RMY vastaa

Ovatko huskysafarit eettisiä?

2 minuutin lukuaika

RMY vastaa -palstalla Reilun matkailun yhdistyksen asiantuntijat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin vastuullisesta matkailusta. Voit lähettää oman kysymyksesi artikkelin lopusta löytyvän lomakkeen avulla.

Kysymys Reilun matkailun yhdistykselle: Onko huskyajelu vastuullista matkailua? Ovatko huskysafarit reiluja koirille? Miten koirista pidetään huolta? Millaisissa oloissa koiria pidetään?
– Kati

Mia Halmén, Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtaja

Mia Halmén

Mia on matkailualan restonomi ja kauppatieteiden maisteri, joka opettaa matkailua ammattikorkeakoulussa ja toimii Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtajana. Matkoillaan Mia suuntaa mieluiten saaristoon tai pohjoisen luontoon.

RMY vastaa -palstan vastauksia pohditaan yhdessä usean eri asiantuntijan voimin. Tutustu Reilun matkailun yhdistykseen osoitteessa www.reilumatkailu.fi.

Mitä sinä haluaisit kysyä vastuullisesta matkailusta?
Lähetä kysymyksesi meille – Valpas ja Reilun matkailun yhdistys vastaavat.

Toiminnan eettisyyden selvittäminen on tärkeää aina ennen eläinmatkailuaktiviteetin varaamista ja siihen osallistumista, huolimatta siitä, millainen eläinaktiviteetti ja mikä vuodenaika on kyseessä.

Huskysafareita järjestetään pääsääntöisesti talvisin valjakkoajeluina. Monet palveluntarjoajat ovat tuoneet valikoimiinsa myös kesäajan huskyretkiä, kuten koiravaelluksia sekä mönkijä- ja kärryajeluja.

Mistä vastuullisen rekikoiratoimijan sitten tunnistaa? Ensimmäinen askel on tutustua palveluntarjoajan omaan viestintään.

Vastuullinen toimija kommunikoi avoimesti eläinten ylläpidosta ja hyvinvoinnista. Tiedon on oltava helposti saatavilla yrityksen verkkosivuilla, ja palveluntarjoajan on pystyttävä vastaamaan suoraan ja selittelemättä matkailijoiden kysymyksiin ja huoliin huskyaktiviteettien eettisyydestä.

On jopa suositeltavaa, että matkailija kyselee mieltään askarruttavista asioista suoraan yrittäjiltä. Näin viestitään yrittäjille siitä, että koirien hyvinvointi on matkailijoille tärkeää.

Koira voi hyvin, kun se saa toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä. Yleisimpiä Lapin-matkailussa käytettäviä rekikoiria ovat siperian- ja alaskanhuskyt, jotka soveltuvat kumpikin rodultaan vetokoiriksi.

Koirien asianmukainen pitopaikka, henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista huolehtiminen, työkunnon ylläpitäminen ja eläimen yksilöllinen hoito varmistavat matkailualalla työskentelevien valjakkokoirien hyvinvoinnin.

Kesäajan aktiviteeteissa on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, ettei lämpötila ole koirille liian korkea. Oli huskyaktiviteetin ajankohta mikä tahansa, ennen hyskysafarille lähtemistä yrityksen on aina ohjeistettava asiakkaita asianmukaisesta käyttäytymisestä, jotta koirille ei aiheudu aktiviteetista ylimääräistä stressiä.

Kansainvälisen Green Key -sertifikaatin pikkusisar Green Activities on melko uusi sertifikaatti, joka on tarkoitettu erityisesti ohjelmapalveluyrittäjille, jotka vievät asiakkaitaan luontoon. Green Activities sopii hyvin myös eläinaktiviteetteja järjestäville yrityksille. Eläinten hyvinvointiin liittyviä kriteerejä uudistetaan parhaillaan, jotta sertifikaatti ohjaisi jatkossa entistäkin paremmin vastuullisten eläinmatkailupalvelujen tuottamiseen.

Sertifikaatti on merkki siitä, että yrityksessä panostetaan toiminnan vastuullisuuteen ja sitä pyritään kehittämään entisestään. On hyvä kuitenkin muistaa, ettei sertifikaatti ole vastuullisen matkailutoiminnan edellytys. Yritys voi toimia vastuullisesti, vaikka sillä ei olisikaan sertifikaattia.

Matkailijan näkökulmasta tärkeintä on pohtia omaa suhdettaan eläinmatkailuun. Eläinaktiviteettien ja eläinmatkailun eettisyys ovat hyvin vaikeita käsitteitä, sillä eläinmatkailu nojaa vahvasti henkilökohtaiseen arvopohjaan.

Jokaisella meistä on omat käsityksemme siitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Onkin aiheellista kysyä, onko eläinten pitäminen vankeudessa koskaan oikein? Entä onko eläinten tehtävä ylipäätään viihdyttää ihmisiä ja tuottaa elämyksiä matkailijoille?

Lapin ammattikorkeakoulu toteutti yhteistyössä Lapin yliopiston kanssa hankkeen Eläinten hyvinvointi matkailupalveluissa. Hankkeen yhteydessä julkaistiin ohjeistus Vinkkejä ja hyviä käytäntöjä lappilaisten matkailueläinten hyvinvointiin (2018). Julkaisussa käsitellään erikseen vetokoirien hyvinvointia.

Julkaisuun tutustumalla opit itse arvioimaan palveluntuottajan vastuullisuutta. Pääset lukemaan julkaisun tästä linkistä.

Kysy vastuullisesta matkailusta - RMY ja Valpas vastaavat

Mitä olet aina halunnut tietää vastuullisesta matkailusta? RMY vastaa -palstalla Reilun matkailun yhdistyksen asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Lähetä oma kysymyksesi oheisella lomakkeella.

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *