ArtikkelitYmpäristö ja ilmasto

Osa lentojen ja hotellien vertailu- ja varaussivustoista helpottaa tiedostavampien valintojen tekemistä, monista suosituista palveluista ominaisuus yhä puuttuu

8 minuutin lukuaika

Google auttaa valitsemaan vihreämmän reitin ja hotellin, Skyscanner nostaa hakutuloksiin vähäpäästöisemmät lennot ja Booking.com lanseerasi uuden kestävän matkailun merkin. Monilla suosituilla varaussivustoilla matkailijoiden kasvava kiinnostus tiedostavampia valintoja kohtaan ei kuitenkaan näy.

Teksti: Saana Jaakkola
Kannen kuvituskuva: Ariass / Pixabay

Matkailijat haluavat tehdä entistä kestävämpiä valintoja myös lomalla. Vaikka kiinnostus ympäristöystävällisempiä ja sosiaalisesti vastuullisempia vaihtoehtoja kohtaan kasvaa – pandemian aikana nopeammin kuin aikaisemmin – matkailijat kokevat niiden löytämisen edelleen hankalaksi.

Näin toteaa esimerkiksi hotellivaraussivusto Booking.comin kesäkuussa julkaisema kestävän matkailun raportti, joka analysoi yli 29 000 kansainvälisen matkailijan vastauksia.

Kyselyyn osallistuneista jopa 83 prosenttia kokee kestävän matkailun elintärkeänä. Vastaajista noin puolet (49 %) on sitä mieltä, ettei ympäristötietoisia vaihtoehtoja ole tarpeeksi tarjolla. Vastaajista 41 % myöntää, etteivät he edes tiedä, miten kestävämpiä vaihtoehtoja olisi mahdollista löytää.

Myös teknologiajätti Google kertoo lokakuisessa videotiedotteessaan samanlaisesta trendistä. Yrityksen mukaan Googlen hakukoneen käyttäjät etsivät kestäviä vaihtoehtoja nyt enemmän kuin koskaan ennen, ja kasvava kiinnostus vihreämpiä valintoja kohtaan näkyy myös matkahauissa.

Molemmat edellä mainitut yritykset ovatkin kertoneet kuluneen syksyn aikana muutoksista, jotka tekevät kestävämpien matkailuvalintojen tekemisestä entistä helpompaa. Valpas perehtyi suomalaisten suosimiin lentojen ja hotellien vertailu- ja varaussivustoihin ja selvitti, miten ympäristöystävällisemmät vaihtoehdot näkyvät internetin matkahakusivustoilla.

Google tuo näkyviin vihreämmät lennot ja sertifioidut hotellit

Google kertoi lokakuussa useista palveluihinsa tulevista ominaisuuksista, jotka auttavat kuluttajia tekemään entistä ympäristöystävällisempiä valintoja. Matkailun saralla muutoksia on tulossa lento- ja hotellihakuihin sekä Google Maps -karttapalveluun.

Google Flights -lentohaun tuloksissa ovat alkaneet jo näkyä arvio lennon hiilidioksidipäästöistä sekä vihreällä värillä korostettu merkintä keskimääräistä pienemmistä päästöistä. Lennot, joiden päästömäärä on keskivertoa suurempi, saavat rinnalleen punaisen merkinnän.

Päästöarvioissa huomioidaan muun muassa lentokoneen tyyppi sekä istuinpaikka, sillä korkeammissa lentoluokissa päästöjen määrä matkustajaa kohden on tavallista economy-luokkaa suurempi.

Hiilidioksidipäästöt löytyvät myös lentohakua rajaavista suodattimista.

Kuvakaappaus Googlen lentohausta
Kuvakaappaus Googlen lentohausta 14.12.2021. Satunnaisille päivämäärille tehty lentohaku Helsingin ja Pariisin välisille lennoille näyttää, että Ryanairin ja Finnairin suorien lentojen päästöt ovat keskimääräistä pienemmät. Oikean yläkulman valikosta lentohaun käyttäjä voi lajitella hakutulokset hiilidioksidipäästöjen perusteella.

Toinen ympäristötietoisen matkailijan valintoja helpottava muutos on ympäristösertifikaattien tuominen näkyväksi osaksi hotellihakujen tuloksia. Jos majoituskohteella on jokin Googlen hyväksymistä sertifikaateista, majoituskohteen nimen alapuolella näkyy vihreän lehden koristama ”Eko-sertifioitu”-merkintä. Tätä merkintää klikkaamalla matkailija saa lisätietoa esimerkiksi sertifikaatin nimestä sekä majoituskohteen toimenpiteistä, kuten energian ja veden säästötoimista, jätteiden kierrätyksestä sekä ruokahävikin vähentämisestä.

Sertifiointimerkittyjen majoituskohteiden määrä tulee lisääntymään Googlen hotellilistauksissa sitä mukaa, kun kohteet lisäävät vaadittavia tietoja profiileihinsa. Ainakaan toistaiseksi hotelleja ei pysty suodattamaan hakutuloksissa sertifikaatin perusteella.

Kuvakaappaus Googlen hotellihausta
Kuvakaappaus Googlen hotellihausta 14.12.2021. Satunnaisille päivämäärille Helsinkiin tehdyn hotellihaun hakutuloksissa ympäristösertifikaatistaan ilmoittaneet majoituskohteet erottuvat nimen alla näkyvällä ”Eko-sertifioitu”-merkinnällä.

Samaan aikaan yhtiö tiedotti myös Google Maps -karttapalveluun tulevista muutoksista. Merkittävin muutos on reittihakuun tuleva oletusasetus, joka etsii nopeimman vaihtoehdon sijaan vähiten polttoainetta kuluttavan reitin, jonka saapumisaika on mahdollisimman lähellä nopeinta vaihtoehtoa.

Yritys uskoo, että uuden karttaominaisuuden ansiosta liikenteen hiilidioksidipäästöjä säästyy vuositasolla jopa miljoona tonnia, mikä vastaisi Googlen mukaan 200 000 auton ottamista pois liikenteestä. Karttaohjelma tuo jatkossa myös muut ympäristöystävällisemmät vaihtoehdot, kuten pyöräreitit ja julkisen liikenteen, entistä paremmin saataville.

Yhdysvalloissa jo käyttöön otetut karttapalvelun muutokset tulevat Eurooppaan vuoden 2022 aikana. Ainakin osa lento- ja hotellihakujen uusista ominaisuuksista on jo suomalaisten käyttäjien saatavilla.

Hotellivaraussivusto Booking.com huomioi myös paikalliset ja sosiaaliset vaikutukset

Hotellivaraussivusto Booking.com lanseerasi marraskuun puolivälissä uuden Travel Sustainable -ohjelman helpottamaan tiedostavampien matkailuvalintojen tekemistä.

Kaikille eri majoitustyypeille saatavilla olevaa kestävän majoituskohteen merkkiä varten Booking.com on määritellyt viisi huomioitavaa osa-aluetta: jätehuollon, energiankäytön ja kasvihuonekaasut, vedenkulutuksen, paikallisyhteisön tukemisen sekä luonnonsuojelun.

Nämä toiminnan osa-alueet on jaettu edelleen 32 tarkempaan kriteeriin, kuten kertakäyttömuovien karsimiseen, uusiutuvaan energiaan sekä tuottojen ohjaamiseen paikallisyhteisöjä tai luonnonsuojelua tukeviin projekteihin.

Kuvakaappauksia Booking.com-sivuston hakutuloksista
Kuvakaappauksia Booking.com-sivustolta 14.12.2021. Satunnaisille päivämäärille Tampereelle tehty majoitushaku antoi tulokseksi kahdeksan kestävän matkailun merkin saanutta majoituskohdetta. Merkki on näkyvissä sekä hakutuloslistauksessa että hotellin kuvauksessa, josta pääsee helposti tutustumaan tarkemmin majoituskohteen ilmoittamiin toimenpiteisiin.

Booking.com kertoo arvioivansa majoituskohteiden toimenpiteiden vaikutusta yhdessä kestävän kehityksen konsulttiyritys Sustainalizen kanssa kehitetyn mallin avulla. Varaussivuston mukaan malli ottaa huomioon kiinteistön sijainnin ja koon lisäksi myös paikalliset tekijät: esimerkiksi vedenkulutuksen vähentäminen saa laskentamallissa enemmän painoarvoa alueilla, jotka kärsivät tai ovat alttiita kuivuudelle.

Varaussivuston käyttäjät voivat rajata hakutulokset ainoastaan kestävän matkailun merkin saaneisiin majoituspaikkoihin valitsemalla ”Kestävän matkailun majoituspaikat” -suodattimen. Responsible Tourism Partnership -sivuston mukaan matkailijat voivat myös raportoida väärinkäytöksistä Booking.comille, mikäli majoituskohde ei toimi kertomallaan tavalla.

Booking.com kertoo tiedotteessaan, että käytössä on kestävän matkailun merkin ensimmäinen versio, ja sitä kehitetään jatkossa yhteistyössä kansainvälisen kestävän matkailun neuvoston GSTC:n (Global Sustainable Tourism Council) kanssa.

Skyscanner antaa mahdollisuuden rajata lennot päästömäärien mukaan

Lentohakusivustoista Skyscanner erottuu edukseen merkitsemällä hakutuloksiin ”vihreämmät valinnat” eli lennot, joiden hiilidioksidipäästöt ovat keskimääräistä pienemmät. Skyscanner kertoo sivuillaan, että päästölaskenta tapahtuu lentokoneen mallin, kapasiteetin, lentoreitin pituuden, lentoajan ja välilaskujen määrän perusteella.

Vähäpäästöisemmät vaihtoehdot erottuvat hakutulosten joukosta vihreällä yläpalkilla, joka kertoo käyttäjälle keskimääräisen päästövähennyksen prosentteina. Käyttäjän on mahdollista myös rajata hakutulokset vähäpäästöisempiin vaihtoehtoihin, joskin ”Vihreämmät lennot” -suodatin löytyy rajausvaihtoehdoista viimeisimpänä.

Kuvakaappaus Skyscannerin sivuilta Helsingin ja Málagan välisille lennoille
Kuvakaappaus Skyscannerin sivuilta 18.12.2021. Satunnaisille päivämäärille tehty lentohaku Helsingin ja Málagan väliselle menopaluulle rajattiin suoriin lentoihin. Kuvakaappauksen esimerkit näyttävät, miten vihreämmät lennot näkyvät varaussivuston hakutuloksissa.

Skyscannerin sivuston mukaan jo 68 miljoonaa lentohaun käyttäjää on valinnut hakutulosten joukosta vähäpäästöisemmän lennon. Vihreämmät lennot -ominaisuus on ollut käytössä vuodesta 2019 lähtien.

Googlen uusia ominaisuuksia lukuun ottamatta muiden tunnettujen lentohakusivustojen hakutuloksista ja rajausvaihtoehdoista ei vastaavia toimintoja löytynyt. Vastaavaa suodatinta lähinnä on joka lentohakusivustolta löytyvä mahdollisuus rajata hakutulokset vain suoriin lentoihin.

Momondon ja Agodan lentohauissa käyttäjällä on lisäksi mahdollisuus rajata lennot konetyypin mukaan. Tämä voi auttaa valveutuneita ja aiheeseen perehtyneitä matkailijoita vähäpäästöisemmän lennon etsinnässä, mutta keskivertolomailijalle lentokonetyyppi tuskin kertoo mitään lennon päästöistä.

Edellä mainittujen sivustojen lisäksi vertailussa olivat mukana Expedia ja Ebookers, jotka kuuluvat kumpikin samaan Expedia Group -konserniin.

Hotellien vertailu- ja varaussivustoilla yritystä on, mutta toteutus ontuu

Ympäristöystävällistä majoitusta etsivälle matkailijalle Googlen ja Booking.comin uudet muutokset tuntuvat edistyksellisiltä, sillä muilla tunnetuilla sivustoilla hotellien kestävyystoimia ei mainita sanallakaan tai niiden löytäminen vaatii melkoista omistautumista.

TripAdvisorin GreenLeaders kertoo ympäristöteoista muttei näy hakutuloksissa

TripAdvisor lanseerasi GreenLeaders-ohjelmansa jo vuonna 2013. Sivuston mukaan ohjelmassa mukana olevat majoituskohteet ovat sitoutuneet toiminnassaan ympäristöystävällisyyteen, kuten jätteiden kierrätykseen, lähiruokaan sekä sähköautojen latausmahdollisuuteen.

Yhteistyössä ulkopuolisten tahojen, kuten YK:n ympäristöohjelman (United Nations Environment Programme, UNEP) kanssa kehitetty GreenLeaders-ohjelma pitää sisällään neljä eri tasoa pronssista platinaan, jotka viittaavat majoituskohteen ympäristötoimien vaikuttavuuteen: mitä korkeampi taso, sitä vaikuttavammat toimet.

Vaikka TripAdvisorin GreenLeaders on pisimpään vertailu- ja varaussivustolla yhtäjaksoisesti voimassa ollut ympäristöohjelma, ei se merkittävästi helpota matkailijan valintaa. GreenLeaders-merkki ei esimerkiksi näy sivuston hakutuloksissa, eikä majoituskohteita ole mahdollista rajata merkin saaneisiin kohteisiin.

Jos matkailija haluaa valita TripAdvisorin hakutulosten joukosta GreenLeaders-kohteen, on hänen klikattava majoituskohteet auki yksitellen ja siltikin tiedettävä, mistä kohdasta sivua merkkiä pitäisi etsiä, jotta se osuisi matkaa suunnittelevan surffailijan silmään.

Kuvakaappaus TripAdvisorin sivuilta
Kuvakaappauksia TripAdvisorin sivuilta 22.11.2021. GreenLeaders-ohjelmaan kuuluvat majoituskohteet eivät erotu hakutuloksissa, vaan tiedon saadakseen käyttäjän on klikattava majoituskohteen profiilisivulle. Tämä Costa Ricassa sijaitseva GreenLeaders-kohde löytyi palvelusta Google-haun avustuksella.

Expedia Groupin uusinta kestävän matkailun merkintää ei löydy konsernin kaikilta sivustoilta

Varaussivusto Expedia lanseerasi oman Green Hotels -ohjelmansa jo vuonna 2008. Kaksi vuotta myöhemmin ohjelmassa oli mukana yli 1 700 ympäristösertifioitua hotellia, mutta tänään sen olemassaolosta ei löydy minkäänlaista merkkiä, eikä ohjelman hiljaisesta häivyttämisestä löydy tietoa.

Valppaan sähköpostitse tavoittama Yvonne Bonanati Expedian viestinnästä vahvistaa, ettei uusia päivityksiä Green Hotels -ohjelmaan ole tehty kommentoimatta kuitenkaan kysymystä, minne ohjelma vähin äänin katosi. Sittemmin Expedia Group on kehittänyt yhteistyössä UNESCOn kanssa kestävän matkailun sitoumuksen, joka kantaa englanninkielistä nimeä UNESCO Sustainable Travel Pledge.

Vuonna 2019 lanseerattuun kestävän matkailun sitoumukseen on marraskuisen tiedon mukaan liittynyt 4 200 hotellia. Sitoumuksen allekirjoittamalla majoituskohde sitoutuu toimenpiteisiin ympäristön suojelemiseksi sekä paikallisten yhteisöjen ja kulttuurien tukemiseksi.

Expedia-majoitushaun käyttäjälle ei UNESCO-sitoumusta ole tehty kovinkaan näkyväksi. Majoituskohteita ei ole mahdollista rajata sitoumuksen allekirjoittaneisiin kohteisiin, eikä sitoumus myöskään näy hakutuloslistauksissa. Hotellin profiilisivulta maininta sitoumuksesta löytyy, mutta lisätietoa saadakseen matkailijan on vaivauduttava etsimään sitä muualta.

Kuvakaappaus Expedian sivuilta
Kuvakaappauksia Expedian sivustolta 16.12.2021. Kestävän matkailun sitoumus UNESCO Sustainable Travel Pledge ei näy Expedian hakutuloksissa, eikä hotellihakua voi rajata vain sitoumuksen tehneisiin kohteisiin. Hotellin profiilisivulla maininta näkyy majoituskohteen nimen yläpuolella sekä sivun alaosassa hotellin kuvauksessa, mutta käyttäjälle ei ole tarjolla tietoa siitä, mitä sitoumus tarkoittaa. Kuvakaappaukseen esimerkiksi nostettu pariisilainen Accor-ketjun hotelli löytyi, koska Expedia on aiemmin tiedottanut kyseisen hotelliketjun liittyneen sitoumukseen.

Samaan Expedia Group -konserniin kuuluvalla Hotels.com-sivustolla matkailija joutuu klikkailemaan itsensä monen mutkan kautta ”hotellin erityispiirteet” -välilehdelle löytääkseen maininnan ”Tämä majoituspaikka on allekirjoittanut Unescon kestävän matkailun lupauksen”. Trivagon ja Ebookersin sivustoilta ei vastaavaa mainintaa vaikuta löytyvän huolimatta siitä, että ne kuuluvat samaan konserniin Expedian ja Hotels.comin kanssa.

Ympäristöystävällisyyteen sekä kestäviin arvoihin ja toimenpiteisiin viittaavia tietoja etsittiin edellä mainittujen sivustojen lisäksi Skyscannerin, Momondon ja Agodan majoitushauista. Kolmelta viimeksi mainitulta sivustolta ei tietoja löytynyt. Monet hotellien vertailu- ja varaussivustot ovat kuitenkin huomioineet suodattimissaan esteettömyyden ja sateenkaariystävällisyyden.

Toimittajan kommentti: Tiedostavien vaihtoehtojen löytäminen vaatii matkailijalta yhä vaivannäköä ja omistautumista

Aika näyttää, saavatko Googlen ja Booking.comin uudet muutokset, ympäristösertifikaattien yleistyminen sekä matkailijoiden kasvavat vaatimukset myös muut matkailun hintavertailu- ja varaussivustot panostamaan ekologisesti ja sosiaalisesti kestävien arvojen näkyvyyteen.

Kun ottaa huomioon, kuinka nopeasti ja selvästi terveysturvallisuuteen liittyvät toimenpiteet tulivat pandemian myötä osaksi vertailu- ja varaussivustojen hakutuloslistauksia, suodattimia ja majoituskohteiden kuvauksia, ei ympäristöystävällisyydestä, sertifikaateista tai sosiaalisesta vastuusta kertovien ominaisuuksien pitäisi olla teknisiä mahdottomuuksia. Kuuluuhan suuri osa sivustoista kahteen isoon konserniin, joko Expedia Groupiin tai Booking Holdingsiin, joista kumpikin on jo lanseerannut oman kestävän matkailun merkkinsä.

Oma kysymyksensä on, voivatko matkailijat lisääntyvien kestävän matkailun merkkien ja sitoumusten jälkeenkään kyseenalaistamatta luottaa sivustojen antamiin arvioihin lentojen päästömääristä tai majoituskohteiden kirjaamiin lupauksiin toimenpiteidensä ekologisista ja sosiaalisista vaikutuksista.

Erilaiset työkalut ja suodattimet voivat ainakin näennäisesti helpottaa tiedostavampien matkailuvalintojen tekemistä, ja kestävien matkailupalvelujen kysynnän kasvu lähettää selkeän viestin alalla toimiville yrityksille.

Edistysaskelista huolimatta aidosti vastuullinen matkailu vaatii jatkossakin matkailijalta omistautumista, vaivannäköä sekä oman arvomaailman ja toiminnan tarkastelua, jotta ympäristölle ja paikallisyhteisölle reilu matkailu voisi toteutua.

Jäikö selvityksestä puuttumaan jokin käyttämäsi hintavertailu- tai varaussivusto, joka on tuonut ympäristövastuun ja kestävät arvot näkyväksi sivuston käyttäjälle? Keskustele aiheesta kommenttiosiossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

×
ArtikkelitYmpäristö ja ilmasto

Auttaako sertifikaatti valitsemaan vastuullisemmin vai ovatko matkailualan sertifikaatit pelkkää viherpesua?