Artikkelit

Mitä vastuullinen matkailu tarkoittaa ja miksi sen pitäisi kiinnostaa minua, matkailijaa?

3 minuutin lukuaika

Vastuullisen matkailun määritelmä kiteytyy ajatukseen, että matkailijat ja matkailualan toimijat saavat valinnoillaan ja teoillaan aikaan enemmän hyvää kuin huonoa. Helppoa se ei kuitenkaan ole.

Matkailu vaikuttaa lukuisin eri tavoin paitsi ympäristöön myös ihmisiin, joiden elämiä matkailu koskettaa: matkakohteen asukkaisiin ja yrittäjiin mutta myös sinne saapuviin matkailijoihin.

Matkailun positiiviset vaikutukset ovat merkittäviä. Maailman matkailujärjestön mukaan joka kymmenes ihminen ansaitsee elantonsa matkailusta. Matkailu luo yritystoimintaa ja työpaikkoja, synnyttää verotuloja, mahdollistaa elämisen syrjäseuduilla ja herättää kohteiden asukkaissa arvostusta omaa ympäristöä ja kulttuuria kohtaan.

Asiantuntijatkin myöntävät: vastuullinen matkailu on vaikeaa

Matkailulla on myös negatiivisia vaikutuksia, joista ympäristön kuluminen ja saastuminen, liikamatkailun aiheuttamat sosiaaliset ongelmat, epätasa-arvon lisääntyminen, matkailutulojen vuoto pois kohteesta sekä eläinten ja ihmisten hyväksikäyttö ovat vain muutamia esimerkkejä.

Matkailun myönteiset ja kielteiset vaikutukset kulkevat usein käsi kädessä. Varakas länsimaalainen voi matkustaa maailman toiselle puolelle vapaaehtoistöihin hyvät aikeet mielessään ymmärtämättä, että hän saattaa aiheuttaa teoillaan enemmän haittaa kuin tehdä hyvää.

Täydellistä vaihtoehtoa on harvoin tarjolla, ja siksi paras, mitä me matkailijat voimme tehdä, on ottaa asioista selvää ja toimia parhaaksi katsomallamme tavalla.

Helppoa se ei kuitenkaan ole.

Alan johtavat asiantuntijatkin myöntävät, että tietoa vastuullisista vaihtoehdoista ja valintojen vaikutuksista on vaikea löytää. Hankalasti ymmärrettävään muotoon puettu informaatio on levällään eri lähteissä, joiden luotettavuutta on vaikea arvioida.

Yhtälöä hankaloittaa se, että vastuullisuus voi tarkoittaa eri ihmisille ja toimijoille eri asioita.

Tietoisuuden lisääminen ja tiedon saannin helppous ovat kriittisiä tekijöitä matkalla kohti parempaa maailmaa. Negatiivisia vaikutuksia on huomattavasti helpompi vähentää ja myönteisiä vahvistaa, jos tiedämme, mitä ne missäkin kohteessa ovat.

Tähän tiedon tarpeeseen vastaa vastuullinen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valpas – verkkomedia, joka auttaa valitsemaan paremmin.

Matkailun muutos on nyt väistämätön

Vuosikymmeniä kestämättömästi kasvanut matkailuala on enteillyt muutosta jo kauan. Muutos tapahtui lopulta nopeammin, mitä kukaan osasi odottaa, kun Kiinasta koko maailmaan matkailijoiden mukana levinnyt koronavirus sulki rajoja, lopetti tarpeettoman liikkumisen maiden välillä ja asetti matkailuyritykset ympäri maailmaa historiansa suurimman haasteen eteen.

Vaihtoehdot ovat vähissä. Nyt matkailun on pakko muuttua. Se, mihin suuntaan matkailu muuttuu riippuu siitä, miten me matkailijat muutumme: mitä me tulevaisuudessa matkailulta haluamme ja vaadimme.

Sillä juuri sitä matkailualan yritykset koronan jälkeisessä tulevaisuudessa tarjoavat.

Tulevaisuuden matkakohteet valitsevat vieraansa

Muutosta vaativat myös matkakohteet. Monet liikamatkailun haitoista kärsineet kohteet katsovat nyt matkailua uusin silmin. Paikalliset asukkaat ovat saaneet kotikaupunkinsa ja keskustansa takaisin eivätkä enää halua katujen ja rantojen täyttyvän kestämättömästi käyttäytyvistä ja kuluttavista turisteista.

Ihmisen, joka rakastaa matkailua, pitäisi rakastaa myös planeettaamme ja sen asukkaita.

Matkailu jatkuu, mutta täysin ennalleen se tuskin palautuu. Matkailutuloista elävät kohteet tarvitsevat turismin tuomia tuloja, mutta ne eivät halua palata entiseen. Kohteet kaipaavat vieraikseen laadukkaita matkailijoita – sellaisia, jotka ymmärtävät matkailun ekologisia, sosiaalisia, kulttuurisia ja taloudellisia vaikutuksia ja osoittavat sen omilla valinnoillaan.

Vastuullisen matkailun merkitystä avaava artikkelisarja kertoo, miksi matkailijan valinnoilla on väliä

Lyhyessä ajassa koronavirus todisti, ettei matkailu ole elämisen perusedellytys, jota ilman emme voisi tulla toimeen. Hyvin nopeasti se myös osoitti, että todellisen kriisin edessä me olemme yhtä kotimaasta, kansalaisuudesta ja taloudellisesta asemasta riippumatta.

Ennen kaikkea koronavirus opetti koko maailmalle yksilön valintojen ja tekojen merkityksen. Me kaikki saimme kokea, kuinka yksittäisten ihmisten valinnat voivat vaikuttaa koko maailmaan.

Haasteena on oppia valitsemaan siten, että saamme teoillamme aikaan enemmän hyvää kuin huonoa.

Matkailun ekologisiin, sosiaalisiin, kulttuurisiin ja taloudellisiin vaikutuksiin pureutuva artikkelisarja auttaa ymmärtämään valintojemme vaikutuksia konkreettisesti ja käytännönläheisesti. Asiantuntijahaastatteluihin ja tutkimuksiin perustuva artikkelisarja toimii matkaoppaana vastuulliseen matkailuun sekä sinulle, arvoisa lukija, että meille matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan tekijöille. Ajan myötä artikkelisarjasta kasvaa kattava vastuullisen matkailun lähdearkisto, jonka kautta pääset uppoutumaan aiheeseen syvemmin ja jonka pariin voit palata aina, kun vastuullisten valintojen tekeminen tuntuu vaikealta.

Sillä, sijaitseeko matkakohde Suomessa vai ulkomailla, lähellä vai kaukana, ei ole merkitystä, sillä vastuullisen matkailun periaatteet pätevät matkustustavasta ja matkakohteesta riippumatta.

Tärkeintä on muistaa, että mitä vastuullisempia valintoja me matkailijat haluamme tehdä ja mitä vastuullisempaa toimintaa me matkailualalta vaadimme, sen paremmin toiveemme ja vaatimuksemme huomioidaan tarjonnassa kaikkialla maailmassa.

Koronan jälkeisessä tulevaisuudessa huolellisemmin kuin koskaan ennen.

Saana Jaakkola
Valppaan perustaja ja päätoimittaja

Matkailun ympäristövaikutukset

MATKAILUN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET – Muutakin kuin ilmastonmuutos, muovipillit ja katoavat korallit

APURAHAN TUKEMA

Matkailun ympäristövaikutukset ovat usein paikallisia ja näkyvät vasta vuosien tai jopa vuosikymmenten päästä. Millaisia jälkiä matkailijat ympäristöönsä jättävät ja mitä niiden vähentämiseksi on mahdollista tehdä?

Jatka lukemista >>


Matkailun sosiaaliset ja kulttuuriset vaikutukset

MATKAILUN SOSIAALISET JA KULTTUURISET VAIKUTUKSET – Siltojen rakentaja vai epätasa-arvon edistäjä?

APURAHAN TUKEMA

Matkailun sosiaaliset ja kulttuuriset vaikutukset kohdistuvat poikkeuksetta paikallisiin asukkaisiin. Vastuullinen matkailu vaatii kykyä asettua paikallisen asemaan, mutta se on usein monimutkaisempaa kuin uskoisi. Mitä sosiokulttuurinen vastuullisuus tarkoittaa ja miksi aihe on niin vaikea?

Jatka lukemista >>


Matkailun taloudelliset vaikutukset

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET – Vastuullinen kuluttaminen auttaa kohdetta ja kannustaa matkailuyrityksiä eettiseen toimintaan

APURAHAN TUKEMA

Matkailu on maailman merkittävimpiä tulonlähteitä, työllistäjiä ja hyvinvoinnin mahdollistajia. Matkailun taloudelliset vaikutukset ovat pääosin positiivisia, mutta aihe sisältää myös ongelmia, joiden tunnistaminen vaatii matkailijalta valppautta.

Jatka lukemista >>


Vastuullisen matkailun osa-alueita avaava artikkelisarja on tuotettu Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö JOKES:n apurahalla. Artikkelisarjan ovat tuottaneet Saana Jaakkola ja Arna Grym.

Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö JOKES

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *