ArtikkelitYmpäristö ja ilmasto

Taloudellinen ajotapa säästää rahaa ja ympäristöä – pienillä muutoksilla jopa satojen eurojen etu

8 minuutin lukuaika

Navigaattorin ehdottama lyhin reitti ei automaattisesti ole halvin saati ympäristöystävällisin vaihtoehto automatkalle. Autoliiton taloudelliseen ajotapaan erikoistuneen koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen vinkeillä ajat edullisemmin, turvallisemmin ja ekologisemmin.

Teksti ja kansikuva: Saana Jaakkola

Polttoaineiden hinnat puhuttavat erityisen kiivaasti juhannuksen kynnyksellä, kun suomalaiset vetäytyvät mökeille, leirintäalueille ja juhannusjuhlille keskikesän viettoon. Vähemmälle huomiolle polttoainekeskustelussa on jäänyt yksityisautoilun hinta ympäristölle.

Polttoaineenkulutus on suoraan verrannollista autoilun aiheuttamien päästöjen määrään, mutta autoilu vaikuttaa ympäristöön myös muilla tavoilla.

Pitkien etäisyyksien ja haja-asutusalueiden Suomessa julkinen liikenne ei aina ole vaihtoehto. Pienillä muutoksilla voi kuitenkin saada aikaan yllättävän suuria euro- ja päästösäästöjä.

Valpas kysyi Autoliiton taloudelliseen ajotapaan erikoistuneelta koulutuspäällikkö Teppo Vesalaiselta, mitkä keinot ovat tehokkaimpia auton polttoainekulutuksen pienentämiseen – ja mitkä täyttä huuhaata.

Ekologinen ja taloudellinen ajotapa on monen tekijän summa

Heti alkuun Vesalainen painottaa, että taloudellinen ajotapa koostuu useista pienistä elementeistä, joista jokainen voi ammentaa omaan ajotapaansa ne itselle sopivimmat.

Koska kulutukseen vaikuttaa oman ajotavan lisäksi niin moni muukin tekijä, kuten auton ikä, merkki, malli ja sääolosuhteet, on mahdotonta sanoa tarkasti, paljonko taloudellinen ajotapa säästää.

Yhden keinon käyttöönotto ei välttämättä tee ihmeitä, mutta kun vinkkejä omaksuu useamman, voi polttoainetta säästää helposti kaksikin litraa sadan kilometrin matkalla verrattuna ajotapaan, jossa taloudellisen ajon elementtejä ei huomioida.

Polttoainehintojen keikkuessa 2,5 euron tienoilla, tarkoittaa se viiden euron säästöä jokaista sataa kilometriä kohden. Jos kesälomailija suuntaa omalla autolla Helsingistä Enontekiölle ja takaisin, voi taloudellinen ajotapa säästää matkakustannuksista yli sata euroa muihin lomaelämyksiin käytettäväksi.

Paljon kuluttavalla asuntoautolla Suomen kesäkohteita kiertävä autoilija voi säästää satasia.

Teppo Vesalainen, Autoliiton koulutuspäällikkö
Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen on taloudellisen ajotavan asiantuntija. Kuva: Vesalaisen kotialbumi

Tiedä lähtötilanteesi: nollaa trippimittari seuraavan tankkauksen yhteydessä ja aloita täysin uudenlainen matka

Oman auton keskikulutuksen selvittämiseen on vain yksi, oikea tapa. Kun seuraavan kerran ajat huoltoaseman tankkauspisteelle, nollaa trippimittari ja tankkaa auto täyteen. Seuraavalla tankkauksella voit sitten helposti laskea autosi todellisen polttoaineenkulutuksen.

Auton ajotietokoneestakin keskikulutuksen voi tarkistaa, mutta täysin luotettavaa lukemaa ei kannata odottaa.

– Ajotietokoneet vetävät pääsääntöisesti vähän kotiinpäin ja antavat todellisuutta pienemmän lukeman, Vesalainen tietää.

Hän on todennut sen itse.

– Kun vertailin käyttämäni auton ajotietokoneen antamaa kulutusta todelliseen lukemaan, ero oli jopa puoli litraa satasella.

Oman ajotavan muutoksen seuraaminen onnistuu myös ajotietokoneen avulla, koska mittaustapa on aina sama, vaikka se ei aivan tarkka olisikaan.

Seurannalla voi olla yllättäviä vaikutuksia, kuten saan itsekin haastattelun edetessä huomata.

Liikkeellelähdön hetkellinen polttoaineenkulutus voi yllättää

Tasainen ajonopeus. Näin suurin osa suomalaisista autoilijoista todennäköisesti vastaisi, jos heiltä kysyttäisiin tehokkainta keinoa polttoaineenkulutuksen pienentämiseen.

Mutta mitä tasainen ajonopeus kokonaisuudessaan tarkoittaa, Teppo Vesalainen?

– Se tarkoittaa massan pitämistä liikkeessä koko ajan ja mahdollisimman pieniä nopeudenmuutoksia, kun niille ei ole liikenneturvallisuusmielessä tarvetta.

Käytännössä tasaisen nopeuden ylläpitäminen vaatii kuljettajalta katseen suuntaamista kauas eteen, jatkuvaa havainnointia sekä neljän sekunnin turvaväliä. Näin saadaan vältettyä turhia jarrutuksia ja liikkeellelähtöjä.

Liikkeellelähdön vaikutus kulutukseen saattaa tulla yllätyksenä kokeneellekin kuskille. Juuri ennen haastattelua Vesalainen teki testin omalla autollaan.

– Autoni hetkellinen kulutus nousi liikkeelle lähtiessä 40 litraan satasella. Vaikka kyse on pienestä hetkestä, on lukema korkea.

Vesalaisen ohje kuuluu: Vältä pysähdyksiä. Jos kuitenkin on pakko pysähtyä, pysähdy kerran ja lähde liikkeelle kerran.

– Mieti, montako kertaa tuo kulutuspiikki tapahtuu liikennevaloissa, kun jokainen jonossa oleva kuljettaja siirtää autoaan eteenpäin 20 senttiä useampaan kertaan ennen vihreän vaihtumista.

Ennakoivalla ajolla voi välttää ison osan turhista pysähdyksistä ja näin ollen myös liikkeellelähdön aiheuttamista kulutuspiikeistä.

– Punaisiin valoihin on turha ajaa täydellä nopeudella ja jarruttaa vasta valoissa. Nosta ajoissa kaasupoljin ylös, ja hyödynnä olemassa oleva liike-energia moottorijarrutuksella tai nykyaikaisissa autoissa olevalla rullaustoiminnolla, Vesalainen kehottaa.

Vanhemmissa autoissa ja moottorin sammuttavissa kevythybrideissä polttoaineen syöttö katkeaa heti, kun jalan nostaa kaasulta. Samalla hetkellä lakkaavat auton aiheuttamat päästöt.

Rullaustoimintoa moottorin käydessä hyödyntävä auto käyttää rullauksessa polttoainetta tyhjäkäynnin verran, mutta vapaan rullauksen ansiosta kaasu voidaan nostaa aiemmin verrattuna autoon, jossa rullaustoimintoa ei ole.

Kenen ehdoilla haluat liikenteessä ajaa – ja mitkä ovat sen kustannukset?

Liikennevaloihin pysähtymistä ei valppainkaan autoilija voi aina välttää, mutta maantieliikenteen yllätyksiin ennakoiva ja samalla taloudellinen ajotapa on kiistaton valttikortti.

Taloudellinen ajotapa on myös turvallinen ajotapa
Ennakoiva ajotapa auttaa varautumaan yllättäviinkin liikenteen esteisiin. Niitä osuu autoilijan eteen erityisesti Lapissa. Kuva: Saana Jaakkola

Vesalainen puhuu neljän sekunnin turvavälistä. Se tarkoittaa, että kun edellä ajava ohittaa tietyn kiintopisteen, kuten liikennemerkin, oma auto on kyseisen liikennemerkin kohdalla neljä sekuntia myöhemmin.

– Vain turvavälistä huolehtimalla voimme ajaa omilla ehdoillamme sen sijaan, että ajaisimme edellä autoilevan ehdoilla. Nytkin juhannuksen menoliikenteessä tullaan näkemään lyhyiden turvavälien autojonoja, joissa jarruvalot vain vilkkuvat.

Teppo Vesalaisen ohje kuuluu: Vältä pysähdyksiä. Jos kuitenkin on pakko pysähtyä, pysähdy kerran ja lähde liikkeelle kerran.

Lopputuloksena on samanlainen pumppausefekti kuin Vesalaisen esittämässä liikennevaloesimerkissä. Kun yksi auto tekee pienen muutoksen ajonopeuteensa, kaikki perässä ajavat joutuvat painamaan jarrua. Syntyy turhia jarrutuksia, turhia kiihdytyksiä, turhia kulutuspiikkejä.

– Se on tosi epätaloudellista. Jos meillä on neljän sekunnin turvaväli, ei meidän useinkaan tarvitse hypätä jarrulle lainkaan, vaikka edessä oleva hidastaisi. Kun suuntaamme katseemme kauas, voimme havainnoida ja arvioida liikenteen muutokset ajoissa ja toimia sen mukaan.

Taloudellinen ajotapa on paitsi ympäristöystävällinen myös turvallinen ajotapa.

Optimaalinen ajonopeus – onko sellaista olemassa?

Kiihdyttäminen lisää aina polttoaineenkulutusta. Mitä suurempi nopeus, sitä suurempi on ilmanvastus. Mitä suurempi ilmanvastus, sitä suurempi on auton polttoaineenkulutus.

Autobild-lehden testissä ajonopeutta lisättiin 80:sta sataan kilometriin tunnissa, jolloin nopeus lisääntyi 25 prosenttia mutta ilmanvastus 56 prosenttia. Auton kulutusta se lisäsi testiajossa keskimäärin 12 prosenttia.

Jos auton keskikulutus on 7,0 l / 100 km ja polttoaineen litrahinta 2,5 euroa, lisäkustannus on 2,1 euroa / 100 km. Helsingistä Enontekiölle ja takaisin matkustavalla se tarkoittaisi tänä juhannuksena yli 45 euron lisäkulua lomakassaan.

”Jos ajat vaikka Helsingistä Tampereelle, voit ajaa 120 kilometrin tuntivauhtia mennessä ja satasta tullessa ja katsoa, paljonko oma auto kuluttaa. Vaikutus on yllättävän iso.”

– Teppo Vesalainen, autoliiton koulutuspäällikkö

Taloudellisen ajotavan asiantuntijalla on jälleen omakohtainen vinkkinsä jaettavana, vaikka yhtä oikeaa vastausta optimaaliseen ajonopeuteen hän ei pystykään tarjoamaan.

– Jos nopeusrajoitus on 100 km/h ja tiellä kulkee paljon ajoneuvoyhdistelmiä, jotka ajavat usein melko tasaista 90 kilometrin tuntivauhtia, minulla on tapana ajella samaa vauhtia yhdistelmän perässä.

Perustelut ovat kiistattomat.

– Jos lähden ohittamaan, kiihdytys vie taas hurjasti polttoainetta. Ohi päästyäni edessä on taas uusi yhdistelmä, joka vaatisi ohitusta. Mieluummin ajan raskaan liikenteen virrassa ilman ohituksia ja hyvällä turvavälillä.

Liikenteen sujuvuuteen voi vaikuttaa myös reitin ja ajankohdan suunnittelulla. Navigaattorin tarjoama lyhin reitti ei automaattisesti ole edullisin, ympäristöystävällisin tai turvallisin vaihtoehto. Moottoritie on hyvä paikka kokeilla ajonopeuden vaikutusta kulutukseen, koska kiireisimmät pääsevät turvallisesti ohi, jos haluavat.

– Jos ajat vaikka Helsingistä Tampereelle, voit ajaa 120 kilometrin tuntivauhtia mennessä ja satasta tullessa ja katsoa, paljonko oma auto kuluttaa. Vaikutus on yllättävän iso.

Toisinaan kulutuksen vähentämiseen kuulee kummallisia vinkkejä, kuten ilmanvastuksen minimointi ajamalla lähes kiinni rekan peräpuskurissa. Tälle vinkille Vesalaisella on jyrkkä vastaus: missään nimessä ei!

– Se sisältää hurjan määrän riskejä. Näkyvyys on nolla, tuulilasi on jatkuvasti kurassa, lentelevät kivenmurikat naarmuttavat tuulilasia ja maalipintaa, ja äkkijarrutuksen sattuessa peräänajoriski on äärimmäisen suuri.

Taloudellinen hyöty jäisi haittojen valossa saamatta. Onnettomuusriski sen sijaan kasvaisi merkittävästi.

Renkaiden oikea huolto pidentää käyttöikää, pienentää kulutusta ja minimoi ympäristöön päätyvän mikromuovin määrän

Autoilun ympäristövaikutuksissa huomio keskittyy pääasiassa päästöihin. Vähemmälle huomiolle jää renkaista luontoon ja meriin päätyvä mikromuovin määrä.

Tutkimuksen mukaan pelkästään ajoneuvojen renkaiden kulumisesta syntyy 5 000–10 000 tonnia mikromuovipäästöjä vuodessa, oli käytössä polttoaineen tai sähkön voimalla kulkeva auto.

Renkaiden kunto vaikuttaa merkittävästi myös ajamisen taloudellisuuteen ja turvallisuuteen. Moni suomalainen tarkistaa auton rengaspaineet ainoastaan renkaiden kausivaihdon yhteydessä – jos silloinkaan. Paineet olisi kuitenkin syytä tarkistaa kerran kuukaudessa ja joka kerta, kun auton kuormausta olennaisesti muutetaan.

– Autoon on aina merkitty normaalit ja raskaan kuorman rengaspaineet. Kun auto on tavallista raskaampi, on käytettävä raskaan kuorman suosituksia, Vesalainen sanoo.

Niin käy esimerkiksi kesälomareissulle lähtiessä. Auto pakataan täyteen ihmisiä ja tavaroita, joita tungetaan myös auton katolle sijoitettavaan suksiboksiin. Pelkän suksiboksin vaikutus kulutukseen voi olla ilmanvastuksen kasvamisen myötä jopa 1–1,5 litraa sadan kilometrin matkalla. Tämänkin Vesalainen on testannut itse.

Polttoainesäästön lisäksi auto käyttäytyy tasapainoisemmin oikeilla rengaspaineilla, mikä lisää ajamisen turvallisuutta. Kulutukseen, turvallisuuteen, renkaiden kulumiseen sekä hiilidioksidi- ja mikromuovipäästöihin vaikuttavat myös pyöränkulmien säädöt.

Rengassarjan tasaiseen kuluttamiseen Vesalaisella on jälleen oma vinkkinsä.

– Jos autossa on samankokoiset etu- ja takarenkaat, kuten usein on, kannattaa kausivaihdon yhteydessä vaihtaa etu- ja takarenkaiden paikkaa. Tasainen kuluminen lisää rengassarjan käyttöikää helposti vähintään yhdellä kaudella.

Kun ottaa huomioon uutiset mahdollisesta rengaspulasta ja renkaiden hintojen noususta, olisi hölmöä jättää vinkki käyttämättä.

”Kun omaa kulutusta alkaa tarkkailla, siihen jää tavallaan koukkuun.”

– Teppo Vesalainen, autoliiton koulutuspäällikkö

Huollettu auto on toimintavarma, taloudellinen ja turvallinen – eikä aiheuta odottamattomia lisäkustannuksia

Renkaiden huollon lisäksi autoilijan kannattaa pitää kiinni valmistajan ohjeiden mukaisista määräaikaishuolloista.

Vesalainen kehottaa teettämään aika ajoin myös jarruhuollon, esimerkiksi joka toisen huollon yhteydessä. Puhdistushuolto pitää jarrut toimintakunnossa, estää jarrujen laahaamisen – mikä tappaa liike-energiaa ja aiheuttaa lisäkulutusta – sekä vähentää ympäristöön päätyvän jarrupölyn määrää.

Kun öljyt, sytytystulpat ja suodattimet ovat kunnossa, polttoaineen palamisprosessi moottorissa on mahdollisimman puhdas. Autoilun todellisia kustannuksia laskiessa ei voi tuijottaa pelkkiä polttoainehintoja.

– Huollettu auto on toimintavarma, taloudellinen ja turvallinen. Odottamattomia ja kalliita vikoja tulee huollettuun autoon huomattavasti harvemmin.

Huoltomaksu kirpaisee kerran vuodessa tai kahdessa, mutta lopulta voittajia ovat lompakko, ympäristö ja kuljettajan hermot.

Auton lisälaitteiden käyttö maksaa polttoaineen verran – milloin se on todella tarpeen, Teppo Vesalainen?

Juhannukseksi odotetaan kesän ensimmäistä kunnon hellejaksoa. Se saa juhannusliikenteessä jonottavan kääntämään ilmastointinapin kaakkoon. Sen kustannus voi kuitenkin yllättää, sillä Motivan mukaan ilmastointi voi lisätä polttoaineenkulutusta jopa 20 prosenttia.

– Kaikki varusteet, jotka ottavat käyttövoiman moottorista, lisäävät kulutusta selvästi. Mutta kannattaa miettiä, milloin lisälaite on vain mukavuusvaruste ja milloin se on myös turvallisuusvaruste. Hellelukemissa ilmastointi parantaa matkustusmukavuutta mutta myös kuljettajan vireystilaa.

Ilmastointi on kuitenkin ikkunat avoinna ajamista miellyttävämpi ja tehokkaampi vaihtoehto, sillä avoimista ikkunoista autoon tunkeutuva ilma vaikuttaa ilmanvastukseen. Vesalaisella on säästövinkkinsä myös ilmastoinnin käyttöön.

– Älä auo ovia ja ikkunoita, kun ilmastointi on päällä. Vaikutus on sama kuin pitäisit jääkaapin ovea auki koko ajan.

Autoa kannattaa viilentää jo ennen liikkeellelähtöä. Pysäköi varjoon, ja tuuleta auto avaamalla ovet tai ikkunat ennen käynnistämistä. Silloin ilmastointi ei joudu tekemään niin kovaa työtä ajon alkaessa.

– Monissa autoissa on polttoainetoimisia lisälämmittimiä, joissa on myös tuuletustoiminto. Ilmastointia sen käyttö ei vastaa, mutta se auttaa kuitenkin siirtämään ulkoa viileämpää ilmaa sisälle autoon.

Sama sääntö pätee talvella penkkien, tuulilasien ja peilien lämmittimiin. Ne vaikuttavat olennaisesti mukavuuteen ja turvallisuuteen mutta hukkaavat polttoainetta, jos niitä käytetään turhaan.

– Kun penkki tai tuulilasi on lämmin, ota lämmitin pois päältä. Mitä vähemmän virtaa kuluttavia laitteita pidät päällä, sitä enemmän säästät polttoainetta.

Polttoaineenkulutuksen vähentämistä lupailevia lisäaineita ja -osia Vesalainen ei tarkempien tietojen puuttuessa voi suositella. Mitään ylimääräistä hän ei kuitenkaan polttoainetankkiin laittaisi.

– Se on yleensä myös auton käyttöohjeissa kielletty, hän lisää.

Kulutuksen seurannalla voi olla yllättäviä ja kauaskantoisia vaikutuksia

Vaikka auton polttoaineenkulutukseen liittyy monia tekijöitä, suurin vaikutus on aina kuljettajalla itsellään. Kiire ja kaahailu eivät kuulu taloudelliseen ajotapaan.

Liikenneasenne alkaa kehittyä jo turvaistuiniässä, kun lapsi seuraa omien vanhempien toimintaa liikenteessä.

– Asenteita ei muokata yhdellä kurssilla tai autokoulutuntien lisäämisellä. Jos haluaa tehdä asennekasvatusta, pitää vanhempien näyttää esimerkkiä. Jälkipolvet ammentavat vastuullisen liikennekäyttäytymisen mallia pienestä pitäen, Vesalainen huomauttaa.

Asennemuutos voi kuitenkin koukuttaa. Vesalainen on huomannut, että polttoaineenkulutuksen seuraamisella on psykologinen vaikutus, joka näkyy myös kukkarossa.

– Kun omaa kulutusta alkaa tarkkailla, siihen jää tavallaan koukkuun. Sitä alkaa ikään kuin kilpailemaan edellisen ennätyksensä kanssa ja pihistelemään joka tankkausvälillä entistä enemmän. Kulutusta säännöllisesti seuraava kuljettaja huomaa helpommin myös poikkeukselliset lukemat, jotka voivat kertoa auton viasta.

Vielä viimeisenä vinkkinä Vesalainen muistuttaa, että paras tapa säästää polttoainetta on jättää auto kotiin.

– Käytä julkista liikennettä, polkupyörää tai Lappiin matkustaessa autojunaa. Kannattaa myös miettiä eri ajomatkojen yhdistämistä turhan ajamisen välttämiseksi. Suomessa julkinen liikenne ei aina ole vaihtoehto, mutta kun se sopii reittiin ja aikatauluihin, sen käyttäminen kannattaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *