RMY vastaa

Kuinka voin keskustella kotikuntani matkailun liikakasvusta rakentavasti?

3 minuutin lukuaika

RMY vastaa -palstalla Reilun matkailun yhdistyksen asiantuntijat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin vastuullisesta matkailusta. Voit lähettää oman kysymyksesi artikkelin lopusta löytyvän lomakkeen avulla.

Kysymys Reilun matkailun yhdistykselle:

”Asun eräässä pohjoisen turistikeskuksessa, ja minua huolestuttaa ympäröivän luonnon saastuminen, autojonot sekä turistimäärien jatkuva kasvu, joka on jo ylittänyt monen matkailijan ja paikallisen ”sosiaalisen sietokyvyn”. Silti alueella pyritään tuplaamaan vuodepaikat 2022–2023 mennessä.

Onko mitään kanavaa, josta voisin saada vinkkejä, kuinka voisin matkailutyöntekijänä ruohonjuuritasolla keskustella ja tuoda esiin rakentavia toimintamalleja?

Kylällä pelko leimautumisesta ”turismin vastustajaksi” yleensä lopettaa asiasta keskustelun heti.”

– Kaisa

Mia Halmén, Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtaja

Mia Halmén

Mia on matkailualan restonomi ja kauppatieteiden maisteri, joka opettaa matkailua ammattikorkeakoulussa ja toimii Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtajana. Matkoillaan Mia suuntaa mieluiten saaristoon tai pohjoisen luontoon.

RMY vastaa -palstan vastauksia pohditaan yhdessä usean eri asiantuntijan voimin. Tutustu Reilun matkailun yhdistykseen osoitteessa www.reilumatkailu.fi.

Mitä sinä haluaisit kysyä vastuullisesta matkailusta?
Lähetä kysymyksesi meille – Valpas ja Reilun matkailun yhdistys vastaavat.

On ymmärrettävää, että varsinkin pienissä ja matkailuvoittoisissa kunnissa ”turismin vastustajaksi” leimautuminen pelottaa. Huolesi on kuitenkin aiheellinen ja ajankohtainen, ja siitä on tärkeää puhua avoimesti ja rakentavasti eri osapuolten näkökulmat ja mielipiteet huomioiden.

Kerroit, että työskentelet matkailun parissa. Ensimmäinen askel olisikin hyvä ottaa oman työpaikan sisällä.

Ota huolesi puheenaiheeksi ensin esihenkilöidesi kanssa. Keskustelkaa yhdessä, kuinka voisitte edistää vastuullista matkailua ja matkailun kestävää kasvua omalla alueella. Yhdessä esihenkilöiden kanssa on helpompi miettiä myös keinoja siihen, kuinka saisitte kannustettua ja osallistettua oman yrityksen työntekijät, toiset matkailuyritykset, paikalliset asukkaat ja kuntapäättäjät mukaan keskusteluun.

Kannustamme käymään alueen sisäistä vuoropuhelua hyvässä hengessä. Kerro alueesi matkailun kehittämisorganisaatiolle huolistasi yhdessä muiden huolestuneiden paikallisten kanssa. Keskustelkaa yhdessä, mitkä ovat alueen matkailun kasvun kipukohdat, ja millä eri keinoin alueen haasteita olisi mahdollista ratkaista.

Suosittelemme myös perehtymään ja kouluttautumaan matkailun vastuullisuuteen. Aiheesta on saatavilla useita tietopaketteja sekä omaan tahtiin opiskeltavia verkkokursseja. Matkailun kehittämisorganisaatiolle kannattaa ehdottaa Sustainable Travel Finland -ohjelmaa tai vastuullisen matkailun koulutuksia, luentoja ja työpajoja, jos sellaisia ei ole vielä alueella järjestetty.

Kaikki nämä auttavat ymmärtämään liikamatkailun ja kestämättömän kasvun tuomia haasteita ja ongelmia sekä löytämään ratkaisuja matkailun haasteisiin.

Voit myös etsiä sekä paikallisia että valtakunnallisia yhteisöjä ja verkostoja, jotka ovat kanssasi samalla asialla ja jakavat yhteisiä huolenaiheita. Vertaistukea, vinkkejä ja apua voi löytyä myös virtuaaliverkostoista.

Facebookissa voit liittyä Valppaan toimituksen ylläpitämään Vastuullinen matkailu -keskusteluryhmään ja Matkailun parhaaksi -ryhmään. Kummassakin ryhmässä käydään aktiivista keskustelua matkailun ilmiöistä, vaikutuksista ja ongelmista ja etsitään niihin ratkaisuja eri näkökulmista.

Suomen vastuullisen matkailun verkoston ICRT Finlandin kautta voit verkostoitua sellaisten matkailualan toimijoiden kanssa, jotka ovat sitoutuneet kehittämään vastuullista matkailua. Reilun matkailun yhdistys jakaa tietämystä vastuullisesta matkailusta myös matkailijoille, sillä matkailijoiden ”kouluttaminen” tietoa lisäämällä on tärkeä osa vastuullisen matkailun edistämistä.

Moni matkailija on halukas muuttamaan omaa käyttäytymistään, jos he voivat siten saada aikaan myönteisiä vaikutuksia ja vähentää negatiivisia vaikutuksia.

Mikäli matkailua on päätetty kasvattaa alueellisesti, on tietysti hyvä miettiä, kuinka matkailun positiivisia vaikutuksia – muitakin kuin taloudellisia hyötyjä – voisi maksimoida. Positiivisten vaikutusten merkitystä ei sovi unohtaa, ja paras tapa lähestyä ongelmaa onkin usein pyrkiä kääntämään haasteet voitoiksi.

Matkailua tulisi aina kehittää paikallisten asukkaiden ehdoilla, ja parhaimmillaan matkailun kehittäminen parantaa myös paikallisille suunnattuja palveluja, kuten retkeilyinfraa, välinevuokrausta ja kulttuuritarjontaa.

Mieti myös keinoja, kuinka voisit yhdessä työtovereidesi kanssa oman työnne kautta vaikuttaa tilanteeseen. Millaisissa tilanteissa kohtaatte matkailijoita? Kuinka heidän kanssaan kommunikoitte? Miten kehotatte heitä toimimaan? Autatteko heitä ymmärtämään alueenne haasteita ja sitä, miksi ohjeiden noudattaminen on juuri teidän alueellanne tärkeää?

On hyvä muistaa, että matkailijat eivät välttämättä tiedä alueenne ongelmista ja haasteista. Moni matkailija on kuitenkin halukas muuttamaan omaa käyttäytymistään, jos he voivat siten saada aikaan myönteisiä vaikutuksia ja vähentää negatiivisia vaikutuksia.

Siksi on tärkeää ohjeistaa matkailijoita vastuullisesta toiminnasta: usein he haluavat toimia paikallisia kunnioittaen, mutta he eivät aina tiedä, miten.

Kysy vastuullisesta matkailusta - RMY ja Valpas vastaavat

Mitä olet aina halunnut tietää vastuullisesta matkailusta? RMY vastaa -palstalla Reilun matkailun yhdistyksen asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Lähetä oma kysymyksesi oheisella lomakkeella.

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *