RMY vastaa

Onko vastuullista matkustaa ulkomaille pandemian aikana?

2 minuutin lukuaika

RMY vastaa -palstalla Reilun matkailun yhdistyksen asiantuntijat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin vastuullisesta matkailusta. Voit lähettää oman kysymyksesi artikkelin lopusta löytyvän lomakkeen avulla.

Kysymys Reilun matkailun yhdistykselle:

Onko vastuullista toteuttaa matka ulkomaille asiakkaan pyynnöstä pandemian vielä ollessa päällä?
– Leena

Reilun matkailun yhdistys

Reilun matkailun yhdistyksen tavoitteena on edistää vastuullista matkailua tiedottamalla reilun matkailun periaatteista matkailijoille ja matkailualan toimijoille.

RMY vastaa -palstalle lähetettyihin kysymyksiin vastaavat Reilun matkailun yhdistyksen asiantuntijat. Tutustu yhdistykseen ja asiantuntijoihin osoitteessa www.reilumatkailu.fi.

Mitä sinä haluaisit kysyä vastuullisesta matkailusta?
Lähetä kysymyksesi meille – Valpas ja Reilun matkailun yhdistys vastaavat.

Kiitos kysymyksestä, joka varmasti pohdituttaa monia, niin matkailijoita kuin matkanjärjestäjiäkin. Kysymyksestäsi ei selviä, mihin maahan matka suuntautuisi, mistä maasta asiakkaat tulevat, mitä matkaohjelmassa olisi ja miten kohteeseen olisi tarkoitus matkustaa, joten vastaamme kysymykseesi yleisellä tasolla.

Pandemiatilanne on edelleen monissa maissa vakava, ja se voi muuttua äkillisesti. Samaan aikaan matkailualan toimijat tarvitsevat jo kuumeisesti tuloja, ja ihmiset janoavat päästä uusiin maisemiin. Erilaisia toimia on otettu käyttöön, jotta matkailu olisi mahdollisimman turvallista ja vastuullista.

Viranomaiset julkaisevat jatkuvasti rajoituksia ja suosituksia, ja koemme, että tällä hetkellä vastuullisinta on noudattaa viranomaissuosituksia. Sen sijaan koemme, että yhdistykseltämme olisi vastuutonta linjata omia suosituksia, kun emme omilla resursseillamme mitenkään pysty huomioimaan kokonaiskuvaa.

Ulkoministeriön matkustussuositus muuttui juuri viime viikolla. Tällä hetkellä suositus on noudattaa erityistä varovaisuutta matkustaessa EU- ja Schengen-alueelle. Tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelle tulisi edelleen välttää, poikkeuksena maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset. Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan ja Intiaan tulisi välttää kaikkea matkustamista.


Matkustussuosituksissa on koko pandemian ajan toistunut käsite ”tarpeeton matkustaminen”. Se, minkä kukin kokee tarpeettomaksi, jää jokaisen itsensä arvioitavaksi.

Suosittelemme kuitenkin pohtimaan esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: onko riskimaihin päästävä juuri nyt, vai voisiko matkaa lykätä siihen asti, että pandemiatilanne on rauhoittunut ja rokotusten vaikutukset alkavat näkyä isossa kuvassa? Entä löytyisikö kotimaasta jokin kohde, joka voisi tarjota vastaavia elämyksiä? Valtioneuvoston mukaan ”kotimaassa voi matkailla, kun noudattaa koronavirukseen liittyviä terveys- ja turvallisuusohjeita.”

Suosittelemme myös kaikkia pohtimaan omaa suhdettaan matkailuun laajemminkin. Miksi matkustan? Voisiko matkustustarvetta osittain täyttää muilla aktiviteeteilla?

Omaa suhdettaan matkailuun, siinä missä kaikkeen muuhunkin kuluttamiseen, on ajoittain hyvä pysähtyä tarkastelemaan kriittisesti. Matkailulla on paljon positiivisia vaikutuksia, mutta samaan aikaan matkustaminen ja erityisesti lentäminen muodostavat usein suuren osan yksittäisen ihmisen hiilijalanjäljestä.

Suosittelemme kiinnittämään erityisen paljon huomiota vastuullisen matkailun periaatteisiin. On tärkeää, että matkailusta saatavat hyödyt ja tulot päätyvät paikallisyhteisöön. Näin harvemmin tapahtuu, jos matka esimerkiksi suuntautuu all inclusive -resorttiin, jossa matkailija on hyvin vähän jos ollenkaan kontaktissa paikallisyhteisön kanssa.

Suosittelemme matkustamista siinä vaiheessa, kun pandemiatilanne sallii matkustamisen muiden vastuullisen matkailun periaatteiden mukaisesti.

Mikä vastuullisessa matkailussa mietityttää?

Tutustu RMY vastaa -palstan aikaisempiin artikkeleihin.

Kysy vastuullisesta matkailusta - RMY ja Valpas vastaavat

Mitä olet aina halunnut tietää vastuullisesta matkailusta? RMY vastaa -palstalla Reilun matkailun yhdistyksen asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Lähetä oma kysymyksesi oheisella lomakkeella.

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *