ihmisessä.

  Myös vapaus kuuluu leikkiin. Aikuisena leikkiä rajoittavat sosiaaliset normit, jotka näkevät leikin nakertavan yksilön uskottavuutta. (ks. Stöckell & Luostarinen, 2022.) Samat normit, jotka kuiskuttelivat minunkin korviini täydessä kameravarustuksessa taivaltaessani.

  Matkailuun ja leikkimiseen kuuluu samoja päämääriä: vapautta jokapäiväisistä normeista, pakoa arjen kuvioista ja rytmeistä, uusien näkökulmien löytämistä ja huolettomuutta. Unohtamalla hetkeksi leikkiä rajoittavat sosiaaliset normit (mikä on muuten helpompaa luontoympäristössä), saattaa omaksi yllätyksekseen kokea hyvin samankaltaisia asioita, mitä matkoiltakin odotetaan.

  Arkiympäristöstä voi leikin ja luovuuden kautta löytää jotain eksoottista, poikkeavaa, outoa ja esteettistä, ehkä myös vapauttavaa. Tähtitaivaan katselu mahdollistaa myös näkemisen menneisyyteen ja valovuosien etäisyyksiin.

  Kotona leikkiä voi vielä jatkaa tekemällä itse kauniita ja henkilökohtaisia matkamuistoja. Minä jatkoin leikkiäni käsittelemällä ottamiani valokuvia ja jatkoin samalla tutustumista tähtitaivaaseen kuvan ja muistojen avulla.

  Antamalla mahdollisuuksia luovalle leikille kameran ja tähtitaivaan kanssa, löysin kävelymatkan päästä kotoani uusia näkökulmia ja kuvankauniita yksityiskohtia, opin tähtitaivaasta yllättävän paljon ja vaivattomasti sekä oivalsin siitä yhteyksiä maantieteellisesti laajempaankin kulttuuriin.

  Tähtien kuvaamista häiritsevä kuunvalo muuttui leikissä valovuodoksi
  Tähtien kuvaamista häiritsevä kuunvalo muuttui leikissäni valovuodoksi. Kuva: Suvi Ranta

  Kartutin kokemuksen myötä hieman myös itsetuntemustani ja lisäksi uteliaisuuteni tähtitaivaan ilmiöitä sekä kotini lähiympäristöä ja sen kulttuuria kohtaan syveni. Näin tämä pieni lähimatka jätti odottamattoman jälkensä ja muutti minua pysyvästi.

  Teknologiaa on kritisoitu kokemuksesta etäännyttämisestä, mutta omassa kokemuksessani sillä oli suuri rooli oppimisessani ja luovassa vuorovaikutuksessani luonnon kanssa.

  Matkailu avartaa, niin tekee myös luovuus. Mikä on sinun tapasi antaa luonnon leikkiä itsessäsi?

  Lähde: Stöckell, A. & Luostarinen, N. (2022). Lupa leikkiä metsän sylissä: Taideperustaisten metsäkohtaamisten tarkastelua aikuisen leikin näkökulmasta. Lapin Yliopiston taiteiden tiedekunnan julkaisuja. Sarja C. Katsauksia ja puheenvuoroja, nro 65. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022040527214 

  Valppaita ajatuksia matkailusta

  Ennen kuin lähdet, muista turvallisen matkustamisen viisi M:ää

  Matkustustiedotteet antavat sinulle tärkeää ja ajankohtaista tietoa matkakohteesi turvallisuudesta, laeista ja säännöistä sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista. Löydät ne ulkoministeriön sivuilta.

  Matkustusilmoitus antaa turvaa huolimatta siitä, mihin olet matkalla. Sen avullaulkoministeriö voi olla sinuun yhteydessä, jos kohteessa turvallisuustilanne muuttuu mistä tahansa syystä. Voit tehdä sen täällä.

  Matkavakuutus varmistaa huolettoman matkan. Muista kuitenkin varmistaa, että matkavakuutuksesi kattaa matkatavaroidesi arvon ja aktiviteetit, joihin aiot matkasi aikana osallistua.

  Matkustusasiakirjat kannattaa tarkistaa huolellisesti hyvissä ajoin ennen matkaa. Eri maissa on erilaisia määräyksiä passin voimassaolon ja viisumien suhteen.

  Maski on ainakin toistaiseksi pakollinen varuste, jos mielit lentämällä maailmalle. Varmista, että sinulla on tarpeeksi kasvomaskeja ja hallitset niiden turvallisen käytön.

  Ole Valpas myös somessa – seuraa Valpasta ja liity keskusteluun eri kanavissa: