RMY vastaa

Onko boikotointi hyvä tapa vaikuttaa?

2 minuutin lukuaika

RMY vastaa -palstalla Reilun matkailun yhdistyksen asiantuntijat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin vastuullisesta matkailusta. Voit lähettää oman kysymyksesi artikkelin lopusta löytyvän lomakkeen avulla.

Kysymys Reilun matkailun yhdistykselle:

Kiitos hyvästä palstasta! Erästä keskustelua seurasin ja tuli mieleeni kysyä vaikuttamisesta.
Voinko mielestänne kuluttajana vaikuttaa matkailutuottajien asenteisiin boikotoimalla jonkun yrityksen palveluita tai tuotteita?
– Elina

Reilun matkailun yhdistys

Reilun matkailun yhdistyksen tavoitteena on edistää vastuullista matkailua tiedottamalla reilun matkailun periaatteista matkailijoille ja matkailualan toimijoille.

RMY vastaa -palstalle lähetettyihin kysymyksiin vastaavat Reilun matkailun yhdistyksen asiantuntijat. Tutustu yhdistykseen ja asiantuntijoihin osoitteessa www.reilumatkailu.fi.

Mitä sinä haluaisit kysyä vastuullisesta matkailusta?
Lähetä kysymyksesi meille – Valpas ja Reilun matkailun yhdistys vastaavat.

Kiitos kysymyksestäsi, Elina. Moni matkailija tuntuu pohtivan samaa, sillä saamme Reilun matkailun yhdistyksessä melko usein kysymyksiä boikotointiin liittyen.

Boikotoiminen vaikuttamiskeinona on hyvin moniulotteinen asia, ja tietämättä tarkemmin mistä asiasta on kyse, on hankala vastata kysymykseen yksityiskohtaisesti. Avaamme kuitenkin alla hieman ajatuksiamme boikotoinnista matkailualalla yleisesti.

Matkailualalla valitettavasti esiintyy vastuutonta ja epäeettistä toimintaa, aivan kuten muillakin teollisuudenaloilla. Ensin onkin hyvä selvittää itselle, millaisten arvojen takana haluat kulutusvalinnoillasi seistä.

Siksi kannattaa pohtia vastausta kysymykseen: minkälaista toimintaa olen valmis tukemaan?

Asiakas äänestää aina lompakollaan. Tukemalla yrityksen tuotteita tai palveluita annat kannatuksesi kyseiselle toiminnalle. Jättämällä tuotteen ostamatta varmistat, että ostoksesi kautta ei rahoiteta vastuutonta toimintaa.

Näin ollen voisi sanoa, että kehotamme matkailijoita boikotoimaan vastuuttomia tuotteita ja palveluja.

Kysymyksessä mietitään, onko kuluttajalla mahdollisuus vaikuttaa ”matkailutuottajien asenteisiin” boikotoinnin avulla. Oletetaan siis, että kyse on tuotteesta tai palvelusta, joka itsessään on tukemisen arvoinen, mutta tuottavan tahon asenteet tai arvot eivät syystä tai toisesta kohtaa asiakkaan arvomaailman kanssa.

Tällaisessa tilanteessa boikotoinnin vaikuttavuutta on huomattavasti haastavampi määritellä. Boikotointi yksin ei välttämättä saa aikaan suuria muutoksia asenteissa. Jos kyse on toimijan perusarvoista, on niihin hyvin vaikea vaikuttaa ylipäänsä.

Asiallinen ja hyvin perusteltu asiakaspalaute voi olla boikotointia tehokkaampi keino vaikuttaa asenteisiin. Jos palaute ei kuitenkaan millään tasolla näy myynneissä, voi vaikuttavuus jäädä heikommaksi. Näin ollen boikotointi selityksen kera voisi olla toimivampi tapa vaikuttaa.

Nykyään on myös helppoa antaa julkista palautetta sosiaalisessa mediassa ja muissa julkisissa palveluissa, matkailusta puhuttaessa esimerkiksi Tripadvisorissa. Erityisesti julkinen palaute vaatii yrittäjiltä reagoimista. Julkisen palautteen kautta pystyy myös herättämään keskustelua sekä vaikuttamaan muiden potentiaalisten asiakkaiden toimintaan.

Parhaimmillaan julkinen palaute avaa julkisen dialogin toimijan kanssa. Uskomme, että avoin ja rakentava keskustelu on paras keino vaikuttaa asenteisiin.

Tässä kohdassa on hyvä muistuttaa myös palautteen antajan vastuusta. Julkisella palautteella voi olla merkittävä vaikutus yrityksen maineeseen ja liiketoimintaan, joten palautteen taustat on syytä selvittää ja todenmukaisuus varmistaa ennen julkista kirjoittelua.

Haluamme rohkaista kuluttajia puuttumaan epäkohtiin matkailualalla, sillä muutoksia ei saada aikaan vaikenemalla. Jokainen voi valita itselleen sopivan tavan vaikuttaa.

Ensisijaisesti kehotamme olemaan tukematta vastuutonta toimintaa. Julkaisimme kesäkuussa 2021 uudistetut Reilun matkailijan ohjeet, joiden toivomme auttavan matkailijoita tekemään vastuullisia valintoja ja edistämään vastuullista matkailua.

Mikä vastuullisessa matkailussa mietityttää?

Tutustu RMY vastaa -palstan aikaisempiin artikkeleihin.

Kysy vastuullisesta matkailusta - RMY ja Valpas vastaavat

Mitä olet aina halunnut tietää vastuullisesta matkailusta? RMY vastaa -palstalla Reilun matkailun yhdistyksen asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Lähetä oma kysymyksesi oheisella lomakkeella.

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *