Uutiset

Luvattomasta nuotiosta seuraa sakot – Metsähallitus haastaa retkeilijät merkitsemään laittomat nuotiot kartalle

2 minuutin lukuaika

Metsähallitus taistelee retkeilybuumin lieveilmiöitä vastaan haastamalla luonnossa liikkujia ilmiantamaan Nuuksion kansallispuiston laittomat nuotiot Retkikompassi-palvelun avulla.

Teksti ja kuvat: Saana Jaakkola

Koronaepidemia ja sen aiheuttamat matkustusrajoitukset ovat näkyneet kevään ja alkukesän aikana retkeilijämäärien voimakkaana kasvuna. Ihmisvirrat tuovat mukanaan ikäviä ja jopa vaarallisia lieveilmiöitä, kuten laittomat nuotiot ja maastopalovaroitusten voimassaoloaikana sytytetyt avotulet.

Metsähallituksen heinäkuinen haastekampanja kannustaa retkeilijöitä ilmiantamaan Nuuksion kansallispuiston luvattomat nuotiopaikat puhelimen selaimessa toimivaan Retkikompassi-palveluun.

Retkikompassi on sosiaalinen karttapalvelu, joka mahdollistaa havaintojen kirjaamisen reaaliajassa Metsähallituksen ja muiden retkeilijöiden tiedoksi. Retkikompassia voi käyttää tällä hetkellä Nuuksion lisäksi Evon ja Ruunaan retkeilyalueilla sekä Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Kuinka monta laitonta tulipaikkaa löytyy Nuuksion kansallispuiston alueelta? Löytyykö niitä todella "jokaisen lammen…

Publiée par Nuuksion kansallispuisto – Noux nationalpark – Nuuksio National Park sur Jeudi 2 juillet 2020

Avotuli vaatii aina maanomistajan luvan – päiväsakkojen uhalla

Retkeilyalueilla avotulen teko on sallittua ainoastaan merkityillä nuotiopaikoilla. Avotulella tarkoitetaan kaikkea sellaista tulen käyttöä, jossa tuli voi levitä maapohjan tai kipinöinnin kautta muualle maastoon. Esimerkiksi risukeittimet ja kertakäyttögrillit lasketaan nuotion tavoin avotuleksi.

Toisin kuin moni kokematon retkeilijä kuvittelee, nuotion tekeminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan avotuli vaatii aina maanomistajan luvan.

Metsähallitus muistuttaa tiedotteessaan, että luvattomasta nuotiosta seuraa keskimäärin kuusi päiväsakkoa. Luonnonsuojelualueella rikkomus ja sen myötä rangaistuskin on suurempi, keskimäärin 12 päiväsakkoa. Lakien noudattamista retkeilykohteissa valvovat Metsähallituksen erätarkastajat, jotka tekevät retkiratsioita ympäri Suomea. Erätarkastajilla on poliisiin verrattavat oikeudet.

Metsähallituksen mukaan ongelmia esiintyy eniten juuri suojelualueilla. Erityisesti järvien rannat ja kalliot houkuttelevat luvattoman nuotion tekoon. Luontoon jätetyt nuotion jäänteet madaltavat seuraavan retkeilijän kynnystä laittoman avotulen sytyttämiseen samalle paikalle.

Ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty myös merkityillä nuotiopaikoilla. Voimassa olevat varoitukset voi tarkistaa helposti Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

Nuotiopaikka Helvetinjärven kansallispuistossa
Metsähallituksen rakentamat nuotiopaikat löytyvät retkeilykartoista. Huollettujen ja merkittyjen nuotiopaikkojen läheisyydestä löytyy tavallisesti myös muita rakenteita, kuten istuinpaikat, puuvaja tai käymälä. Kuvan nuotiopaikka löytyy Helvetinjärven kansallispuistosta.

Vinkit vastuulliseen tulenkäyttöön luontokohteissa

  1. Sytytä avotuli vain merkityillä nuotiopaikoilla tai maanomistajan luvalla. Retkeilyalueiden merkityt nuotiopaikat löydät esimerkiksi retkeilyalueen kartasta, Retkikartta-palvelusta ja Luontoon.fi-sivustolta.
  2. Tarkista voimassa olevat maastopalovaroitukset aina ennen avotulen tekoa. Huomaa, että ruohikko- ja metsäpalovaroitusten aikana avotulen teko on kielletty myös useimmilla merkityillä nuotiopaikoilla.
  3. Suosi eväitä, jotka eivät vaadi avotulta tai retkikeitintä, jonka käyttö on sallittua myös maastopalovaroitusten aikaan. Huomaa, että risukeittimet ja kertakäyttögrillit rinnastetaan avotuleen kipinöintivaaran vuoksi.
  4. Jos löydät laittoman nuotiopaikan, tee siitä ilmoitus. Voit myös siivota nuotion jäljet siirtämällä nuotioringin kivet syrjään ja keräämällä tuhkat ja roskat. Näin luvattoman nuotion jäänteet eivät houkuttele seuraavaa luonnossa liikkujaa laittoman tulen tekoon.
  5. Älä polta huolletuilla tulentekopaikoilla puuta turhaan. Älä myöskään revi kaarnaa tai oksia elävistä puista.
  6. Muista hyvä retkietiketti. Jätä nuotiopaikka lähtiessäsi vähintään yhtä siistiin kuntoon mitä se oli ennen saapumistasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

×
Uutiset

Lappiin oma vastuullisen matkailun ohjeistus: "jätä luontoon vain huolesi"