Uutiset

Bussilla tai junalla kansallispuistoon kesällä 2022 – Ainakin näihin Suomen kansallispuistoihin pääsee julkisen liikenteen yhteyksillä

6 minuutin lukuaika

Suomalaisten retkeilyinto on ennätyslukemissa, mutta pääseekö luontoon ilman omaa autoa? Ainakin näihin Suomen kansallispuistoihin on mahdollista matkustaa bussilla, junalla tai muilla julkisen liikenteen yhteyksillä kesällä 2022.

Teksti ja kuvat: Saana Jaakkola

Yhä useampi suomalainen on löytänyt retkeilyn ilon, ja luonnossa liikkumisesta on tullut monelle pysyvä harrastus. Luontokohteiden kävijämäärät ovat kasvaneet tasaisesti jo vuosia, mutta todellinen retkeilypiikki nähtiin viime vuonna, kun Suomen kansallispuistojen käyntimäärät ylittivät ensi kertaa neljän miljoonan rajan.

Retkeilijöiden suuri määrä näkyy Suomen luontokohteissa erilaisina lieveilmiöinä, kuten täpötäysinä paikoitusalueina. Pysäköintihaasteet saattavat tuoda harmaita hiuksia omalla autolla liikkuville, mutta suurin kärsijä on luonto, sillä ruuhkautuneet pysäköintialueet johtavat liian usein luvattomaan ja herkälle luonnolle haitalliseen pysäköintiin.

Pysäköintimurheille on myös vaihtoehto, sillä bussilla ja junalla pääsee tänäkin kesänä lukuisiin Suomen kansallispuistoihin. Tästä artikkelista löydät tietoa kansallispuistojen julkisen liikenteen yhteyksistä kesällä 2022.

Kaikki Suomen kansallispuistot kartalla
Kaikki Suomen kansallispuistot kartalla. Kuva: Metsähallitus / luontoon.fi

Pääkaupunkiseutu: Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistot

Pääkaupunkiseudun kansallispuistoihin on hyvät kulkuyhteydet ympäri vuoden. Myhelsinki.fi-sivustolle on koottu selkeät ohjeet, kuinka päästä julkisen liikenteen kulkuneuvoilla Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistoihin.

Sipoonkorven kansallispuistoon pääsee toukokuusta syyskuun loppuun asti myös Hop-On Hop-Off -bussilla. Viime kesältä tuttu mutta asiakaspalautteen perusteella paranneltu bussilinja kulkee lauantaisin ja sunnuntaisin Tikkurilasta Sipoon kautta Mellunmäkeen, joten tänä vuonna bussireitille pääsee helposti myös Mellunmäen metroasemalta.

Sipoonkorpi Hop-On Hop-Off mahdollistaa myös yhdensuuntaiset vaellukset esimerkiksi Vantaan Kuusijärveltä kansallispuiston läpi Sipoon Korvenportille. Kortilla tai käteisellä ostettavan kertalipun hinta on 2 euroa. Alle 7-vuotiaat matkustavat maksutta. Matalalattiabussiin mahtuu kerrallaan neljät lastenrattaat, ja myös koirat ovat tervetulleita. Reitit, aikataulut ja retkeilyvinkkejä Sipoonkorpeen löydät sipoo.fi-sivustolta.


Muu eteläinen Suomi: Teijon, Kurjenrahkan, Liesjärven, Torronsuon, Repoveden, Seitsemisen, Helvetinjärven, Kolin ja Salamajärven kansallispuistot

Teijon kansallispuistoon pääsee 6.6.–10.8.2022 välisenä aikana Salon paikallisliikenteen Paikun bussilla numero 3, joka pysähtyy kansallispuiston pysäköintipaikalla Mathildanjärventiellä. Kertalipun hinta on aikuiselta 3,30 euroa ja 7–16-vuotiailta 1,70 euroa. Lipun voi ostaa Waltti-mobiilisovelluksella tai linja-autosta mielellään tasarahalla. Huomaathan, että linja-autossa käy vain käteinen. Katso kesän 2022 aikataulut sekä hinnasto. Helsingistä pääsee 9.6.–12.8.2022 välisenä aikana kerran viikossa suoralla yhteydellä Teijon kansallispuistoon (Mathildedal) J & M Launokorpi Oy:n linjavuorolla.

Teijon kansallispuistoon voi matkustaa myös Salosta elämyksellisesti vesibussilla 15.6.2022 alkaen. M/s Karolina kulkee ensin 20 minuutin matkan Salon keskustasta Vuohensaareen, josta matkaa voi jatkaa m/s Nordepilla Mathildedaliin (60 min). Vesibussien aikataulut ja hinnat löytyvät osoitteesta salonristelyt.fi.

Kurjenrahkan kansallispuistoon ja Kuhankuonon retkeilyreitistölle pääsee Turun seudun joukkoliikenteen Fölin busseilla 25.4.–30.10.2022 välisenä aikana lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä sekä kesän ajan (6.6.–7.8.2022) myös arkipäivinä. Löydät kattavat julkisen liikenteen kulkuohjeet, aikataulut ja lipputiedot Kuhankuonon liikenteestä Fölin sivuilta. Turun ja Säkylän suunnista on myös Matkahuollon linja-autoyhteys Kurjenrahkan kansallispuistoon. Kuhankuonon pikavuoropysäkki sijaitsee Turku–Säkylä-tien varressa noin 500 metrin päässä Kurjenpesän luontotuvasta.

Liesjärven kansallispuistoon pääsee bussilla valtatie 2:n (Helsinki–Pori) varrelta sekä Kyynärän että Eerikkilän pysäkeiltä. Kyynärän pikavuoropysäkiltä on matkaa Kyynäränharjulle 1,5 km ja Korteniemen perinnetilalle noin 4 km. Eerikkilän tienhaaran pysäkiltä on 1,5 km matka Ruostejärven virkistysalueen pysäköintialueelle, josta pääsee merkittyä ulkoilureittiä pitkin kansallispuiston pohjoisrajalle. Liesjärven polut ovat osa Hämeen Ilvesreittiä, jota pitkin on mahdollista patikoida naapuroivaan Torronsuon kansallispuistoon. Muuten Torronsuolle ei kulje julkista liikennettä.

Repoveden kansallispuistoon pääsee Kouvolasta bussilla numero 15 lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä aikavälillä 11.6.–30.10.2022. Repovedellä bussi pysähtyy Lapinsalmen sisääntuloportin pysäköintipaikalla. Linja 5 puolestaan liikennöi 6.6.–8.8.2022 välisenä aikana Matkakeskukselta Lapinsalmelle ja Orilammelle maanantaista lauantaihin. Huomaathan, että bussissa ei voi maksaa pankkikortilla. Löydät ohjeet ja aikataulut Repoveden kansallispuiston busseihin ja taksikyyteihin Visit Kouvolan sivuilta.

Repoveden kansallispuistoon pääsee kesällä 2022 myös junan ja bussin yhdistelmällä. VR aloittaa 20. kesäkuuta alkaen kokeilun, jonka aikana Helsingin ja Kuopion väliset junat pysähtyvät Hillosensalmen jo käytöstä poistetulla pysäkillä. Hillosensalmen pysäkiltä on vielä seitsemän kilometrin matka Repoveden kansallispuistoon, minkä vuoksi Kouvolan kaupunki on järjestänyt junaseisakkeelta jatkoyhteyden Repovedelle maanantaista 27. kesäkuuta alkaen. Juna-aikatauluihin sovitettu jatkoyhteys toteutetaan 20-paikkaisella pikkubussilla, joka on käytössä päivittäin junakokeilun loppuun eli 14. elokuuta asti. Bussikyydin hinta on 3,50 euroa / suunta.

Myös Helvetinjärven kansallispuistoon pääsee julkisen liikenteen yhteydellä loppukesällä 2022. Kuvat: Saana Jaakkola

Tampere Outdoor Express vie retkeilijöitä Tampereen keskustasta Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistoihin 13.8.2022 alkaen. Reitit Seitsemiseen ja Helvetinjärvelle ajetaan viikonloppuisin vuoroviikoin syyskuun loppuun asti. Seitsemisen kansallispuiston ajopäivien aikana linja liikennöi lisäksi kansallispuiston eri reittien lähtöpisteiden välillä. Lokakuun syyslomaviikonloppuina Tampere Outdoor Express kulkee kansallispuistojen sijaan Kintulammen retkeily- ja suojelualueelle.

Salamajärven kansallispuistoon kulkee tänäkin kesänä viime vuodelta tuttu retkibussi, joka liikennöi Kokkolasta Kaustisen, Vetelin ja Perhon kautta Koirasalmen luontotuvalle 28.6.–7.8.2022 välisenä aikana. Retkibussin reitit ja aikataulut löytyvät osoitteesta visitkokkola.fi/retkibussi.

Kolin kansallispuiston retkeilyreiteille pääsee helposti Kolin satamasta, jonne voi tänäkin kesänä matkustaa historiallisella yhteydellä, joka yhdistää bussi-, juna- ja vesiliikenteen. Sisävesiristeilijä M/Y Elektra liikennöi Vuonislahden, Kelvänsaaren ja Kolin välillä keskiviikosta maanantaihin 10.6.–21.8.2022 välisenä aikana. Sisävesiristeilijän ja bussien aikataulut on yhdistetty Helsingistä saapuviin junavuoroihin. Ukko-Kolille voi nousta patikoinnin sijaan myös maisemahissillä 4.6. ja 21.8. välillä. Lue lisää Kolin julkisen liikenteen yhteyksistä koli.fi-sivustolla.

Pohjois-Suomi: Syötteen, Oulangan, Hossan, Sallan, Pyhä-Luoston, Pallas-Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistot

Syötteen kansallispuistoon pääsee tänä kesänä Kempeleestä, Oulusta ja Kuusamontien varresta Syötebussin kyydillä. Saaga Travelin Syötebussi liikennöi lauantaisin 2.7.–6.8.2022 välisenä aikana, ja mukaan voi ottaa myös oman pyörän. Syötebussi kiertää ajopäivinä alueen sisällä, joten voit tutustua päivän aikana useampaankin kohteeseen. Lisätiedot ja hinnasto löytyvät osoitteesta saagatravel.fi.

Hossan kansallispuistoon pääsee tänäkin kesänä Hossabussilla Rukalta ja Kuusamosta. Hossabussi liikennöi 6.6.–9.8.2022 välillä. Reitit ja aikataulut löytyvät Matkahuollon aikatauluhausta, reittioppaasta, Reitit ja liput -sovelluksesta sekä Google Mapsista ja Matka.fi-reittioppaasta. Pohjolan Matkan Kuusamo–Kajaani-linja (matkahuolto.fi) ajaa Hossan kautta 3.10.2022 asti. Bussin aikataulun löydät täältä.

Oulangan kansallispuistoon on jatkoyhteys Karhunkierrosbussin reitiltä. Löydät lisätietoa reitistä, yhteyksistä ja aikatauluista Rukan sivuilta, mistä löydät myös Matkahuollon reittihaun. Oulangan kansallispuiston reitit ovat saavutettavissa myös Kuusamon lentokenttäbussilla, joka on muidenkin kuin lentomatkustajien käytettävissä.

Lapin kansallispuistoista julkisen liikenteen kulkuneuvoilla ovat saavutettavissa Sallan, Pyhä-Luoston, Pallas-Yllästunturin sekä Urho Kekkosen kansallispuistot. Lemmenjoen kansallispuistoon ei kulje julkista liikennettä, mutta Inarista pääsee Lemmenjoelle taksilla.

Merellä ja järvillä sijaitsevat kansallispuistot: Saaristomeren, Selkämeren, Itäisen Suomenlahden, Perämeren, Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistot

Merellä ja järvillä sijaitseviin kansallispuistoihin pääsee tutustumaan omatoimisesti veneellä tai meloen. Monet paikalliset yritykset järjestävät myös taksivene- ja yhteysaluskuljetuksia vesillä sijaitseviin kansallispuistoihin. Näistä löydät kattavimmat ja ajantasaiset tiedot kuntien omilta matkailusivuilta, mutta alla on esitettynä muutamia liikenneyhteyksiä vesistöillä sijaitseviin kansallispuistoihin sekä hyödyllisiä linkkejä lisätietoihin.

Saaristomeren kansallispuistoon pääsee Pärnäisten ja Kasnäsin yhteysalussatamista sekä Högsåran lossisatamasta. Turusta ja Helsingistä lähtösatamiin kulkevia linja-autoyhteyksiä voi etsiä Matkahuollon kautta. Kesän ajan Pärnäisten satamaan pääsee Helsingistä myös Launokorven linjavuorolla, joka ajaa Helsingistä Nauvon Pärnäisiin 9.6.–12.8.2022 välillä. Pärnäisistä on vaihtoyhteys Saaristobussiin, jonka kesän 2022 aikataulut, reitit ja hinnastot löytyvät osoitteesta tlo.fi. Saariston lauttalinjat ja aikataulut löytyvät osoitteesta lautta.net, ja selkeä kooste Saaristomeren kansallispuiston maksuttomista yhteysaluksista löytyy myös kansallispuiston sivuilta osoitteesta luontoon.fi. Kasnäsistä pääsee kansallispuistossa sijaitsevaan Örön saareen huhtikuusta lokakuuhun myös Wilson Charterin yhteysaluksella.

Selkämeren kansallispuistoon pääsee Metsähallituksen yhteistyökumppaniyritysten järjestämillä venekyydeillä ja yhteysaluskuljetuksilla Porista, Luvialta, Raumalta, Uudestakaupungista ja Kustavista. Löydät listan kaikista kuljetuspalveluja tarjoavista yrityksistä osoitteesta luontoon.fi.

Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon puolestaan pääsee Kotkasta yhteysaluksilla, risteilyillä, tuuriveneillä ja vesibusseilla. Löydät kattavan listan saaristoliikennepalveluista Visit Kotka-Haminan sivuilta. Perämeren kansallispuistoon kuljetuksia järjestävistä yhteistyöyrityksistä löydät listan Metsähallituksen sivuilta.

Linnansaaren kansallispuistoon pääsee Rantasalmelta hotelli Järvisydämen retkillä lokakuun loppuun asti sekä Oravista 18.6.–27.8.2022 välisenä aikana Oravi Villagen päivittäisillä takuulähdöillä. Oraviin pääsee Savonlinnasta Safaribussilla, joka kulkee kesäaikana kerran päivässä myös Kolovedelle. Koloveden kansallispuistoon kuljetuksia ja veneretkiä järjestävät yritykset löytyvät Metsähallituksen sivuilta.

Kaikkien Suomen kansallispuistojen viralliset kotisivut sekä ympärivuotiset saapumisohjeet löytyvät osoitteesta luontoon.fi/kansallispuistot.

Vaikka suurin osa kansallispuistojen julkisen liikenteen yhteyksistä mahdollistaa päiväretkeilyn, kannattaa kohteessa aina viipyä pidempään tai samaan matkaan yhdistellä useampia eri kohteita, jos se on mahdollista. Näin vähennät matkan aiheuttamia haittavaikutuksia sekä lisäät matkailun tuomia hyötyjä. Julkisen liikenteen yhteyksiä ja paikallisia palveluja käyttämällä autat edistämään niiden saatavuutta ja kehittämistä myös jatkossa.

Löysitkö tältä listalta vielä puuttuvan julkisen liikenteen kulkuyhteyden johonkin Suomen 41 kansallispuistosta? Kerro siitä artikkelin kommenteissa tai ota yhteyttä Valppaan toimitukseen.

Artikkelia päivitetty:
13.6.2022 klo 8.40: Päivitetty linkki Salon paikallisliikenteen kesäaikatauluihin
20.6.2022 klo 16.35: Lisätty tiedot merellä ja järvillä sijaitsevista kansallispuistosta sekä Launokorven yhteys Helsingistä Teijoon
24.6.2022 klo 10.40: Lisätty karttakuva kansallispuistoista, linkki Tampere Oudoor Express -sivulle sekä tiedot Hillosensalmen seisakkeella pysähtyvän junan aikatauluihin sovitetusta bussiyhteydestä Repoveden kansallispuistoon.

Keskustelussa on 3 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *