Päätoimittajan puheenvuoro

Pilkahduksia paremmasta

2 minuutin lukuaika

Vuosi 2021 toi mukanaan myös hyviä uutisia, huolimatta siitä, että ne hukkuivat kurjien otsikoiden ja kärkevien sosiaalisen median keskustelujen alle.

Tasan vuosi sitten näpyttelin toiveikkaana päätoimittajan puheenvuoroa otsikolla Hyvää kriisiä ei koskaan pidä heittää hukkaan, ja se pätee myös koronavuoteen.

Ikävien kokemusten ja pandemian kohtalokkaiden seurausten sijaan kirjoitin arvokkaista oppitunneista, joiden hyödyt jäisivät pysyviksi, kunhan emme unohtaisi koronavuoden koulutuksia heti, kun pandemia alkaisi kaikota keskuudestamme.

Kirjoitin siitä, kuinka pandemian tyhjentämät matkakohteet heräsivät liikamatkailun haittoihin ja asettivat tavoitteita matkailun kehittämiseksi paikallisten ihmisten ja ympäristön, ei kestämättömän kasvun ehdoilla.

Kirjoitin siitä, kuinka kansainvälisen matkailun pysähtyminen sai ihmiset katsomaan kotimaataan uusin silmin, ymmärtämään läheltä löytyvien kohteiden ja elämysten ainutlaatuisuuden, suosimaan pieniä ja paikallisia yrityksiä sekä välttelemään täpötäysiä, yliruuhkautuneita kohteita.

En silloin rohjennut edes kuvitella, että tasan vuoden kuluttua istuisin samalla työtuolilla, saman tietokoneen äärellä kirjoittamassa vuodenvaihteen viisauksia tilanteessa, jossa uusin variantti leviää kulovalkean tavoin ja uudet rajoitukset estävät suomalaisten pääsyn uuden vuoden juhlintaan, ravintoloihin, kuntosaleille ja konsertteihin.

Siitä huolimatta en tänäänkään listaa tulevan vuoden tervehdykseeni tuomiopäivän uutisia siitä, mitä kaikkea meiltä vuoden 2021 aikana kiellettiin, paljonko metsäpinta-alaa ympäri maailmaa roihunneet maastopalot tuhosivat tai montako uhria ennennäkemättömät tulvat ja hirmumyrskyt vaativat.

Vuosi 2021 toi mukanaan myös hyviä uutisia, huolimatta siitä, että ne hukkuivat kurjien otsikoiden ja kärkevien sosiaalisen median keskustelujen alle.

Kuluneen vuoden aikana maat ja matkakohteet eri puolilla maailmaa ovat pitäneet kiinni tavoitteistaan ja näyttäneet esimerkeillään, millaista tulevaisuuden entistä parempi matkailu todella voi olla.

Suuret risteilyalukset historiallisesta keskustastaan viimein kieltänyt ja ensi kesänä päiväturistien pääsymaksun käyttöön ottava Venetsia tähtää maailman kestävän matkailun pääkaupungiksi. Paikallisten asukkaiden elinolosuhteiden ja liikamatkailun kanssa jo vuosia kipuillut Barcelona on ottanut käyttöön lukuisia keinoja varmistaakseen, että tulevaisuudessa matkailu tapahtuu paikallisten ehdoilla.

Matkakohteet muuttuvat, mutta niin muuttuvat myös matkailijat.

Matkailijoiden muutoksesta kielii muun muassa hotellivaraussivusto Booking.comin jokavuotinen kestävän matkailun raportti. Viime keväänä toteutettuun tutkimukseen osallistuneista matkailijoista 61 prosenttia kertoi, että pandemia-aika on muuttanut heidän asenteitaan ja saanut heidät tavoittelemaan tulevaisuudessa aiempaa kestävämpää matkailutapaa.

Euroopan matkailukomission (European Travel Commission, ETC) syyskuussa julkaisema Handbook on Encouraging Sustainable Tourism Practices maalaa samanlaista kuvaa matkailijoiden muuttuvista asenteista.

Raportin mukaan matkoilta etsitään nyt entistä enemmän aitoutta sekä yksilöllisiä ja luonnonläheisiä elämyksiä. Arvostus hidasta matkailua ja lähimatkailua kohtaan on kasvanut ja tietoisuus ilmastonmuutoksesta sekä matkailun sosiaalisista ja ympäristövaikutuksista lisääntynyt, ja nämä muutokset näkyvät myös matkailuvalintoja tehdessä.

Matkailijoiden kasvavat vaatimukset vaikuttavat myös tarjontaan. Matkailualan yritykset käyvät läpi sertifiointipolkuja, vertailu- ja varaussivustot tuovat sivustoilleen kestävämpien matkailuvalintojen tekemistä helpottavia ominaisuuksia, ja matkailualan jättiläiset kieltävät epäeettisiä eläinaktiviteetteja tarjoavat toimijat palveluistaan.

Myös matkakohteet tekevät osansa auttaakseen vierailijoita ymmärtämään kohteen ainutlaatuisuutta ja tekemään sen myötä tiedostavampia valintoja.

Suomessa Land of National Parks -matkailualue lanseerasi matkailijoita rennolla otteella opastavan etiketin, kun taas Visit Scotlandin videokampanja kehottaa vierailijoita nauttimaan Skotlannin upeista maisemista vastuullisesti ja säilyttämään kohteen ainutlaatuisena myös tuleville polville.

Amsterdam painottaa, ettei kaupunki ole enää piittaamattomien bilevieraiden vierailukohde ja tavoittelee kampanjoillaan kaupunkia aidosti arvostavia, vastuullisia matkailijoita. Yhä useampi matkakohde pyytääkin saapuvia matkailijoita allekirjoittamaan sitoumuksen, jossa he lupaavat kunnioittaa kohteen sääntöjä, lakeja, luontoa ja asukkaita vierailunsa aikana.

Nämä muutamat pienet esimerkit ovat vain murto-osa pandemia-ajan positiivisista seurauksista, jotka tulevat pysymään matkassa mukana myös silloin, kun korona on enää vain kiusallinen kausi-influenssavirus muiden joukossa.

Siksi haluankin päättää kirjoitukseni samoihin toiveikkaisiin sanoihin kuin vuosi sitten:

Kun me jälleen vuoden kuluttua muistelemme menneitä, ei muistella vuotta 2021 kaiken pilaajana vaan uuden, paremman, oikeudenmukaisemman ja kestävämmän maailman mahdollistajana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *