Uutiset

Varaussivustoille integroitavat lentopäästölaskurit helpottavat vähäpäästöisemmän lennon valitsemista

5 minuutin lukuaika

Vihreämmän lennon valinta helpottuu, kun uudet lentopäästölaskurit tuovat lentomatkan hiilijalanjäljen näkyviin jo varausvaiheessa. Uusia työkaluja matkailualan vaikutusten läpinäkyvyyden lisäämiseksi kehitetään niin Suomessa kuin maailmalla.

Teksti: Saana Jaakkola
Kansikuva: Quintin Gellar / Pexels

Matkailutoimiala on ottamassa isoa harppausta kohti päivää, jolloin matkailija voi vertailla lentomatkan päästöjä yhtä helposti kuin lentoaikaa ja hintojakin. Tämän mahdollistavat uudet lentopäästölaskurit, joita alkaa hiljalleen näkyä niin kotimaisilla kuin kansainvälisillä matkavaraussivustoilla.

Valpas kertoi joulukuussa 2021, kuinka osa lentojen ja hotellien varaussivustoista helpottaa tiedostavampien valintojen tekemistä esimerkiksi tuomalla lentojen ja majoituksen aiheuttamat hiilipäästöt näkyväksi osaksi varausprosessia.

Artikkelissa mainittuja sivustoja ovat muun muassa hakukonejätti Google, joka toi viime syksynä lentojen päästötiedot osaksi Google Flights -lentohaun tuloksia sekä Skyscanner, joka lanseerasi oman ”Vihreämmät lennot” -ominaisuutensa osaksi lentohakua jo vuonna 2019.

Huhtikuussa 2022 voittoa tavoittelematon Travalyst ilmoitti uudesta lentopäästölaskurimallista, joka pyrkii lisäämään päästötietojen läpinäkyvyyttä sekä yhtenäistämään tapaa, jolla lentomatkoja tarjoavat varaussivustot keräävät ja esittävät lentojen päästötietoja.

Prinssi Harryn vuonna 2019 perustama Travalyst on kuuden merkittävän matkailualan yrityksen muodostama koalitio, johon kuuluvat myös edellä mainitut Skyscanner sekä hiljattain koalitioon liittynyt Google.

Niiden lisäksi Travalyst-koalitioon kuuluvat matkailusivusto TripAdvisor, varaussivusto Booking.com, kiinalainen matkailualan verkkokauppa Trip.com Group sekä luottoyhtiö Visa.

Vertailukelpoiset lentopäästöt näkyviin sivustosta riippumatta

Travalystin toimitusjohtaja Sally Davey kertoo koalition tiedotteessa, että uuden lentopäästölaskurimallin tarkoituksena on tarjota selkeät ja johdonmukaiset työkalut lentopäästötietojen keräämiseen ja raportointiin ja auttaa siten matkailijoita ja koko matkailualaa tekemään tietoisempia ja vähemmän päästöjä aiheuttavia lentomatkustusvalintoja.

”We know that one of the barriers to consumers making better choices is a lack of visibility and overly complicated information, leading to confusion.”

– Sally Davey, travalyst

Jotta lentomatkaa varaavalle matkailijalle tarjottava tieto olisi mahdollisimman yhtenäistä, sitoutuvat kaikki Travalystin kumppaniyritykset yhdessä sovittuihin menetelmiin, joiden avulla lentomatkustamisen hiilidioksidipäästöjä arvioidaan. Kaikki Travalystin matkajakelukumppanit ovat vahvistaneet ottavansa mallin käyttöön kuluvan vuoden aikana.

Ensimmäiset lentopäästölaskurin sivustolleen integroivat yritykset ovat Skyscanner ja Google. Käytännössä tämä tarkoittaa, että varaussivustolla näkyvät lentokohtaiset päästötiedot ovat tismalleen samat riippumatta siitä, vertaileeko matkailija lentoja Skyscannerin vai Google Flightsin avulla.

Kuvakaappaus Google Flights -palvelusta näyttää Hanian-lennon päästöjen määrän
Kuvakaappaus Google Flights -palvelusta näyttää Hanian-lennon päästöjen määrän

Kuvakaappauksia Google Flights -sivustolta 22.4.2022. Kuvat näyttävät, miten sattumanvaraiselle päivämäärälle valitun Hanian-lennon päästöarviot näkyvät palvelun käyttäjälle. Skyscannerin suomenkielisellä sivustolla lentopäästölaskuri ei vielä ollut käytössä, mutta tulevaisuudessa laskurin on määrä näyttää samat tiedot kummallakin sivustolla Travalystin kehittämän mallin mukaan.

Edistääkseen Travalyst-koalition tavoitetta saada yhteneväinen lentopäästötietojen esitystapa koko matkailualan käyttöön, Google on julkaissut avoimen Travel Impact Model -dokumentaation, joka avaa lentopäästölaskurissa käytettävää dataa sekä laskurin toimintaperiaatteita tarkemmin. Jatkossa Google toimii päästölaskuriteknologian toimittajana ja mahdollistaa laskurin käyttöönoton millä tahansa varaussivustolla maksutta.

Travalyst kertoo verkkosivuillaan jatkavansa päästölaskurin kehittämistä. Tällä hetkellä laskentamalli huomioi lennon lähtöpaikan ja määränpään, lentokonemallin, matkustusluokan, arvion koneen täyttöasteesta, arviot nousun, lentomatkan ja laskeutumisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä sekä säteilypakotteen, joka ilmaisee ilmakehän kasvihuonekaasujen lämmitysvaikutusta. Tähän vaikuttavat esimerkiksi lentokoneiden jättövanoista muodostuvat pilvet.

Suomalainen start-up lanseerasi oman lentopäästölaskurinsa

Matkailun aiheuttamien päästöjen parissa työskentelee myös tamperelainen start-up-yritys Oncarbon. Kesäkuussa 2021 perustettu Oncarbon on lanseerannut oman lentopäästölaskurinsa, joka on tarkoitettu lentoyhtiöille sekä lentomatkoja tarjoaville matkatoimistoille ja varaussivustoille.

Travalystin tavoin myös Oncarbonin tavoitteena on lisätä lentopäästötietojen läpinäkyvyyttä ja helpottaa siten vähäpäästöisempien matkailuvalintojen tekemistä. Ensimmäisenä Oncarbonin päästölaskurin otti käyttöönsä Ikaalisten Matkatoimisto.

Lähipäivinä Oncarbonin päästölaskuriin lisätään ominaisuus, jonka avulla saatavilla olevien lentojen päästöjä voi vertailla muiden samalla reitillä operoivien lentojen päästömääriin edellä näkyneen Google Flights -esimerkin tavoin.

Tulevaisuudessa hiilidioksidipäästöjen vertailtavuutta kehitetään siten, että lentomatkan päästöjä voi verrata esimerkiksi automatkan tai junamatkan päästöihin.

Kuvakaappaus Ikaalisten matkatoimiston sivulta, jossa näkyy Oncarbonin lentopäästölaskuri
Kuvakaappaus Ikaalisten Matkatoimiston verkkosivuilta 20.4.2022. Kuvakaappaus näyttää, miten Oncarbonin lentopäästölaskuri näyttää sattumanvaraisille päivämäärille valittujen Kreetan-lentojen päästötiedot. Seuraavaksi laskuriin on tulossa ominaisuus, joka vertaa lennon päästöjä samalla reitillä lennettävien lentojen keskimääräisiin päästöihin.

Sekä Travalyst että Oncarbon hyödyntävät laskureissaan Euroopan ympäristökeskuksen EEA:n päästödataa. Lentopäästöjen laskentakaavoissa on kuitenkin eroja. Siksi saman lennon päästötiedot saattavat poiketa toisistaan varaussivustoilla, jotka käyttävät eri laskureita.

Travalystin laskuri ilmaisee päästöjen määrän matkustajaa kohden laskettuna, kun taas Oncarbonin mallissa laskukaava perustuu matkustajapaikkojen määrään.

Molemmissa laskukaavoissa on puolensa. Travalystin käyttämässä matkustajakohtaisessa mallissa laskennan perusteena on arvio lennon täyttöasteesta.

– Aina, kun puhutaan tulevaisuudessa tapahtuvasta lennosta, ei ole mitään varmuutta siitä, montako matkustajaa lennolle saapuu. Matkustajakohtaiseen laskentaan saattaa liittyä myös loogisia ongelmia: jos olet ainoa matkustaja muuten tyhjässä koneessa, pitäisikö silloin koko lennon päästöt allokoida yksin sinulle vai ei? Oncarbonin toimitusjohtaja Jussi Ahola pohtii.

Suomalainen start-up-yritys Oncarbon lanseerasi oman lentopäästölaskurin
Tamperelainen start-up-yritys Oncarbon haluaa helpottaa tiedostavampien matkailuvalintojen tekemistä. Kuvassa Oncarbonin tiimi Jussi Ahola (vas.), Julia Bondarchik ja Tomi Turtiainen. Kuva: Oncarbon

Toinen keskeinen ero lentopäästölaskureissa on laskentakaavassa käytetty säteilypakotekerroin. Säteilypakotteeseen liittyy useita muuttuvia tekijöitä, kuten lennon aikaiset sääolosuhteet sekä lentokorkeus.

Travalystin laskurimalli käyttää samaa säteilypakotekerrointa kaikille lennoille, kun taas Oncarbon huomioi päästölaskurissaan konetyypin ja lentokorkeuden.

– Korkealle nousevissa jettilennoissa käytämme lähes tuplasti korkeampaa säteilypakotekerrointa [Travalystin malliin verrattuna]. Matalalla lentäviin potkuriturbiinikoneisiin emme sovella säteilypakotekerrointa lainkaan, sillä näillä lennoilla jättövanojen syntyminen on erittäin epätodennäköistä. Mutta kuten sanottua, epävarmuutta asian ympärillä on, Ahola tarkentaa.

Lisäksi Oncarbon kertoo huomioivansa päästölaskelmissa lentokerosiinin tuotannosta syntyvät hiilidioksidipäästöt.

Tavoitteena lisätä myös sosiaalisten vaikutusten läpinäkyvyyttä

Oncarbonin visiona on laajentaa matkailun vaikutusten läpinäkyvyyttä lentopäästöjä pidemmälle.

– Lentopäästölaskuri oli luonnollinen ensiaskel. Jos lento kuuluu osaksi matkaa, se on aina suurin yksittäinen päästölähde, Ahola perustelee.

Oma päästölaskuri automatkailulle sekä juna-, bussi- ja laivaliikenteelle olisi lentopäästöille luonnollinen jatkumo. Ahola kuitenkin paljastaa, että Oncarbon keskittyy todennäköisesti seuraavaksi majoitusalan hiilijalanjälkeen.

Monilla majoitusalan yrityksillä on käytössään erilaisia ekosertifikaatteja, mutta Oncarbon näkee paljon mahdollisuuksia siinä, että kuluttajalle viestimisen voisi tehdä paljon fiksummaksi.

– Tunnettu [ympäristö]merkki antaa kuluttajalle mielikuvan, että voin luottaa tähän merkkiin ja sen saaneeseen majoituskohteeseen. Toisaalta haasteena on, että yhteen merkkiin tiivistyy paljon tietoa, Ahola avaa.

Oncarbon haluaa tuoda yksittäisten matkailijoiden saataville kouriintuntuvaa tietoa matkailun vaikutuksista. Aholan mukaan se tarkoittaa nopeaa, luotettavaa ja johdonmukaista tapaa kertoa kuluttajalle, miten tietty lento, junavuoro, elämys tai majoitusvaihtoehto vertautuu muihin.

Eikä yrityksen visio pääty hiilidioksidipäästöihin.

– Haluamme panostaa myös sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ja tuoda näkyviin sen, kuka matkailusta hyötyy. Jos Vietnamin rannikolle nousee globaalin majoitusketjun omistama tornihotelli, jääkö sen tuoma matkailutulo paikallisyhteisöön vai virtaako raha muualle?

Myös Travalyst-koalitio kehittää tapoja tuodakseen majoitusalan vaikutukset kuluttajien tietoon. Ahola on tyytyväinen, että matkailualan jättiläiset pyrkivät edistämään yhteistä agendaa: tekemään hyvistä matkailuvalinnoista entistä helpompia.

– Alan merkittävimpien toimijoiden mukanaolo lähettää vahvan viestin myös pienemmille varaussivustoille ja lentoyhtiöille, että matkailun ympäristövaikutukset tulevat olemaan jatkossa saatavilla, halusivat ne sitä tai eivät.

Artikkelia muokattu 25.4.2022 klo 13.33: korjattu Oncarbon-yrityksen perustamisajankohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *