Uutiset

Haaveena ilmainen interrail? Nuoret voivat hakea nyt maksutonta junamatkakorttia – DiscoverEU edistää liikkuvuutta ja kestävää matkustamista

2 minuutin lukuaika

Euroopan komission DiscoverEU-hanke jakaa 60 000 ilmaista junamatkakorttia 18–20-vuotiaille nuorille. Hakuaika päättyy 26. lokakuuta, ja matkakortilla voi matkustaa jopa 30 päivän ajan aikavälillä 1.3.2022–28.2.2023.

Teksti: Saana Jaakkola
Kansikuva: Unsplash / Karol Kaczorek

Nuorilla aikuisilla on jälleen mahdollisuus ilmaiseen interrail-kokemukseen. Euroopan komissio käynnisti DiscoverEU-hakukierroksen 18–20-vuotiaille eurooppalaisnuorille tiistaina 12. lokakuuta. Hanke jakaa yhteensä 60 000 junamatkakorttia, jotka ovat voimassa maaliskuun 2022 alusta helmikuun 2023 loppuun.

Hakuaika kestää kaksi viikkoa ja päättyy tiistaina 26. lokakuuta klo 13.00 Suomen aikaa.

– Komissio nimeää vuoden 2022 Euroopan nuorison teemavuodeksi, ja samassa hengessä DiscoverEU tulee takaisin entistä mittavampana, nuorisoasioista vastaava komissaari Mariya Gabriel toteaa tiedotteessa.

– Se [DiscoverEU-hanke] tarjoaa nuorille uusia mahdollisuuksia hypätä junaan, laajentaa horisonttejaan, syventää oppimistaan, rikastaa kokemuksiaan ja tavata muita eurooppalaisia junamatkoilla maaliskuusta 2022 lähtien.

Erityistarpeinen nuori, hae rohkeasti mukaan

Vuosilta 2018–2019 tuttu DiscoverEU on suunnattu 18-vuotiaille nuorille. Tänä syksynä junamatkakortteja voivat hakea myös 19- ja 20-vuotiaat eurooppalaiset, sillä heihin kohdistuneet hakukierrokset jouduttiin perumaan koronapandemian vuoksi.

Hanke myöntää jokaiselle jäsenvaltiolle tietyn määrän maksuttomia junamatkakortteja suhteessa EU:n koko väestöön. Neljällä edeltävällä hakukierroksella ilmaista interrail-kokemusta tavoitteli 4 104 suomalaisnuorta. Heistä 768 eli 18,7 prosenttia sai matkakortin käyttöönsä.

Matkakorttia voi hakea joko yksin tai enintään viiden hengen ryhmässä. Komissio kannustaa hakuprosessiin myös nuoria, joilla on liikuntarajoitteita tai muita erityistarpeita. Tällaisessa tapauksessa osallistuja voi saada korvausta tarvitsemansa erityisavun kustannuksista.

Hanke kannustaa kestävään ja yhteisölliseen matkustamiseen

DiscoverEU-hanke tarjoaa nuorille mahdollisuuden tavata eri kulttuureista tulevia ikätovereita, vahvistaa kulttuurien välistä ymmärrystä ja yhteisöllisyyttä Euroopassa sekä tarjota interrail-kokemuksia myös sellaisille nuorille, joilla ei olisi muuten mahdollisuutta vastaavaan matkaan.

Vuosina 2018–2019 matkustaneista 70 000 nuoresta 66 prosenttia matkusti ensimmäistä kertaa junalla asuinmaansa ulkopuolella. Suurin osa nuorista myönsi, ettei heillä olisi ollut varaa matkakorttiin ilman DiscoverEU-hanketta.

Nuorten kokemukset ovat olleet positiivisia. Matkakortin saaneista nuorista suurin osa kokee itsenäistyneensä matkan aikana. Kokemus on myös parantanut heidän kielitaitoaan sekä auttanut heitä ymmärtämään paremmin muita kulttuureja ja Euroopan historiaa. Matkaan lähteneet nuoret voivat jakaa kokemuksiaan ja vinkkejään hankkeen ympärille luoduissa sosiaalisen median yhteisöissä.

Hanke kannustaa nuoria ympäristöystävälliseen matkustamiseen, minkä vuoksi matkat taitetaan pääsääntöisesti junalla. Tarpeen vaatiessa matkustusvaihtoehtoina ovat myös linja-auto, laiva ja poikkeustapauksissa lentokone, jotta myös syrjäisten seutujen ja saarten asukkaat saisivat yhdenvertaisen mahdollisuuden lähteä matkaan.

Koska pandemiatilanne voi yhä muuttua, matkakortin saajilla on mahdollisuus aiempaa joustavampaan varaukseen. Mobiilimatkakortin avulla lähtöpäivää voi muuttaa lähtöhetkeen asti. Kulloinkin voimassa olevia matkustusrajoituksia komissio kehottaa seuraamaan ReopenEU-sivustolta.

Suomenkielisen hakulomakkeen voi täyttää 26. lokakuuta klo 13 mennessä osoitteessa europa.eu/youth/discovereu.

Keskustele aiheesta täällä. Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *