ArtikkelitLuonto ja eläimet

Puumalan saaristoreitti avaa uudenlaisen näkökulman pyörämatkailuun

9 minuutin lukuaika

On aika unohtaa pinttyneet mielikuvat pyörämatkailusta teltalla ja retkikeittimellä varustautuneiden, timmikroppaisten himopolkijoiden harrastuksena. Puumalan saaristoreitti toimii myös hikilenkkinä, mutta parhaimmillaan se on kiireettömästi nautiskeltu maisema- ja makumatka, jonka pääosassa ovat lähiruoka ja paikalliset palvelut, monipuoliset luontoelämykset sekä aktiivisen päivän päättäminen puhtaiden lakanoiden väliin.

Teksti: Saana Jaakkola
Kansikuva: Juho Kuva / Visit Finland

Se kävi selväksi jo Puumalan saaristoreitin pyöräilemistä edeltävänä iltana, kun Matkahuollon ja Visit Puumalan kutsumat median edustajat istuivat yhteisen pöydän ääreen Sahanlahti Resortin tiloissa.

Entisen sahalaitoksen mailla toimiva lomakeskus on osa Saimaa Gastronomy -verkostoa, johon kuuluvat yritykset tarjoavat ravintoloissaan paikan päällä valmistettua sesonkiruokaa puhtaista, lähiseudun raaka-aineista.

Sahanlahti Resortin illallispöydässä herkuteltiin muun muassa naapurin keräämistä korvasienistä valmistetulla keitolla, rantasalmelaisen Putkisalon Kartanon karitsalla sekä sesongin kasviksilla ja villiyrteillä. Kuvat: Saana Jaakkola

Sahanlahdessa menneen ajan jäljet ovat yhä näkyvissä. Vaikka saha on purettu vuosikymmeniä sitten, siitä muistuttavat yhä tilusten halki virtaavassa koskessa oleva uittoränni ja saharakennuksen perustukset.

Alueen historiaa ilmentävät myös Sahanlahden majoitustilat, joiden nimet kertovat sahan entisistä asukkaista. Hotelli- ja villamajoituksen lisäksi yöpymiseen voi valita leirintäalueen, nostalgisen aitan ja pian myös lasiseinäisen luksusasunnon, kun rakenteilla oleva Elsanranta valmistuu.

Leppoisa lähtölaukaus reilun 60 kilometrin pyöräretkelle auttoi ymmärtämään, että Puumalan saaristoreitti antaa jokaiselle jotakin.

Puumala – vuoden pyöräilykunta 2021

Saapuminen pyöräretken aloituspisteeseen edellisenä iltana tuntui entistä paremmalta ajatukselta aamun koittaessa, kun päivän sai polkaista käyntiin runsaan aamiaiskattauksen äärellä.

Sahanlahti Resort on yksi hiljalleen laajenevan Saimaa Bikes -pyörävuokraverkoston kohteista. Pyörän vuokraaminen paikan päällä helpottaa Puumalaan matkustamista, sillä Mikkelistä, Imatralta ja Savonlinnasta Puumalaan kulkevat linja-autot pysähtyvät Sahanlahden edustalla.

Vuokrapyörä tuo retken suunnitteluun myös jännittäviä mahdollisuuksia.

Pyöräretkemme osallistujista suurin osa otti alleen Saimaa Bikesin sähköavusteisen polkupyörän joko perinteisenä mallina tai maastopyöränä. Akku paikoilleen, kirkkaat vaatteet tai huomioliivi ylle, pyöräilykypärä ja aurinkolasit päähän ja vesipullo pyörän pullotelineeseen – pyöräretki voi alkaa.

Pyöräilijä valmiina Puumalan saaristoreitille
Valpas toimittaja valmiina matkaan. Kuvan otti Valppaan valokuvaajanakin toiminut Heidi Lehtosaari, joka kirjoitti Puumalan saaristoreitistä Maailman äärellä -matkablogiin.

Vuoden 2021 pyöräilykunnaksi nimetyn Puumalan keskusta sijaitsee vain vajaan kahdeksan kilometrin päässä Sahanlahdesta. Pyöräilykuntien verkoston myöntämän tittelin Puumala ansaitsi saavutuksista, joita kunnan ja paikallisten yrittäjien yhteistyö on saanut aikaan sekä pyörämatkailijoille että paikallisille suunnattujen palvelujen parantamiseksi ja pyöräilyturvallisuuden edistämiseksi.

Niistä saisimme pyöräretkemme aikana monta maukasta maistiaista.

Puumalan keskusta tarjoaa pyöräilijälle syitä pidempäänkin pysähdykseen. Kunnantalon alakerrassa sijaitsevasta matkailuinfosta voi napata mukaansa pyöräilykartan ja tiedustella vinkkejä reitin varrella sijaitseviin kohteisiin. Kesällä keskustan sydän on vilkas Satamatori, jonka kupeessa kohoaa Puumalan erikoisuus: 781 metriä pitkä maantiesilta, jonka maisemahissiin voi ottaa myös polkupyörän.

Pyöräilijä Puumalan satamatorilla Puumalansalmen sillan kupeessa
Pyörämatkailukeskuksen Henna Palosaari lähti kiertämään Puumalan saaristoreittiä sähköpyörän sijaan omalla gravel-pyörällään. Kuva: Saana Jaakkola

Puumalansalmen sillalta voi ihastella muutakin kuin Järvi-Suomen upeita maisemia. Saimaa on nimittäin Suomen ainoa vesistö, jossa puuta kuljetetaan uittamalla.

Tukkilauttojen seuraaminen on herättänyt niin suurta kiinnostusta, että nykyisin puhelimeen voi tilata tukkilauttahälytyksen, joka ilmoittaa, milloin kilometrin mittaista ihmettä pääsee seuraamaan koko komeudessaan.

Tukkilautta ja hinaaja Tarmo Puumalansalmessa
Puumalansalmessa kulkee noin 30 tukkilauttaa kesässä. Uitto korvaa arviolta 8 000 rekkakuormaa ja säästää jopa 1,6 miljoonaa litraa polttoainetta autokuljetukseen verrattuna. Kuva: Matti Vainikka / Visit Puumala

Vaihda pyöräily patikointiin tai pidä evästauko norppia bongaillen

Saimaa Geopark sai UNESCO Global Geopark -statuksen vuonna 2021. Geopark on alue, jossa sijaitsee tieteellisesti tai maisemallisesti merkittäviä geologisia kohteita ja usein myös historiallisia kohteita.

Puumalan kunnan alueella on 17 geo- ja kulttuurikohdetta, joista suurin osa sijaitsee Puumalan saaristoreitin varrella. Näihin geokohteisiin kuuluu myös kolmesta lyhyestä ympyräreitistä muodostuva 13 kilometrin Norppapolku, jonka lähtöpiste ja esteetön Norppalaavu sijaitsevat neljän kilometrin pyöräilymatkan päässä Puumalansalmen sillalta.

Patikointi tuo virkistävää vaihtelua pyöräilyetappien väliin, erityisesti polkupyörän satulaan tottumattomalle matkailijalle. Taukoa voi viettää myös Norppalaavulla Puumalasta reppuun ostettuja eväitä nautiskellen tai rantakalliolla istuskellen.

Hyvällä tuurilla näkökenttään saattaa uiskennella uhanalainen saimaannorppa.

Norppapolun opastaulut kertovat Saimaan geologista tarinaa
Vaihtelevassa maastossa kulkeva Norppapolku on tarkoitettu patikointiin, mutta myös maastopyöräily on reitillä sallittua, kunhan pyöräilijät ottavat patikoijat huomioon. Saimaa Geoparkin opastaulut kertovat Saimaan geologista tarinaa. Kuva maastopyöräilijästä: Saana Jaakkola. Arkistokuvat Norppapolulta: Heidi Lehtosaari.

Norppalaavulta pyöräreitti jatkuu viiden kilometrin päähän Hätinvirran lossille, joka kulkee Niinisaaren saaristokylään ympäri vuoden. Pyöräilijän on hyvä pitää mielessä turvallisuusohjeet, sillä autoja virtaa jyrkkää alamäkeä kohti lossirantaa tasaiseen tahtiin.

Pyöräilijät ja jalankulkijat odottavat tien reunassa, kunnes moottoriajoneuvot ovat päässeet lossiin. Vasta sitten on kevyen liikenteen kulkijoiden vuoro.

Lyhyen lossimatkan jälkeen meille selvisi, kuinka monipuolinen elämys Puumalan saaristoreitti parhaimmillaan voi olla.

Käsillä tekemisen meininkiä Niinisaaressa

Lossimatkan jälkeen ei liiaksi tarvitse hikoilla ennen seuraavaa pysähdystä. Noin kilometrin päässä sijaitsevan Hanhiniityn Pajan isäntäpari, Sanna ”Sepän akka” Korhonen ja kyläseppä Martti Malinen, kunnostivat yli 10 vuotta asumattomana olleen autiotilan kodikseen ja yrityksensä tukikohdaksi vuonna 2005.

Tänään Hanhiniityn vieraita on vastassa kestävien arvojen ja Saimaan saariston vuodenaikojen mukaan elävä koti- ja matkailutila, jonka vieraat pääsevät seuraamaan aitoa ammattiseppää taontatyön touhussa sekä melomaan ympäri vuoden.

Sanna ”Sepän akka” Korhonen ja ammattiseppä Martti Malinen vastaanottavat kotitilallaan matkailijoita ympäri vuoden. Melontaretkien lisäksi Hanhiniityssä voi osallistua taontakursseille. Kuvat: Saana Jaakkola

Melonta tuo Puumalan saaristoreittiin uuden, elämyksellisen lisän. Polkupyörän voi vaihtaa kajakkiin vaikka vain muutamaksi tunniksi, koko päiväksi tai jopa yön ylittävän retken ajaksi.

Sanna Korhosen melontaretkiä ja välinevuokrausta tarjoava Saimaa Canoeing on ainoa toimija Suomessa, jolla on yksityisiä melontareittejä asiakkailleen.

– Vuokraamme paikallisilta maanomistajilta alueita ja saaria, joihin olemme tehneet omia palveluvarusteltuja reittejä ja leiripaikkoja melojille. Näillä reiteillä retkeilijät voivat yöpyä omassa saaressa sijaitsevassa melontamökissä luonnon rauhasta nauttien, Korhonen kertoo.

Hanhiniitty on yksi Saimaa Bikes -pyörävuokrakohteista. Se tarkoittaa, että vuokrapyörän voi palauttaa Hanhiniittyyn ja jatkaa matkaa meloen.

– Täältä voi meloa vaikka Pistohiekalle tai Sahanlahteen asti. Vastaavasti melontaretken voi aloittaa näistä kohteista ja jatkaa Hanhiniitystä matkaa pyöräillen.

Tänä kesänä Hanhiniitty testaa ensimmäistä kertaa opastettua melonta- ja pyöräretkeä valmismatkana. Sen aikana vieraillaan muun muassa Rokansaaressa, joka on yksi Puumalan monista Geopark-kohteista.

Pyörämatkailun suosio yllätti: ”Saaristoreitin voi ajatella niin monella eri tavalla”

Puumalan saaristoreitti avattiin vuonna 2017. Siitä lähtien reitin pyöräilijämäärät ovat kasvaneet noin 30 prosentin vuosivauhtia.

Pyörämatkailun suosio on yllättänyt Hanhiniityn naapurissa sijaitsevan Okkolan Lomamökkien yrittäjän Paula Okkolan. Palkituista piirakkapajoistaan tunnettu Okkola tarjoaa majoitusta sukutilan yhteyteen rakennetuissa luonnonläheisissä mökeissä. Vanhaan navettaan pystytetty Ravintola Niinipuu panostaa lähi- ja erityisesti kalaruokaan sekä tietysti Okkolan emännän omin käsin rypyttämiin karjalanpiirakoihin.

– Paikallisten palvelujen ansiosta saaristoreitin voi ajatella niin monella eri tavalla! Okkolan emäntä toteaa.

– Palvelut sijaitsevat niin lähellä toisiaan, ettei autolla liikkuessa edes viitsisi niin usein pysähtyä, mutta pyöräillessä se on vain kivaa.

Pyöräilijä voi aistia luonnon kaikkialla – tuntea tuoksut, kuulla lintujen laulun ja nähdä enemmän, jopa norpan. Autolla liikkuva ei koe ympäristöä samalla tavalla.

Okkolan Lomamökkien ja Ravintola Niinipuun yrittäjä Paula Okkola
Pyörämatkailijoista on tullut Okkolan Lomamökeille ja Ravintola Niinipuulle tärkeä kohderyhmä. Kesäpäivänä pihamaa voi olla täynnä polkupyöriä, yrittäjä Paula Okkola iloitsee. Kuva: Saana Jaakkola

Pyörämatkailijoiden ansiosta Niinisaaren palvelut, yhteistyö yrittäjien välillä ja infrastruktuuri paranevat koko ajan. Tästä kaikesta hyötyvät sekä paikalliset asukkaat ja yrittäjät että matkailijat, joille Niinisaaren saaristokylä tarjoaa puitteet niin sähköpyörien kuin omienkin akkujen lataamiseen.

Okkolan Lomamökit on yksi Puumalan saaristoreitin kohteista, joilla on Tervetuloa pyöräilijä -tunnus. Se kertoo, että kohteessa on pyöräilijäystävällisiä palveluja, kuten pyörien huolto- ja latauspiste.

Akkujen lataus paikallisten herkkujen äärellä kannattaa, kuten meidänkin pyöräilijäryhmämme saisi vielä kokea.

Lakeland GTE:n auringonlaskuretki ekopaatilla

Niinisaaressa voi osallistua myös norpparetkelle sähkökäyttöisellä ekopaatilla. Matkareportaasi: Norppamatkailun suosio kasvaa – onko matkailu saimaannorpalle uhka vai mahdollisuus?

Miikkulaisen matkassa Lintusalossa

Niinisaaresta aloitimme toistaiseksi pisimmän yhtäjaksoisen pyöräilyetapin kohti Juha Vainion balladista tutun Nestori Miikkulaisen kotisaarta, Lintusaloa. Siellä meitä odottaisi yksi Puumalan saaristoreitin kohokohdista, lauttamatka Norppa II -pyörälautalla.

Ennen lauttarantaa ohjelmassa oli kuitenkin vielä yksi pysähdys.

Vanhoja poikia viiksekkäitä -laulussa esiintyvän Miikkulaisen tarina juontaa Lintusalossa asuneesta Nestori Reposesta, jolta lomakeskus Nestorinranta on perinyt nimensä. Reponen oli paitsi ammattiseppä ja lahjakas pelimanni myös innokas pontikan keittelijä. Miehen välineistö sisustaa Nestorinrannan navettakahvilaa, joka palvelee kesäisin Lintusalon lauttarannan edustalla.

Kahvila- ja majoituspalvelujen lisäksi Nestorinranta esittelee paikallishistoriaa erilaisten elämysten kautta. Nestorin erikoisen harrastuksen pohjalta ideoitu Ryyppyreissu vie matkailijat kieltolain aikaiselle makumatkalle luonnon helmaan. Tarinallinen retki päättyy Nestorin salakapakkaan viini- ja maistelumenun äärelle.

Lomakeskus Nestorinranta tarjoaa mahdollisuuksia myös omatoimiseen retkeilyyn. Jääkauden jäljille johdattavien teemallisten luontopolkujen varsilla on kokemuksellisia hyvinvointiharjoituksia. Kuvat: Saana Jaakkola

Lauttarantaan on Nestorinrannasta enää 900 metrin polkaisu. Toukokuusta syyskuuhun liikennöivän Norppa II -pyörälautan matka Lintusalosta Hurissaloon vie noin 40 minuuttia tuulesta ja norppaonnesta riippuen.

Erityisesti vilkkaimpina loma-aikoina lauttamatka on syytä varata ajoissa, sillä pyörälautan kyytiin mahtuu enintään 20 matkustajaa polkupyörineen.

Nestorinranta on Norppa II -pyörälautan satama Lintusalossa
Norppa II -pyörälautta kulkee Lintusalon ja Hurissalon väliä

Jäähyväiset Lintusalolle. Aikuisen lippu Norppa II -pyörälauttaan maksaa 15 euroa, ja hinta sisältää polkupyörän. Lippujen varaus onnistuu helpoiten Matkahuollon verkkokaupasta tai Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta. Puumalan kunnan ja Matkahuollon yhteistyö parantaa Saimaan pyöräreittien saavutettavuutta ja helpottaa matkan suunnittelua. Kuvat: Saana Jaakkola

Toukokuun puolivälin viimassa tuulitakki oli tarpeen, mutta lautalta löytyi myös vilttejä, joihin viluisimmat matkustajat kääriytyivät järvimaisemia ihailemaan. Yhtäkkiä lautan vauhti hidastui ja koneet sammuivat. Matkustajat kerääntyivät tyyrpuurin puoleiselle laidalle.

Se on norppa!

Sen verran Saimaan tunnetuin asukas säikähti joko lautan hurinaa tai innokkaiden pyöräretkeilijöiden reaktioita, että se pulahti lepokiveltään pinnan alle valokuvaajan laukaisinsormea vikkelämmin. Osa matkustajista ehti kuitenkin nähdä norpasta vilauksen ensimmäistä kertaa elämässään.

Villieläinten liikkeitä ei taitavinkaan norppabongari voi ennustaa. Eräänlaisen norppatakuun voi Norppa II -lautan matkustajille kuitenkin antaa, sillä Lintusalon laiturissa Nestorin soittoa kuunteleva norppapatsas vilkuttaa Saimaan laineita halkoville.

Saimaannorppapatsas Nestorinrannassa
Nestori Reposen patsas Nestorinrannassa

Kuvat: Saana Jaakkola

Vielä viimeinen rutistus

Leppoisan lauttamatkan jälkeen seuraava pakollinen pysähdys odotti meitä vain kahden kilometrin pyöräilymatkan päässä.

Hurissalon Sale on kyläkauppojen aatelia. Pikkuruisessa kyläkaupassa palvelu pelaa, ja se onkin valittu asiakastyytyväisyyden perusteella Suomen parhaaksi 14 perättäisenä vuotena.

Pelottavaa vauhtia katoavia kyläkauppoja on vaikea ohittaa mitään ostamatta. Kyläkaupan kotoisa tunnelma tuli vastaan heti ovella, kun kesäterassilla istuskelleet Hurissalon herrat tervehtivät iloisesti oluttuoppostensa ääreltä.

Tarvetta isoille ostoksille ei ollut, joten tartuin vissypulloon ja kompensoin pientä ostostani kertomalla, että antamani käteismaksu oli tasaraha. Tippi vain ei tämän kyläkaupan tarmokkaalle myyjälle kelvannut.

Aiheesta muualla | Seura: Reportaasi Puumalasta: Hurissalon kyläkauppias Jorma Tikka syttyy kesäsesongista – ”En malta jäädä eläkkeelle”

Ostosten ja huussitauon jälkeen pyöräletkamme jatkoi matkaansa kohti Puumala-kuvista tuttua pengertietä, Lietveden maisematietä. Tiukkatahtisen aikataulun vuoksi vierailematta jäivät matkan varrella piilottelevat kiehtovat geokohteet, Haukkovuoren jyrkänteet ja Rakokivien luolasto.

Pengertien molemmin puolin avautuvat maisemat toivat lohtua ja lisäenergiaa loppumatkaan. Niiden ihailuun pengertien varrella riittää levikkeitä ja levähdyspaikkoja sekä portaiden päähän kallion laelle rakennettu näköalapaikka.

Pyöräilijät Lietveden maisematiellä
Lietveden maisematiellä on levähdyspaikkoja maisemien ihailuun
Vaikka Puumalan saaristoreitillä tiet ovat hyvässä kunnossa, pyöräilijät jakavat tiet autojen ja rekkojen kanssa. Se vaatii malttia ja erityistä varovaisuutta niin pyöräilijöiltä kuin autoilijoilta. Kuvat: Saana Jaakkola

Lietveden näköalapaikalta saarten pirstaloimaa järvimaisemaa häiritsivät vain ihmisen jäljet. Näköalapaikan katoksen kaiverrukset ja laittomien nuotiopaikkojen jäljet kallioilla. Surullista, että meidän on jätettävä puumerkkimme kaikkialle – erityisesti sinne, minne se ei kuulu.

Lietveden maisematie päättyy pitkien hiekkarantojen Pistohiekkaan, joka on niin ikään yksi Puumalan geokohteista. Itä-Suomen Yyteriksikin kutsuttu alue on toiminut vuosia karavaanareiden ja retkiautoilijoiden puskaparkkialueena, jossa ainoa palvelu on ollut legendaarinen Pistohiekan tanssilava.

Nyt alue on muuttumassa, ja puskaparkkivuodet ovat takana. Ensimmäisinä kestävään matkailurakentamiseen kaavoitetulle Pistohiekan alueelle nousivat sauna-, ravintola- ja majoituspalvelut, joiden avajaisia vietettiin kesäkuussa.

Pistohiekan jälkeen edessä olivat pyöräretkemme viimeiset kilometrit. Tieto Sahanlahti Resortin antimista ilmeni kurnivana tunteena vatsanpohjassa.

Viimeistään nyt sähköavusteinen polkupyörä alkoi tuntua erinomaiselta ratkaisulta. Pistohiekan ja Sahanlahden väliin jäävät suuret ylämäet saivat kokeneemmankin pyöräilijän kiittelemään itseään siitä, että oli käyttänyt pyörän akkua säästeliäästi.

En tiedä, olisinko selviytynyt ylämäistä ilman akkuni apua.

Kaikki eivät selviytyneetkään. Kun itse olin jo onnellisena istahtanut Sahanlahden ravintolapöytään, matkanjärjestäjän puhelin pärähti. Yksi ryhmämme polkijoista oli kuluttanut akkunsa loppuun, sekä pyörän että omansa.

Onneksi noutoapu oli lähellä, ja viimeisetkin retkeilijät pääsivät viimein turvallisesti perille Sahanlahden patojen ääreen tärkeän opetuksen kanssa:

Puumalan saaristoreitille lähtiessä turha kiire on syytä jättää kotiin.

Viivy vielä pidempään – vinkkejä muille Saimaan pyörämatkailureiteille:

M/S Rasti -pyörälautta yhdistää Puumalan saaristoreitin yli 150 kilometrin mittaiseen Saimaan saaristoreittiin. Poimi reitin parhaat palat tai pyöräile molemmat.

Pihlajaveden Polkasu on uusi pyöräilyreitti, joka kulkee Punkaharjun silmiä hivelevissä harjumaisemissa. Pyöräiltävän matkan pituus on 75 kilometriä. Lisäksi kierrokseen kuuluu kahden tunnin elämyksellinen laivamatka, jonka voi viettää vaikka saunoen.

Puruveden ympäriajo on yli 120 kilometriä pitkä ympyräreitti, jonka varrella voi kokea Punkaharjun upeat maisemat, maailman suurimman puukirkon sekä tietysti Puruveden kuuluisat muikut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *