Uutiset

Expedia päivitti eläinaktiviteetteja koskevat linjauksensa – delfiini- ja valasnäytökset pysyvään pannaan

2 minuutin lukuaika

Maailman suurimpiin matkailuyrityksiin kuuluva Expedia Group karsii delfiini- ja valasesityksiä tarjoavat toimijat valikoimistaan vuoden loppuun mennessä. Kieltolistalla ovat myös elämykset, joissa yleisölle tarjotaan mahdollisuutta suoraan vuorovaikutukseen villieläinten kanssa.

Teksti ja kuvan muokkaus: Saana Jaakkola
Kuvituskuva: Canva

Verkkomatkatoimisto Expedia Group aikoo poistaa tarjonnastaan kaikki sellaiset matkat ja aktiviteetit, joihin sisältyy vankeudessa elävien delfiinien ja valaiden esityksiä. Eläinnäytösten lisäksi yritys kieltää toimijat, jotka tarjoavat yleisölle mahdollisuutta uida tai olla muuten kosketuksissa delfiinien tai valaiden kanssa.

Expedian ehtojen mukaan palveluntarjoajilla on 30 päivää aikaa mukauttaa toimintansa noudattamaan päivitettyjä linjauksia. Konsernin tavoitteena on saada viimeisetkin delfiini- ja valasesityksiä tarjoavat toimijat poistettua valikoimistaan vuoden 2021 loppuun mennessä.

Yhtiö tarkentaa, ettei kielto koske Maailman eläintarha- ja akvaariojärjestön tai sen jäsenjärjestöjen tunnustamia turvapaikkoja, jotka tarjoavat eläimille pysyvän ja luonnonmukaisen elinympäristön.

Delfiini- ja valasnäytösten lisäksi Expedia kieltää eläinaktiviteetteja koskevissa käytännöissään kaikki sellaiset toimijat ja elämykset, jotka tarjoavat yleisölle mahdollisuuden olla kosketuksissa villieläinten kanssa. Tällaisia epäeettisiksi luokiteltuja elämyksiä ovat esimerkiksi matkailijoille markkinoidut elefanttiratsastukset, isojen kissaeläinten silittelyt ja kävelyttämiset tai selfiet villieläinten kanssa.

Kysy vastuullisesta matkailusta - Reilun matkailun yhdistys ja Valpas vastaavat

Reilun matkailun yhdistys vastaa lukijoiden kysymyksiin:
Miten varmistaa eläinaktiviteettien vastuullisuus?

Päätöksen taustalla eläintensuojelujärjestön kampanja

Expedian päivitetty linjaus on iso harppaus kohti eettisempää eläinmatkailua, sillä toimialajulkaisu Travel Weeklyn mukaan Expedia Group oli vuonna 2019 maailman suurin matkailuyritys. Sen tytäryhtiöihin kuuluvat muun muassa Hotels.com, Trivago, Ebookers ja Hotwire.

Kansainvälinen eläintensuojelujärjestö World Animal Protection on vedonnut delfiininäytöksiä tarjoaviin matkailualan jättiläisiin aktiivisella kampanjoinnilla vuodesta 2019, jolloin järjestö julkaisi vankeudessa elävien delfiinien elinoloja selvittävän Behind the smile -raportin.

Järjestön aktiivit kertovat Expedian päätöksen saaneen heidät entistä vakuuttuneimmiksi siitä, että julma toimiala on tulossa tiensä päähän.

– Tämä on valtava askel kohti tavoitettamme tehdä tästä valaiden ja delfiinien viimeinen sukupolvi, joka kärsii vankeudessa viihteen vuoksi, World Animal Protection Canadan kampanjajohtaja Melissa Matlow toteaa järjestön julkaisemassa artikkelissa.

Expedia Groupille osoitettuun vetoomukseen osallistui järjestön mukaan yli 350 000 tukijaa ympäri maailmaa. Ennen Expediaa järjestön kampanjointiin ovat reagoineet vastaavalla linjauksella muun muassa TripAdvisor, Virgin Holidays, British Airways Holidays ja Booking.com.

Suomessa delfiininäytökset päättyivät vuonna 2015, jolloin Tampereen Särkänniemen delfinaario suljettiin delfinaariotoiminnan taloudellisen kannattamattomuuden ja yleisön muuttuneen asenneilmapiirin vuoksi.

Vaikka asenteet ovat muuttuneet myös muualla maailmassa, ei toimialan loppu aivan vielä häämötä. World Animal Protectionin mukaan vuonna 2019 maailmassa oli yli 3 000 vankeudessa elävää delfiiniä. Määrästä yli puolet oli sijoitettuna kolmeen maahan: Kiinaan (23 %), Japaniin (16 %) ja Yhdysvaltoihin (13 %).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *