Uutiset

Lappiin oma vastuullisen matkailun ohjeistus: ”jätä luontoon vain huolesi”

1 minuutin lukuaika

Lapin vastuullisen matkailun ohjeistus antaa vinkkejä turvallisempaan ja ympäristöystävällisempään Lapin-matkaan paikalliset asukkaat ja yrittäjät huomioiden.

Teksti ja kuva: Saana Jaakkola

Lapin liitto ja paikalliset matkailutoimijat ovat koonneet ja julkaisseet Lapin vastuullisen matkailun ohjeistuksen, joka tarjoaa matkailijoille vinkkejä vastuullisempaan Lapin-matkaan. Ohjeistus opastaa liikkumaan Lapissa ympäristöä kunnioittaen, tukemaan paikallista yritystomintaa, kunnioittamaan paikallisten yksityisyyttä ja kulttuuria sekä varmistamaan, että Lapin-loma sujuu turvallisesti. Ohjeistuksen tarkoitus on auttaa sekä matkailijoita että paikallisia.

– Ohjeistukselle on ollut selkeä tarve. Matkailun taukoaminen on tunnistettu myös mahdollisuudeksi kehittää yhä vastuullisempaa toimintaa. Nyt matkailun pikkuhiljaa avautuessa on selvää, että vastuullisuus on yhä tärkeämpää ja siihen tulee kiinnittää erityistä huomiota, Lappia matkakohteena markkinoivan House of Laplandin toimitusjohtaja Sanna Tarssanen toteaa tiedotteessa.

”Ole sellainen vieras, joka kutsuttaisiin kylään uudestaankin”

Ohjeistus muistuttaa, että Lapissa hengitetään maailman puhtainta ilmaa ja nautitaan puhtaudesta ja aitoudesta luontoretkien lisäksi myös ruokaillessa ja ostoksilla.

Luonnossa ei ole roska-astioita, joten pyydämme kantamaan kaiken tuomasi mukanasi. Paitsi huolet ja murheet – ne voit jättää luontoon.

www.lapland.fi

Puhtauden säilyttämiseksi ohjeistus mainitsee muun muassa roskattoman retkeilyn, sähköautojen latauspaikat, kasvisruokaa tarjoilevat ravintolat sekä antaa vinkkejä turhan energiankulutuksen välttämiseksi. Saunaa ei sovi pitää lämpimänä ympäri vuorokauden, ja kuuman suihkun sijaan vilua voi torjua villasukilla, kuumalla juomalla ja viltillä, aivan kuten paikallisetkin tekevät.

Ohjeistus tarjoaa lisäksi konkreettisia vinkkejä paikallisten palvelujen ja tuotteiden tunnistamiseen. Sámi Duodji -sertififikaatista matkailijat tunnistavat aidot saamelaistuotteet, joita ostamalla matkailijat tukevat paikallista kädentaitoa ja kulttuuria.

Paikallisten asukkaiden arkea ohjeistus kehottaa kunnoittamaan esimerkiksi pysymällä poissa yksityisiltä pihoilta, pyytämällä luvan valokuvaukseen ja huomioimalla naapurit yksityisasunnoissa yöpyessä. ”Ole sellainen vieras, joka kutsuttaisiin kylään uudelleenkin”, ohjeistus kannustaa.

Turvallisuuttakaan ei ole unohdettu. Ohjeistus kehottaa välttämään pikkuteitä, näkymään pimeässä, varomaan tiellä vaeltavia poroja, huomioimaan etäisyydet tankkaamalla ajoissa ja huolehtimalla kännykän akunkestosta sekä varautumaan hätätilanteisiin 112-sovelluksen avulla.

Lapin vastuullisen matkailun ohjeistuksen kokoamisessa ovat olleet mukana Lapin liiton toteuttaman Lapin arktisen matkailuekosysteemi -hankkeen lisäksi Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti, Metsähallitus, Visit Finland, Lapin matkailuelinkeinon liitto, Saamelaiskäräjät, Saamelaisalueen koulutuskeskus sekä Lapin alueen matkailuyrityksiä, kuntia ja Leader-ryhmiä.

Napakan ohjeistuksen voi ladata pdf-muodossa, mutta vastuulliseen Lapin-matkailuun voi tutustua myös laajemmin Lapland.fi-sivustolla.

Lähteet: lehdistötiedote, Lapland.fi-sivusto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *