Kolumnit

Tulevaisuuden matkakohteet valitsevat vieraansa – oletko sellainen matkailija, joka otetaan avosylin vastaan?

2 minuutin lukuaika

Kohteet haluavat vieraita, jotka kykenevät ajattelemaan muita sekä asettamaan paikalliset ja paikallisuuden omien napojensa edelle. Siksi matkailutoimijat ympäri maailmaa pohtivat nyt kilvan keinoja, kuinka törttöilevät turistit voidaan käännyttää kokonaan pois.

Saana Jaakkola

Kolumnin kirjoittaja on pitkän linjan matkailutoimittaja ja vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan perustaja, joka turhaantui klikkikilpailun saastuttamaan matkailujournalismiin.

Vastuullisesta matkailusta kirjoittamalla Saana haluaa muuttaa matkailua ja sen myötä koko maailmaa kaikkien kannalta paremmaksi – yksi valinta kerrallaan.

Onko sinulla valppaita ajatuksia vastuullisesta matkailusta?
Lähetä mielipiteesi meille – Valpas julkaisee myös lukijoiden mielipiteitä vastuullisesta matkailusta ja vapaa-ajanvietosta.

Liikamatkailu (overtourism) oli yksi suurimmista matkailun aiheuttamista ongelmista ennen koronapandemiaa. Liian suurten turistimäärien kansoittamista kaduista ja rannoista kärsivät lukemattomat kohteet ympäri maailmaa.

Koetuksella olivat itse matkakohteiden lisäksi paikalliset asukkaat, jotka eivät tunteneet kotiaan enää omakseen. Paikallisten palvelujen katoaminen, tulotason ylittävät vuokra- ja elinkustannukset, huonosti käyttäytyvät turistit, roskien täyttämät keskustat ja lisääntynyt rikollisuus ovat vain muutamia liikamatkailun aiheuttamia ongelmia, joita paikalliset pakenivat kodeistaan.

Massaturismista kärsineiden kohteiden matkailupäättäjät käyttävät epätoivoista koronatilannetta astinlautana parempaan tulevaisuuteen.

Kuukausien ajan niin Barcelonan, Venetsian, Amsterdamin kuin Prahan ja Pariisin pormestarit ja muut matkailun avainhenkilöt ovat toistelleet kansainvälisten medioiden haastatteluissa, ettei koronan tyhjentämissä kaupungeissa aiota palata entiseen nyt, kun kansainvälistä matkailua hieman kompastellen jälleen avataan. Aihetta ovat käsitelleet muun muassa The Guardian, CNN, New York Times ja moni muu.

Liikamatkailu ei ole vieras ilmiö Suomessakaan. Vaikka kansainvälisten matkailijoiden määrä jää kauas maailman suosituimmista kohteista, liikamatkailun haitoista kärsivät muun muassa monet Lapin hiihtokohteet talvisin ja Suomenlinnan asukkaat kesäisin.

Matkailun kausiluonteisuus onkin iso osa ongelmaa. Jos matkailijamäärät jakautuisivat tasaisemmin pitkin vuotta, ei ongelmaa ehkä olisi.

Mitä matkakohteet sitten kaipaavat, muuta kuin kiireisimpien sesonkien ulkopuolella vierailevia matkailijoita?

Tulevaisuuden matkakohteet kaipaavat vieraita, jotka haluavat tutustua perinteisimpien nähtävyyksien sijaan vaihtoehtoisiin alueisiin – niihin, joita ei ole rakennettu kansainvälisiä turisteja ajatellen vaan paikallisia asukkaita varten. Alueisiin, joissa matkailija voi yhä tutustua aidosti paikalliseen kulttuuriin, maistella aidosti paikallisia ruokia ja nähdä aidosti paikallista elämää.

Kohteet haluavat matkailijoita, jotka viipyvät vähintään yhden yön – mieluusti monta enemmän – ja tekevät sen paikallisissa hotelleissa, majataloissa ja hostelleissa ja maksavat yöpymisestään hinnan, joka mahdollistaa kulujen kattamisen jälkeen myös yrittäjän elannon.

Kohteet haluavat vieraita, jotka välittävät siitä, että heidän vierailunsa tuo kohteelle sitä, mitä ne tarvitsevat koronakriisin jälkeen enemmän kuin koskaan: matkailueuroja, jotka tuovat leivän paikallisten perheiden pöytään ja kasvattavat verotuloja itse kohteessa sen sijaan, että voitot virtaisivat matkakohteesta kansainvälisiin veroparatiiseihin.

Kohteet haluavat vieraita, jotka osaavat käyttäytyä. Vieraita, jotka ymmärtävät olevansa vieraita ja kunnioittavat ihmisiä, jotka kohteessa asuvat ja työskentelevät. Vieraita, jotka eivät möykkää kotiporteilla keskellä yötä, heittele roskia tai tupakantumppeja kaupungin kaduille, örvellä alkoholin vaikutuksen alaisena tai virtsaa julkisilla paikoilla, kulje kaduilla paidatta tai uiskentele suihkulähteissä ja kanaaleissa.

Kohteet haluavat vieraita, jotka kykenevät ajattelemaan muita ja asettamaan paikalliset ja paikallisuuden omien napojensa edelle. Ja juuri siksi matkailutoimijat ympäri maailmaa pohtivat nyt kilvan keinoja, kuinka törttöilevät turistit voidaan käännyttää kokonaan pois.

Jonakin päivänä kansainvälinen matkailu on jälleen turvallista, toivottavasti. Sillä välin on aikaa miettiä: oletko sinä sellainen matkailija, jonka tulevaisuuden matkakohteet ottavat avosylin vastaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

×
Kolumnit

Media teki "kotimaanmatkailun huippukesälle" todellisen karhunpalveluksen