RMY vastaa

Miten suomalaiset kunnat voisivat kehittää vastuullisempia matkailustrategioita?

2 minuutin lukuaika

RMY vastaa -palstalla Reilun matkailun yhdistyksen asiantuntijat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin vastuullisesta matkailusta. Voit lähettää oman kysymyksesi artikkelin lopusta löytyvän lomakkeen avulla.

Kysymys Reilun matkailun yhdistykselle:
Miten suomalaiset kunnat voisivat kehittää vastuullisempia matkailustrategioita?
– Salia

Mia Halmén, Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtaja

Mia Halmén

Mia on matkailualan restonomi ja kauppatieteiden maisteri, joka opettaa matkailua ammattikorkeakoulussa ja toimii Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtajana. Matkoillaan Mia suuntaa mieluiten saaristoon tai pohjoisen luontoon.

RMY vastaa -palstan vastauksia pohditaan yhdessä usean eri asiantuntijan voimin. Tutustu Reilun matkailun yhdistykseen osoitteessa www.reilumatkailu.fi.

Mitä sinä haluaisit kysyä vastuullisesta matkailusta?
Lähetä kysymyksesi meille – Valpas ja Reilun matkailun yhdistys vastaavat.

Erinomainen kysymys, jota monissa Suomen kunnissa varmasti parhaillaan pohditaan. Matkailustrategiatyössä tärkeintä on varmistaa, että vastuullisuus kulkee mukana läpi koko strategian sen sijaan, että vastuullisuutta ajateltaisiin erillisenä matkailustrategian osana.

Paikalliset asukkaat, yrittäjät ja matkailutoimijat tulisi aina ottaa mukaan kunnan tai alueen matkailun kehittämiseen. Kapkaupungin vastuullisen matkailun julistuksen (Cape Town Declaration, 2002) mukaan vastuullisen matkailun tarkoituksena on tehdä kohteista parempia paikkoja elää ja vierailla, ja nimenomaan tässä järjestyksessä: paikallisten asukkaiden hyvinvoinnin pitäisi aina olla ykkössijalla.

Matkailupalvelujen tulisi aina tukea ensisijaisesti paikallisten viihtyvyyttä ja tuottaa mahdollisimman paljon hyvää paikallisyhteisöihin, ei suinkaan häiritä tai vaikeuttaa paikallisten elämää, kuten monissa liikamatkailusta ennen koronapandemiaa kärsineissä kohteissa on käynyt.

Juuri tästä syystä paikallisten osallistaminen matkailun kehittämiseen on ehdottoman tärkeää. Tätä ajatusta on toteutettu menestyksekkäästi jo vuosia esimerkiksi Suomenlinnassa, jossa linnoituksen asukkailla on useita eri kanavia ja keinoja saada äänensä, huolensa ja ehdotuksensa kuuluviin.

Matkailua ei myöskään pidä ajatella kunnan tai alueen muusta palvelutarjonnasta irrallisena alana.

Matkailun kehittämisessä onkin hyvä lähteä liikkeelle siitä, kuinka paikalliset viettävät vapaa-aikaansa ja miten paikallisten suosimia aktiviteetteja ja palveluja voisi tarjota myös matkailijoille.

Paikalliset asukkaat syövät ravintoloissa, nautiskelevat kesäpäivistä terasseilla, käyvät tapahtumissa ja teatteriesityksissä, retkeilevät lähiluonnossa, haluavat liikkua vesillä ilman omaa venettä sekä harrastaa ilman kalliiden varusteiden hankintaa.

Asukkaiden toiveet ja tarpeet huomioimalla matkailun kehittäminen parantaa myös paikallisten kaipaamia ja ympäri vuoden käyttämiä palveluja: retkeilyinfraa, välinevuokrausta, ravintolapalveluja ja kulttuuritarjontaa.

Kun palvelujen käyttäjiä on alueella ympäri vuoden eikä vain suosituimpina matkailusesonkeina, kehitystyöstä hyötyvät asukkaiden lisäksi paikalliset elinkeinonharjoittajat.

Kunnissa ja matkailualueilla kannattaa myös pohtia, kuinka perinteisesti vain matkailijoille suunnattuja palveluja voisi markkinoida paikallisille ja niiden kiinnostavuutta lisätä asukkaiden keskuudessa. Näihin palveluihin kuuluvat esimerkiksi erilaiset majoitusvaihtoehdot, majoituspalvelujen yhteydessä toimivat ravintolat sekä opas- ja ohjelmapalvelut.

Visit Finlandin koordinoimaan Sustainble Travel Finland (STF) -ohjelmaan voivat osallistua myös destinaatiot eli matkailualueet. STF-ohjelma on ainutlaatuinen koko maailmassa, ja se tukee Suomen tavoitetta olla vastuullisen matkailun kärkimaa vuoteen 2025 mennessä.

Ohjelman hyväksytysti läpi käyneet matkailualueet saavat STF-merkin. Merkki osoittaa, että alue täyttää Visit Finlandin luoman kriteeristön, joka huomioi ekologisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen kestävyyden osa-alueet. STF-ohjelma tarjoaa matkailualueiden käyttöön runsaasti hyödyllisiä työkaluja vastuullisen matkailun kehittämiseen.

Matkailualueen STF-merkki edellyttää, että vähintään 51 prosenttia alueella toimivista matkailuyrityksistä on käynyt ohjelman hyväksytysti läpi sekä hankkinut jonkin ohjelman hyväksymistä matkailualan sertifikaateista. Matkailualue voi olla juuri niin vastuullinen kuin siellä toimivat yritykset ovat, mikä tarkoittaa, että myös yritysten on sitouduttava vastuullisuuden kehittämiseen omassa toiminnassaan.

Tämä olisi hyvä huomioida myös alueella tehtävissä rekrytoinneissa. Moniin kuntiin ja Visit-organisaatioihin onkin palkattu oma kestävän tai vastuullisen matkailun asiantuntija tai koordinaattori, joka konsultoi ja auttaa alueella toimivia matkailuyrityksiä kohti entistä vastuullisempaa toimintatapaa.

Kysy vastuullisesta matkailusta - RMY ja Valpas vastaavat

Mitä olet aina halunnut tietää vastuullisesta matkailusta? RMY vastaa -palstalla Reilun matkailun yhdistyksen asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Lähetä oma kysymyksesi oheisella lomakkeella.

    Keskustelussa on 2 kommenttia

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *