Uutiset

Haaveena ilmainen interrail? Nuoret voivat hakea nyt maksutonta junamatkakorttia – DiscoverEU edistää liikkuvuutta ja kestävää matkustamista

2 minuutin lukuaika

Euroopan komission DiscoverEU-hanke jakaa vuoden 2022 aikana yhteensä 70 000 ilmaista interrail-korttia 18-vuotiaille nuorille. Vuoden ensimmäinen hakukierros alkaa 7. huhtikuuta, toinen haku avautuu lokakuussa.

Uutinen on päivitetty 7.4.2022 vastaamaan vuoden 2022 tietoja
Teksti: Saana Jaakkola
Kansikuva: Unsplash / Karol Kaczorek

Nuorilla aikuisilla on jälleen mahdollisuus ilmaiseen interrail-kokemukseen. Euroopan komissio käynnisti vuoden 2022 ensimmäisen DiscoverEU-hakukierroksen torstaina 7. huhtikuuta. Kevään haussa on tarjolla 35 000 ilmaista interrail-lippua 1.7.2003 ja 30.6.2004 välisenä aikana syntyneille eurooppalaisnuorille.

Koko vuoden aikana kestävää ja yhteisöllistä matkailua edistävä DiscoverEU-hanke jakaa yhteensä 70 000 junamatkakorttia. Toinen hakukierros käynnistyy suunnitelmien mukaan lokakuussa, jolloin maksutonta interrail-lippua voivat hakea vuoden jälkimmäisellä puoliskolla 18 vuotta täyttävät nuoret.

Hakuaika kestää kummallakin hakukierroksella kaksi viikkoa. Kevään haku sulkeutuu 21. huhtikuuta klo 13.00 Suomen aikaa.

Ilmaisen interrailin lisäksi luvassa alennuksia eri matkailupalveluista

Matkakortin saajat voivat matkustaa Euroopassa enintään 30 päivän ajan 1.7.2022 ja 30.6.2023 välisenä aikana. Matkakortin lisäksi he saavat DiscoverEU-alennuskortin, joka antaa yli 40 000 mahdollisuutta ylimääräisiin alennuksiin osallistujamaiden paikallisliikenteessä, majoituspaikoissa, ravintoloissa, kulttuurikohteissa ja liikuntapaikoissa.

Komissio on nimennyt vuoden 2022 Euroopan nuorison teemavuodeksi. Tänä vuonna DiscoverEU on ensimmäistä kertaa osa Erasmus+-ohjelmaa. Sen ansiosta hakuun voivat osallistua myös Islannista, Liechtensteinista, Norjasta, Pohjois-Makedoniasta, Serbiasta ja Turkista tulevat hakijat.

– Tavoitteenamme on antaa mahdollisimman monille nuorille tilaisuus lähteä matkalle, tutustua uusiin paikkoihin ja löytää elinikäisiä ystäviä, nuorisoasioista vastaava komissaari Mariya Gabriel toteaa tiedotteessa.

Erityistarpeinen nuori, hae rohkeasti mukaan

Vuosilta 2018–2019 tuttu DiscoverEU on suunnattu 18-vuotiaille nuorille. Viime syksynä junamatkakortteja saivat hakea myös 19- ja 20-vuotiaat eurooppalaiset, sillä heihin kohdistuneet hakukierrokset jouduttiin perumaan koronapandemian vuoksi.

Vuodesta 2018 lähtien maksuttomia junamatkakortteja on hakenut yli 860 000 nuorta. Jaossa on ollut vuoden 2022 alkuun mennessä 130 000 matkakorttia.

Matkakorttia voi hakea joko yksin tai ryhmässä esimerkiksi omien ystävien kanssa. Komissio kannustaa hakuprosessiin myös nuoria, joilla on liikuntarajoitteita tai muita erityistarpeita. Tällaisessa tapauksessa osallistuja voi saada korvausta tarvitsemansa erityisavun kustannuksista.

Hanke kannustaa nuoria ympäristöystävälliseen matkustamiseen, minkä vuoksi matkat taitetaan pääsääntöisesti junalla. Tarpeen vaatiessa matkustusvaihtoehtoina ovat myös linja-auto, laiva ja poikkeustapauksissa lentokone, jotta myös syrjäisten seutujen ja saarten asukkaat saisivat yhdenvertaisen mahdollisuuden lähteä matkaan.

DiscoverEU-kokemus auttaa itsenäistymään, lisää kulttuurien välistä ymmärrystä ja kehittää kielitaitoa

DiscoverEU-hanke tarjoaa nuorille mahdollisuuden tavata eri kulttuureista tulevia ikätovereita sekä vahvistaa kulttuurien välistä ymmärrystä ja yhteisöllisyyttä Euroopassa. Hankkeen ansiosta interrail-matkalle pääsee moni sellainen nuori, jolla ei muuten olisi mahdollisuutta vastaavaan matkaan.

Vuosina 2018–2019 matkustaneista 70 000 nuoresta 66 prosenttia matkusti ensimmäistä kertaa junalla asuinmaansa ulkopuolella. Jopa kaksi kolmasosaa matkalle lähteneistä nuorista myönsi, ettei heillä olisi ollut varaa matkakorttiin ilman DiscoverEU-hanketta.

Nuorten kokemukset ovat olleet positiivisia. Matkakortin saaneista nuorista suurin osa kokee itsenäistyneensä matkan aikana. Kokemus on myös parantanut heidän kielitaitoaan sekä auttanut heitä ymmärtämään paremmin muita kulttuureja ja Euroopan historiaa. Matkaan lähteneet nuoret voivat jakaa kokemuksiaan ja vinkkejään hankkeen ympärille luoduissa sosiaalisen median yhteisöissä.

Suomenkielisen hakulomakkeen voi täyttää 21. huhtikuuta klo 13 mennessä osoitteessa https://europa.eu/youth/discovereu_fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.