RMY vastaa

Miten varmistaa eläinaktiviteettien vastuullisuus

4 minuutin lukuaika

RMY vastaa -palstalla Reilun matkailun yhdistyksen asiantuntijat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin vastuullisesta matkailusta. Voit lähettää oman kysymyksesi artikkelin lopusta löytyvän lomakkeen avulla.

Kysymys Reilun matkailun yhdistykselle:
Miten voi tarkistaa, onko eläinaktiviteetti toteutettu vastuullisesti?
– Kati

Reilun matkailun yhdistys

Reilun matkailun yhdistyksen tavoitteena on edistää vastuullista matkailua tiedottamalla reilun matkailun periaatteista matkailijoille ja matkailualan toimijoille.

RMY vastaa -palstalle lähetettyihin kysymyksiin vastaavat Reilun matkailun yhdistyksen asiantuntijat. Tutustu yhdistykseen ja asiantuntijoihin osoitteessa www.reilumatkailu.fi.

Mitä sinä haluaisit kysyä vastuullisesta matkailusta?
Lähetä kysymyksesi meille – Valpas ja Reilun matkailun yhdistys vastaavat.

Kiitos erittäin tärkeästä kysymyksestä, Kati. Vastuullinen matkailija kiinnittää aina huomiota omaan toimintaansa ja tiedostaa matkailuvalintojensa vaikutukset, mutta välillä vastuullisen matkailutoiminnan varmistaminen etukäteen voi olla todella haastavaa ja vaivalloista.

Onneksi on kuitenkin joitain keinoja ja signaaleja, joiden avulla voimme pyrkiä selvittämään valitsemamme palveluntarjoajan toimintatapoja ja arvomaailmaa myös pitkien matkojen päästä.

Eläimillä on oikeus elää niille luonnollisissa olosuhteissa, missä ne pääsevät toteuttamaan lajilleen tyypillistä käyttäytymistä. Ennen eläinaktiviteettiin osallistumista onkin erittäin tärkeää pohtia, miten kyseinen aktiviteetti on toteutettu ja mikä eläimen rooli aktiviteetissa on.

Suurin vääryys eläimiä kohtaan tapahtuu, kun eläimet joutuvat kärsimään matkailijoiden viihdyttämiseksi.

Lähtökohtaisesti kehotamme välttämään kaikkia sellaisia eläinaktiviteetteja ja ohjelmapalveluja, joissa eläinten luonnollisia elintapoja häiritään tavalla tai toisella.

Näitä ovat esimerkiksi sirkukset, näytökset ja muut elämykset, joissa eläimille aiheutetaan kipua ja kärsimystä. Hyvin tyypillinen esimerkki suositusta mutta erittäin kyseenalaisesta elämyksestä on norsuratsastukset. Nämä matkailijoille markkinoidut aktiviteetit tuottavat kohtuutonta kärsimystä norsuille, joiden selkä ei sovellu ratsastukseen.

Luonnonvaraisten eläinten on saatava elää rauhassa, eikä niitä pidä koskea tai ruokkia. Kaikki tilanteet, joissa turistit voivat maksaa selfiestä villieläimen kanssa tai villieläinten ruokkimisesta, silittelystä tai kävelyttämisestä ovat niin ikään vältettävien elämysten listalla. Sellaisia ovat myös delfinaariot sekä sellaiset akvaariot, joissa pidetään sinne kuulumattomia lajeja, kuten delfiinejä ja valaita.

Valitettavasti epäeettisiä eläinaktiviteetteja on tarjolla paljon, kuten jo näistä muutamasta esimerkistä voimme nähdä. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että matkailijat varmistavat eläinaktiviteetin ja sitä toteuttavan palveluntarjoajan vastuullisuuden.

Tutustu eläinaktiviteetin järjestäjän omaan viestintään

Helpoin ja aivan ensimmäinen askel eläinaktiviteetin vastuullisuuden varmistamiseksi on tutustua palveluntarjoajan omaan viestintään. Miten yritys kommunikoi vastuullisuudesta ja toimenpiteistä, joilla eläinten hyvinvointi varmistetaan esimerkiksi omilla verkkosivuillaan, mainoslehtisissään tai sosiaalisen median kanavissaan?

Ensimmäisten hälytyskellojen pitäisi alkaa soida silloin, jos näistä aiheista ei löydy mitään mainintaa yrityksen viestinnässä. Silloin olisikin hyvä ottaa yhteyttä suoraan yritykseen ja kysyä, kuinka vastuullisuus ja eläinten hyvinvointi heidän toiminnassaan toteutuvat. Jos tähänkään ei tule vastausta, alkavat merkit vaikuttaa huolestuttavilta.

Jos ja toivottavasti kun saat vastauksen, kiinnitä huomiota vastauksen tyyliin. Puhuuko yrityksen edustaja eläinten hyvinvoinnista ja vastuullisuudesta asiantuntevasti, avoimesti ja suoraan vai kierrellen ja kaarrellen? Jääkö jokin kysymyksistäsi vaille vastausta?

Kannattaa myös tutustua yrityksen saamaan asiakaspalautteeseen jostakin muualta kuin yrityksen omilta verkkosivuilta. Onko yrityksen sosiaalisen median kanavissa asiakkaiden arvosteluja? Löytyykö yritys ja sen järjestämät aktiviteetit Tripadvisorista tai vastaavista palveluista? Entä mitä saat hakutuloksiisi, jos kirjoitat yrityksen ja aktiviteetin nimen internetin hakukoneeseen? Löydätkö artikkeleita tai blogikirjoituksia, joissa yrityksen toimintaa ja osallistujien kokemuksia kuvaillaan tarkemmin?

Kiinnitä huomiota valokuviin – tai niiden puuttumiseen

Palveluntarjoajan viestinnässä kannattaa kiinnittää huomiota myös eri kanavissa julkaistuihin valokuviin. Jos näet yrityksen sosiaalisen median kanavissa tai löydät yrityksen käyttämällä hashtagilla kuvia, joissa otetaan selfieitä tai ollaan kosketuksissa villieläimen kanssa, ei toiminta vaikuta vastuulliselta. Villieläimiä saatetaan kesyttää väkivaltaisesti tai huumata, jotta ne saadaan käyttäytymään tietyllä tavalla. Tällainen on paitsi epäeettistä ja jopa rikollista myös aina turvallisuusriski sekä eläimelle että aktiviteettiin osallistuville matkailijoille.

Valokuvissa näkyvien eläinten elintiloja kannattaa myös tarkkailla kriittisin silmin. Eläimillä on aina oltava riittävästi tilaa liikkua sekä mahdollisuus päästä rauhalliseen piilopaikkaan pois uteliaiden katseiden alta. Valitettavasti todelliset olosuhteet eivät helpolla selviä viestinnässä käytettävästä kuvamateriaalista. Myös eläinten käyttäytyminen selviää vain paikan päällä. Apaattinen tai levoton käyttäytyminen kielii usein siitä, etteivät elinolot vastaa eläimen tarpeita.

Jos taas yrityksen toiminnasta ja eläimistä ei löydy ollenkaan valokuvia, on syytä kysyä, miksi.

Perehdy eläinaktiviteetin sisältöön

Valokuvien ja videoiden lisäksi palveluntarjoajan viestinnässä on hyvä kiinnittää huomiota myös palvelun kuvaukseen. Jos aktiviteetti esimerkiksi perustuu villieläinten tarkkailuun, olkoon kyseessä Afrikan-safari tai saimaannorpan bongaus, vastuullinen matkailutoimija ei koskaan anna takuita villieläimen näkemisestä. Eläimiä ei myöskään pidä houkutella esiin syöteillä eikä niitä saa lähestyä siten, että eläin häiriintyy. Lupaukset eläimen näkemisestä tai esiin houkuttelemisesta viittaavat aina epäeettiseen toimintaan.

Vielä ennen eläinaktiviteetin varaamista on hyvä pohtia omaa suhdettasi vangittuihin eläimiin: onko eläinten valjastaminen matkailijoiden viihdykkeeksi koskaan hyväksyttävää ja jos on, millaisissa tilanteissa?

Esimerkiksi eläintarhat tekevät usein lajien suojelua edistävää ja tutkivaa työtä, mutta samaan aikaan eläintarhassa pidetään eläimiä, joiden vankeuteen ei ole eläinsuojelullisia perusteita. Lisäksi asiantuntijoiden mukaan suojelutyö olisi tehokkaampaa ja edullisempaa, mikäli se tehtäisiin luonnossa eläintarhojen sijaan.

Mikä tärkeintä, jos havaitset matkoillasi – joko Suomessa tai ulkomailla – epäeettisen eläinaktiviteetin, älä pysy hiljaa. Anna palautetta suoraan yritykseen, levitä sanaa sosiaalisessa mediassa ja ennen kaikkea ilmoita ongelmista joko paikalliselle tai kansainvälisesti toimivalle eläintensuojelujärjestölle.

Kannattaa tutustua myös kesäkuussa päivitettyihin Reilun matkailijan ohjeisiin, jossa käsitellään tarkemmin myös luonto- ja eläinmatkailua.

Mikä vastuullisessa matkailussa mietityttää?

Tutustu RMY vastaa -palstan aikaisempiin artikkeleihin.

Kysy vastuullisesta matkailusta - RMY ja Valpas vastaavat

Mitä olet aina halunnut tietää vastuullisesta matkailusta? RMY vastaa -palstalla Reilun matkailun yhdistyksen asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Lähetä oma kysymyksesi oheisella lomakkeella.

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *