Uutiset

Maata pitkin matkaillen kotimaassa – VR:n lomalipulla voi seikkailla Suomessa jopa kuukauden, Matkahuollon bussipassilla viikon tai kaksi

2 minuutin lukuaika

VR:n lomalippu mahdollistaa tänä kesänä rajattoman junamatkailun Suomessa 5–30 päivän ajan. Jos kotimaassa haluaa seikkailla mieluummin maanteitse, Matkahuollon bussipassilla voi matkustaa vapaasti joko 7 tai 14 päivää.

Teksti: Saana Jaakkola
Kuvituskuva: Pixabay
Artikkeli on julkaistu alun perin 19.5.2021. Artikkeli on päivitetty 21.6.2022.

VR:n viime vuonna lanseeraama lomalippu mahdollistaa lähes rajattoman matkustamisen Suomen junaliikenteessä myös tänä kesänä. Asiakaspalautteen perusteella parannettu lomalippu sai lyhyempien 5, 7 ja 9 päivän lippuvaihtoehtojen rinnalle toivotut 14 ja 30 päivän junaliput.

Kesän lomaliput ovat myynnissä VR Matkalla -mobiilisovelluksessa 20.4.–7.8.2022 välisenä aikana. Matkustusaika puolestaan alkaa 1. kesäkuuta ja päättyy 31. elokuuta.

Lomalipulla voi matkustaa sen voimassaoloaikana VR:n kauko- ja lähiliikenteessä HSL:n alueen lähiliikennettä lukuun ottamatta. Kesän lisäksi lomalippu on saatavilla myös syys- ja talvikauden loma-ajoille.

Hinta määräytyy lomalipun voimassaolon mukaan: lyhin 5 päivän lomalippu maksaa aikuiselta 119 euroa ja pisin 30 päivän lomalippu 349 euroa. Alle 17-vuotiaat lapset, opiskelijat, eläkeläiset ja asevelvolliset saavat lomalipusta 20–50 prosentin alennuksen.

Lomalippu sisältää istumapaikan junan Eko-luokassa. Junamatkaa varatessa sovelluksesta on mahdollista ostaa lisämaksua vastaan joitakin lisäpalveluja, kuten varata istumapaikan Ekstra-luokassa tai ottaa mukaan polkupyörän tai lemmikin. Makuuhytin varaaminen ei sovelluksessa onnistu, mutta yöjunalla matkustava voi ostaa konduktööriltä makuuhytin, mikäli niitä on kyseisessä junassa vapaana.

VR:n lomalippu vastaa kotimaanmatkailijoiden toiveisiin

VR kokeili lomalippua ensimmäistä kertaa viime kesänä vastauksena asiakkaiden toiveisiin. Koronapandemia sai suomalaiset matkailemaan aiempaa enemmän kotimaassa ja toivomaan Interrail-lipun tyylistä, spontaanin matkustamisen mahdollistavaa lippuvaihtoehtoa.

Toisin kuin Interrail-lipulla matkustaessa lomalipun matkapäiviä ei voi valita tietyn ajanjakson välillä, vaan lippu on voimassa perättäisinä päivinä valitun lippuvaihtoehdon mukaan. Määränpään ei tarvitse olla tiedossa etukäteen, vaan reittiä voi suunnitella ja muokata matkan edetessä vaikkapa aurinkoisimman matkakohteen mukaan.

Jos reitin suunnitteluun kaipaa tukea, on VR lisännyt verkkosivuilleen valmiita reittiehdotuksia muun muassa suomalaisiin kansallismaisemiin sekä Itä-Suomen järviseudulle.

Puumalan saaristoreitti polkupyörällä

Yhdistä julkinen liikenne ja pyörämatkailu: Puumalan saaristoreitti avaa uudenlaisen näkökulman pyörämatkailuun

Vastaavanlaisia lipputyyppejä on ollut VR:n valikoimissa aiemminkin. Vielä 2010-luvulla käytössä ollut lomapassi oli voimassa kuukauden ajan, ja sitä sai käyttää rajattomasti kolmena valittuna matkapäivänä sen voimassaoloaikana. Ensimmäinen rajattoman matkustamisen voimassaoloaikana salliva lomalippu otettiin käyttöön jo vuonna 1980.

Matkahuollon bussipassilla voi matkustaa vapaasti viikon tai kaksi

Spontaania Suomi-matkailua voi toteuttaa myös maanteitse omaa autoa edullisemmin ja ympäristöystävällisemmin.

Matkahuollolla on jo ennestään tarjolla VR:n lomalippua vastaava lipputyyppi. Bussipassi-nimellä kulkeva lippuvaihtoehto mahdollistaa lähes rajattoman matkustamisen pika- ja vakiovuoroissa koko Suomen alueella. Poikkeuksena ovat vuorot, joiden kohdalla lukee merkintä ”Matkahuollon lipputuotteet eivät kelpaa tällä vuorolla”.

Bussipassin hinta on joko 149 euroa (7 päivää) tai 249 euroa (14 päivää). Bussipassin voi ostaa Matkahuollon toimipaikoista, matkakortteja myyviltä asiamiehiltä tai matkakorttikaupasta, ja sen voimassaoloaika alkaa ostohetkestä lähtien.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *