Uutiset

Euroopan rautateiden teemavuosi käynnistyi – näin se näkyy Suomessa

3 minuutin lukuaika

Euroopan rautateiden teemavuosi pyrkii lisäämään junamatkailun houkuttelevuutta sekä rautateitse kulkevien ihmisten ja tavaroiden osuutta. Traficomin asiantuntijat kertovat, mitä teemavuosi merkitsee Suomessa.

Teksti: Saana Jaakkola
Kuvat ja grafiikat: European Year of Rail

Euroopan komissio on nimennyt vuoden 2021 Euroopan rautateiden teemavuodeksi. Kansainvälistä nimeä European Year of Rail kantavan teemavuoden tavoitteena on edistää rautatieliikennettä kestävänä, innovatiivisena, turvallisena ja kriiseissäkin toimivana liikenteen muotona koko EU:n alueella.

”Junat ovat vastaus moniin kriittisiin kysymyksiin liikkuvuuden alalla, kuten ilmastoneutraalius, energiatehokkuus, kriisinsietokyky ja turvallisuus. Rautateiden teemavuoden tavoitteena on antaa rautateille lisää näkyvyyttä ja kannustaa useampia turisteja, liikematkustajia ja valmistajia valitsemaan juna.”

Andreas Scheuer, Saksan liikenne- ja digitaali-infrastruktuuriministeri ja neuvoston puheenjohtaja Eurooppa-neuvoston tiedotteessa

Suomessa rautateiden teemavuotta koordinoi liikenne- ja viestintävirasto Traficom, joka toteuttaa teemavuotta erityisesti raideliikenteen ajankohtaisista asioista tiedottamalla sekä kannustamalla rautatiealan toimijoita omiin tapahtumiin, kampanjoihin ja viestintään.

Keskiössä junaliikenteen ympäristöystävällisyys

Liikenne tuottaa tällä hetkellä neljänneksen EU:n kasvihuonepäästöistä. Jotta Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa vahvistettu ja Eurooppa-neuvoston hyväksymä ilmastoneutraaliustavoite voidaan saavuttaa, on matkustaja- ja tavaraliikenteen päästöjä vähennettävä 90 % vuoteen 2050 mennessä.

Raideliikenteellä on päästövähennystavoitteiden toteutumisessa merkittävä rooli. Se on ainoa liikenteen muoto, jonka päästöt ovat laskeneet huomattavasti vuodesta 1990. Euroopan parlamentin mukaan raiteilla kulkevan liikenteen osuus kaikista EU-alueen liikennepäästöistä on vain 0,4 prosenttia.

Infograafi: junamatkailu on kestävä liikenteen muoto

Ympäristöystävällisyydestä huolimatta vain seitsemän prosenttia henkilöliikenteestä ja 11 prosenttia tavaraliikenteestä kulkee EU:n sisällä raiteita pitkin. Yksi teemavuoden tärkeimmistä painopisteistä onkin tuoda esiin rautatieliikennettä ekologisena vaihtoehtona.

Junamatkailun edistämisen vuoro on vasta syksyllä

Suomessa teemavuoteen liittyvä viestintä keskittyy alkuvuonna lähinnä rahtiliikenteeseen.

– Elämme edelleen pandemiakautta, minkä vuoksi yleisölle suunnattujen kampanjoiden ja tilaisuuksien järjestäminen on hankalaa. Myös teemavuoden viestinnässä on huomioitava nykytilanne ja odotettava, että pääsemme turvallisemmille vesille pandemian suhteen, Traficomin European Year of Rail -yhteyshenkilö Sanna Mäkitalo sanoo.

Tavaraliikenteen merkitys ei ole vähäpätöinen, sillä EU:n sisäisestä rahdista 75 % kulkee tällä hetkellä maanteitse.

– Suunnittelemme kuitenkin jo syksyllä järjestettävää raideliikenteen ympäristöpäivää, jonka teemoissa tuomme esiin junamatkailua kestävänä matkustamisen muotona. Silloin matkailukin toivon mukaan alkaa jo avautua, Mäkitalo jatkaa.

Euroopan kehittyvät junayhteydet auttavat myös suomalaisia matkailijoita

Junamatkailuun liittyviä aloitteita, hankkeita ja tapahtumia on käynnissä EU:n tasolla pandemiasta huolimatta.

Valpas uutisoi viime syksynä, kuinka rajat ylittävää junaliikennettä kehitetään ympäri Eurooppaa. Johtavana asiantuntijana Traficomilla työskentelevän Une Tyynilän mukaan se tuo mahdollisuuksia myös suomalaisille matkailijoille, vaikka suoraa ratayhteyttä ei Suomesta Keski-Eurooppaan olekaan.

– Kun vauhdikasta paluuta tekevä yöjunaliikenne tulee helpommaksi ja halvemmaksi muualla Euroopassa, se voi kannustaa myös suomalaisia matkailijoita valitsemaan junan entistä useammin.

Henkilöjunaliikenteen edistämiseen tähtääviä aloitteita on laitettu jo vireille teemavuoteen liittyen. Esimerkiksi Euroopan matkailukomissio ja Eurail ovat julkistaneet kilpailun, jossa etsitään Euroopan parasta junamatkailukampanjaa. Kilpailu on avoinna osallistumisille elokuun loppuun asti.

Turvallisuus tärkeässä roolissa teemavuoden viestinnässä

Traficomin tehtävä on edistää vastuullista liikennettä. Se tarkoittaa ympäristön huomioimisen lisäksi liikenteen turvallisuuden varmistamista.

Junaliikenne on vähäisten onnettomuuksien ansiosta kaikkein turvallisin maata pitkin tapahtuva liikenteen muoto. Vuosina 2011–2015 rautatieonnettomuuden aiheuttivat vain 0,1 kuolonuhria miljardia henkilökilometriä kohden.

Infograafi: junamatkailu on turvallinen liikenteen muoto

Teemavuoden aikana Traficom nostaa esiin myös muita turvallisuusnäkökulmia, kuten kyberturvallisuutta ja vaarallisten aineiden kuljetusta. Mutta mitä tekemistä niillä on henkilöjunaliikenteen kanssa?

– Suomen rataverkko on pitkä ja pääsääntöisesti yksiraiteista, joten tieto- tai rataverkon häiriötilanteet vaikuttavat koko maan raideliikenteeseen, Tyynilä selvittää.

Yksi teemavuoden tavoitteista onkin tuoda esiin raideliikenteen toimintavarmuutta myös kriiseissä. Pandemia on tarjonnut siihen ajankohtaisen esimerkin.

– Meillä Suomessa järjestelmä on pysynyt hyvin toimintavarmana koko pandemian ajan, vaikka vähentynyt kysyntä on tietysti vaikuttanut tarjontaan. Junat ovat silti kulkeneet ja raideliikenne toiminut, Tyynilä lisää.

Miten ja mistä Euroopan rautateiden teemavuotta voi seurata?

European Year of Rail -teemavuosi käynnistyy verkkaisesti, sillä sen virallinen avajaistapahtuma järjestetään vasta 29. maaliskuuta. Portugalin Lissabonista striimattava tilaisuus alkaa klo 15.00 Suomen aikaa. Striimauslinkki ja lisätiedot tapahtumasta täydentyvät tapahtumasivulle lähempänä ajankohtaa.

Kansainvälisen European Year of Rail -sivuston tavoin myös Traficom on avannut teemavuodelle oman sivunsa. Sen kautta voi seurata rautateiden teemavuodesta kertovaa blogisarjaa sekä pysyä perillä tulevista tapahtumista ja keskustelutilaisuuksista.

Keskusteluun Traficomin asiantuntijat kehottavat osallistumaan erityisesti Twitterissä. #EUYearofRail-tägiä seuraamalla aiheesta kiinnostuneet löytävät tietoa myös muusta teemavuoden ohjelmasta niin Suomessa kuin koko Euroopassa. Esimerkiksi Suomen Rautatiemuseo kertoo julkaisevansa koko vuoden ajan Rautateiden tarinoita -videosarjaa, joka esittelee rautateiden historiaa ja siihen liittyviä ilmiöitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

×
Uutiset

Kyselytutkimus: Enemmistö eurooppalaisista puoltaa lyhyiden lentojen lopettamista