VALPAS MATKAOPAS VASTUULLISEEN MATKAILUUN

Millä eri tavoin matkailu vaikuttaa matkakohteisiin, niissä asuviin ja työskenteleviin ihmisiin, eläimiin ja ympäristöön? Voisiko maailma muuttua paremmaksi matkailemalla vai onko yksittäisen matkailijan valinnoilla mitään merkitystä?

Meidän matkailijoiden, jotka olemme nälkäisiä näkemään maailmaa, on omilla valinnoillamme huolehdittava ja vaadittava, että maailma on avoin, tasa-arvoinen, oikeudenmukainen ja hyvinvoiva myös tulevaisuudessa. Miten voimme sen tehdä?

Matkailun vaikutuksia – niin hyviä kuin huonoja – avaava artikkelisarja toimii matkaoppaanasi kohti vastuullisempaa tapaa matkailla.

Tervetuloa mukaan elämäsi valppaimmalle matkalle!

Yhteistyöhön Valppaan kanssa
Vastuullinen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valpas – verkkomedia, joka auttaa valitsemaan paremmin

Mitä vastuullinen matkailu tarkoittaa ja miksi sen pitäisi kiinnostaa minua, matkailijaa?

Vastuullisen matkailun määritelmä kiteytyy ajatukseen, että matkailijat ja matkailualan toimijat saavat valinnoillaan ja teoillaan aikaan enemmän hyvää kuin huonoa. Helppoa se ei kuitenkaan ole.

Jatka lukemista >>

Matkailun ympäristövaikutukset

MATKAILUN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET – Muutakin kuin ilmastonmuutos, muovipillit ja katoavat korallit

APURAHAN TUKEMA

Matkailun ympäristövaikutukset ovat usein paikallisia ja näkyvät vasta vuosien tai jopa vuosikymmenten päästä. Millaisia jälkiä matkailijat ympäristöönsä jättävät ja mitä niiden vähentämiseksi on mahdollista tehdä?

Jatka lukemista >>


Matkailun sosiaaliset ja kulttuuriset vaikutukset

MATKAILUN SOSIAALISET JA KULTTUURISET VAIKUTUKSET – Siltojen rakentaja vai epätasa-arvon edistäjä?

APURAHAN TUKEMA

Matkailun sosiaaliset ja kulttuuriset vaikutukset kohdistuvat poikkeuksetta paikallisiin asukkaisiin. Vastuullinen matkailu vaatii kykyä asettua paikallisen asemaan, mutta se on usein monimutkaisempaa kuin uskoisi. Mitä sosiokulttuurinen vastuullisuus tarkoittaa ja miksi aihe on niin vaikea?

Jatka lukemista >>


Matkailun taloudelliset vaikutukset

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET – Vastuullinen kuluttaminen auttaa kohdetta ja kannustaa matkailuyrityksiä eettiseen toimintaan

APURAHAN TUKEMA

Matkailu on maailman merkittävimpiä tulonlähteitä, työllistäjiä ja hyvinvoinnin mahdollistajia. Matkailun taloudelliset vaikutukset ovat pääosin positiivisia, mutta aihe sisältää myös ongelmia, joiden tunnistaminen vaatii matkailijalta valppautta.

Jatka lukemista >>

TUTUSTU VALPPAAN TEEMOIHIN

Ympäristö ja ilmasto

ArtikkelitYmpäristö ja ilmasto

Vieläkö matkailusta voi puhua? Arvostettu kestävän matkailun tutkija oikoo argumentteja ja kertoo, mikä on matkailun tulevaisuus ekologisen kriisin koettelemassa maailmassa

9 minuutin lukuaika

Onko lentopäästöillä oikeasti merkitystä? Onko ekologinen kriisi ja matkailu mahdoton yhtälö vai voisiko uusi teknologia tai päästökompensointi tuoda ratkaisun? Päihittävätkö matkailun tuomat hyödyt sen ympäristöhaitat vai pitääkö matkailun loppua? Alan arvostettu tutkija vastaa matkailijoiden yleisimpiin argumentteihin.

ArtikkelitYmpäristö ja ilmasto

Taloudellinen ajotapa säästää rahaa ja ympäristöä – pienillä muutoksilla jopa satojen eurojen etu

8 minuutin lukuaika

Navigaattorin ehdottama lyhin reitti ei automaattisesti ole halvin saati ympäristöystävällisin vaihtoehto automatkalle. Autoliiton taloudelliseen ajotapaan erikoistuneen koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen vinkeillä ajat edullisemmin, turvallisemmin ja ekologisemmin.

Luonto ja eläimet

ArtikkelitLuonto ja eläimet

Puumalan saaristoreitti avaa uudenlaisen näkökulman pyörämatkailuun

9 minuutin lukuaika

On aika unohtaa pinttyneet mielikuvat pyörämatkailusta teltalla ja retkikeittimellä varustautuneiden, timmikroppaisten himopolkijoiden harrastuksena. Puumalan saaristoreitti toimii myös hikilenkkinä, mutta parhaimmillaan se on kiireettömästi nautiskeltu maisema- ja makumatka, jonka pääosassa ovat lähiruoka ja paikalliset palvelut, monipuoliset luontoelämykset sekä aktiivisen päivän päättäminen puhtaiden lakanoiden väliin.

ArtikkelitLuonto ja eläimet

Norppamatkailun suosio kasvaa – onko matkailu saimaannorpalle uhka vai mahdollisuus?

8 minuutin lukuaika

Norppakanta ja norppamatkailu Saimaalla kasvavat, mutta samalla lisääntyvät myös saimaannorpan elinoloja uhkaavat tekijät. Valpas vieraili saimaannorpan kotivesillä toukokuussa 2020 ja etsi vastausta kysymykseen: onko matkailu saimaannorpalle uhka vai mahdollisuus?

Yhteisöt ja kulttuurit

ArtikkelitYhteisöt ja kulttuurit

Nopea pudotus liikamatkailusta nollamatkailuun vahvistaa paikallisten asenteita: paluu entiseen ei ole vaihtoehto

6 minuutin lukuaika

Matkailun pysähtyminen toi näkyviin liikamatkailun todelliset haitat, joita ei enää kaivata takaisin. Matkakohteissa on oivallettu, että ratkaisu on paikallisten osallistaminen – ja tätä ajatusta Suomenlinnassa on toteutettu menestyksellä jo pitkään.

ArtikkelitYhteisöt ja kulttuurit

Elä kuin paikallinen – matkailijan pääsy osaksi aitoa paikallisarkea voi tehdä pysyvän vaikutuksen

5 minuutin lukuaika

Aidot paikalliselämykset eivät synny turisteja varten rakennetuista kulisseista vaan merkityksellisistä kohtaamisista paikallisten ihmisten ja kulttuurin kanssa. Parhaimmillaan ne voivat muuttaa sekä paikallisen että matkailijan maailman – myös tutulta tuntuvassa Suomessa.

Talouden ilmiöt

ArtikkelitTalouden ilmiöt

Matkailun jakamistalous sekoittaa rooleja – miten jakautuvat ilmiön hyödyt ja haitat?

5 minuutin lukuaika

Matkailun jakamistalous tekee matkailijasta matkailupalvelujen tarjoajan ja raottaa verhoa paikalliseen arkeen matkakohteessa. Mitä hyvää ja mitä huonoa matkailun jakamistalous tuo mukanaan, ja kuinka aitoa sen paljastama arki oikeasti on?

ArtikkelitTalouden ilmiöt

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET – Vastuullinen kuluttaminen auttaa kohdetta ja kannustaa matkailuyrityksiä eettiseen toimintaan

7 minuutin lukuaika

Matkailu on maailman merkittävimpiä tulonlähteitä, työllistäjiä ja hyvinvoinnin mahdollistajia. Matkailun taloudelliset vaikutukset ovat pääosin positiivisia, mutta aihe sisältää myös ongelmia, joiden tunnistaminen vaatii matkailijalta valppautta.

Ole valpas matkailija ja tiedä, mitä maailmalla tapahtuu

Valppaan uutiskirje ilmestyy joka kuun ensimmäinen perjantai.

Valpas kunnioittaa yksityisyyttäsi ja käyttää tietojasi vain uutiskirjeen toimittamiseen. Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa uutiskirjeen linkistä tai ottamalla yhteyttä Valppaan toimitukseen.

Kysy vastuullisesta matkailusta

RMY vastaa -palstalla Reilun matkailun yhdistyksen asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin

Lähetä oma kysymyksesi RMY:lle

    TUTUSTU REILUN MATKAILIJAN OHJEISIIN:


    1. Ota selvää ja tiedosta vastuusi
    2. Vältä ruuhkia
    3. Valitse vähäpäästöinen liikkumismuoto
    4. Käytä rahasi reilusti
    5. Säästä energiaa ja vettä sekä minimoi jätteet
    6. Kunnioita paikallista kulttuuria ja ihmisiä
    7. Suojele luontoa ja eläimiä
    8. Viesti vastuullisesti
    9. Matkusta turvallisesti
    10. Edistä vastuullista matkailua


    Lue lisää Reilun matkailun yhdistyksen sivuilta

    Vieraskynä

    Suomalaiset liikematkustajat vaativat yhä äänekkäämmin vastuullisia vaihtoehtoja

    2 minuutin lukuaika

    Vaikka energian hinta, koronapandemia ja Ukrainassa käytävä sota ovat aiheuttaneet paljon huolta matkailussa ja vaikuttaneet ennen kaikkea liikematkustamiseen, ympäristötietoisuus ei ole kadonnut mihinkään.

    Vieraskynä | Nina Ruokonen | Vastuullinen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valpas

    Nina Ruokonen

    Vieraskynäilijä on SAP Concurin globaali partnerikanavajohtaja, jonka matkahaaveet suuntautuvat Pohjois-Italian maisemiin aina uudestaan ja uudestaan.

    Onko sinulla valppaita ajatuksia matkailusta?
    Lähetä näkemyksesi meille – Valpas julkaisee Vieraskynä-palstallaan asiantuntijoiden näkökulmia vastuullisesta matkailusta.

    Teetimme keväällä neljännen Global Business Traveler Survey -tutkimuksen, jossa kartoitimme liikematkustajien asenteita ja näkemyksiä nopeasti muuttuvassa maailmassa.

    Tutkimukseen osallistui lähes neljätuhatta vastaajaa 25 maasta, myös Suomesta.

    Suomalaisista liikematkustajista peräti 91 prosenttia suunnittelee vähentävänsä matkustamisesta johtuvia haitallisia ympäristövaikutuksia.

    ”14 prosenttia liikematkustajista jopa kieltäytyisi työmatkasta, jos matkustaminen edellyttäisi muiden kuin kestävien matkustustapojen käyttöä.”

    Suomalaisten liikematkustajien suosituin keino oli joukkoliikenteen käyttö (35 %) mutta myös lyhyiden matkojen suosiminen (33 %), välilaskullisten lentojen välttäminen (33 %) sekä useiden matkojen yhdistäminen yhdeksi (32 %) saivat paljon kannatusta.

    Neljäsosa vastaajista (24 %) aikoo suosia autoa ja junaa lentämisen sijaan, mikäli mahdollista. 14 prosenttia liikematkustajista jopa kieltäytyisi työmatkasta, jos matkustaminen edellyttäisi muiden kuin kestävien matkustustapojen käyttöä.

    Mielestäni ympäristön kannalta kestävien matkustusvaihtoehtojen tarjoaminen on yrityksille tulevaisuudessa entistä tärkeämpää, sillä suomalaiset liikematkustajat haluaisivat nähdä matkansa ympäristövaikutukset jo matkaa varattaessa.

    Tärkeimmäksi yksittäiseksi metodiksi mainittiin matkustusvaihtoehtojen ympäristövaikutusten visuaaliset indikaattorit rinnakkain esitettynä, jotta niitä on helppo vertailla.

    Jokainen liikematkustaja on erilainen, ja mielipiteet vastuullisesta matkustamisesta vaihtelevat sukupolvien välillä.

    Nuoremmat liikematkustajat painottavat vanhempia enemmän kestäviä matkustusvaihtoehtoja. Esimerkiksi lähes kaikki Z-sukupolven edustajat sekä milleniaalit ovat ryhtymässä toimiin ympäristövaikutusten vähentämiseksi seuraavan 12 kuukauden aikana.

    Nuoremmat sukupolvet harkitsevat todennäköisemmin myös kieltäytymistä työmatkasta, jos se edellyttäisi ei-kestävien matkustusvaihtoehtojen käyttämistä. He ovat tottuneet ottamaan ympäristön huomioon arjessaan, ja mikäli se – tai joku muu – merkityksellinen osa-alue elämässä ei toteudu työpaikalla, organisaatio ei ole enää työnantajana houkutteleva eikä sitouta.

    Panostamalla nuorille aikuisille tärkeisiin näkökohtiin liikematkustamisessa organisaatio osoittaa olevansa kiinnostunut heidän prioriteeteistaan ja parantaa samalla asemaansa rekrytointimarkkinoilla, kun tulevaisuuden huipputekijöiden löytäminen voi muuten olla haastavaa.

    Yrityksille on siis yhä tärkeämpää selkeyttää ja nostaa esiin liikematkustamisen ympäristövaikutuksia ja tarjota ympäristön kannalta kestäviä vaihtoehtoja sekä näkymää matkanvaraus- ja kuluprosessiin, aina liikematkan suunnittelusta matkan jälkeiseen analytiikkaan.

    Jo nyt tarjolla olevat ratkaisut laskevat päästöt matkakuluja ja matkareittejä koskevista tiedoista ja tuovat organisaatioille dataa, jonka avulla ne voivat vähentää liikematkustamisen ympäristövaikutuksia. Datan saatavuus ja avoin hyödyntäminen edistävät työntekijöiden tyytyväisyyttä sekä vihreää siirtymää.

    Valppaita ajatuksia matkailusta

    Ennen kuin lähdet, muista turvallisen matkustamisen viisi M:ää

    Matkustustiedotteet antavat sinulle tärkeää ja ajankohtaista tietoa matkakohteesi turvallisuudesta, laeista ja säännöistä sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista. Löydät ne ulkoministeriön sivuilta.

    Matkustusilmoitus antaa turvaa huolimatta siitä, mihin olet matkalla. Sen avullaulkoministeriö voi olla sinuun yhteydessä, jos kohteessa turvallisuustilanne muuttuu mistä tahansa syystä. Voit tehdä sen täällä.

    Matkavakuutus varmistaa huolettoman matkan. Muista kuitenkin varmistaa, että matkavakuutuksesi kattaa matkatavaroidesi arvon ja aktiviteetit, joihin aiot matkasi aikana osallistua.

    Matkustusasiakirjat kannattaa tarkistaa huolellisesti hyvissä ajoin ennen matkaa. Eri maissa on erilaisia määräyksiä passin voimassaolon ja viisumien suhteen.

    Maski on ainakin toistaiseksi pakollinen varuste, jos mielit lentämällä maailmalle. Varmista, että sinulla on tarpeeksi kasvomaskeja ja hallitset niiden turvallisen käytön.

    Ole Valpas myös somessa – seuraa Valpasta ja liity keskusteluun eri kanavissa: