Uutiset

Mikä ihmeen inklusiivinen? Visit Finlandilta opas yhdenvertaiseen matkailuun

1 minuutin lukuaika

Visit Finlandin julkaisema inklusiivisen matkailun opas selvittää yhdenvertaisen matkailun periaatteita. Oppaan tavoitteena on edistää tasa-arvoisia matkailukokemuksia matkailijan ikään, sukupuoleen, uskontoon, kulttuuriin tai erityistarpeisiin katsomatta.

Teksti: Saana Jaakkola
Kansikuva: Pixabay-kuvapalvelu

Visit Finland on julkaissut uuden inklusiivisen matkailun oppaan, joka tarjoaa tietoa ja työkaluja yhdenvertaisen matkailun kehittämiseen. Opas perehdyttää lukijat esimerkiksi esteettömiä palveluja tarvitsevien, eri uskonnoista ja kulttuureista tulevien sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asiakkaiden tasavertaiseen huomiointiin matkailupalvelujen ja -tuotteiden kehittämisessä sekä viestinnässä.

Suomen valtakunnallisen matkailustrategian Yhdessä enemmän – kestävää kasvua ja uudistumista Suomen matkailuun visiona on tehdä Suomesta Pohjoismaiden kestävimmin kasvava matkailukohde. Toteutuakseen tavoite vaatii panostuksia sosiaaliseen vastuullisuuteen, johon matkailun yhdenvertaisuus ja matkailijoiden erityistarpeiden huomiointi kuuluvat.

Aivan pienistä asiakasryhmistä ei ole kyse. Maailman terveysjärjestö WHO:n ja World Bankin vuonna 2011 tuottaman raportin mukaan 15 prosenttia maailman väestöstä elää jonkinlaisen toimintakykyä rajoittavan vaivan kanssa. Kun mukaan luetaan väliaikaisesti esteettömiä palveluja tarvitsevat, kuten tapaturmista toipuvat ja lastenrattaiden kanssa matkustavat vanhemmat, määrä nousee jopa 40 prosenttiin.

Suomalaisia yrityksiä sateenkaariystävällisyyteen kouluttavan We Speak Gay -yrityksen mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluu arviolta 6–10 prosenttia maailman väestöstä. Heille matkailuyrityksen sosiaalinen vastuullisuus on ollut tärkein valintakriteeri jo vuosikymmenten ajan.

Inklusiivisen matkailun opas auttaa matkailualan toimijoita ymmärtämään ja huomioimaan erilaisten toimintarajoitteiden kanssa elävien ja vähemmistöihin kuuluvien matkailijoiden tarpeita käytännönläheisesti ja selkeäkielisesti. Opas sisältää kattavan kokoelman vinkkejä sekä lähteitä yhdenvertaisen matkailun jatkuvaan kehittämiseen.

Löydät oppaan täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *