Uutiset

Vertaismajoituspalvelu Airbnb kannustaa ympäristötekoihin ja ottaa roolia liikamatkailun ehkäisyssä

3 minuutin lukuaika

Maailman johtava vertaismajoituspalvelu Airbnb on ollut usein kritiikin kohteena erityisesti sen osallisuudesta liikamatkailun edistämiseen. Nyt yritys pyrkii vähentämään toimintansa ekologisia ja sosiaalisia haittoja sekä lisäämään toimenpiteidensä läpinäkyvyyttä.

Teksti: Saana Jaakkola
Kansikuva: SHVETS production / Pexels

Asuntojen lyhytaikaisen vuokrauksen mahdollistava Airbnb on käynnistänyt viime kuukausina useita eri hankkeita vähentääkseen toimintansa kielteisiä vaikutuksia paikallisiin yhteisöihin ja ympäristöön.

Uusimpana toimenpiteenä yritys julkaisi joulukuussa brittiläisille majoittajille sekä heidän vierailleen laaditut ohjeistukset, jotka kannustavat molempia osapuolia kestävämpiin valintoihin ja käytännön ympäristötekoihin. Ohjeistukset on laadittu yhteistyössä voittoa tavoittelemattoman ympäristöjärjestö Zero Waste Scotlandin kanssa.

Veden- ja energiansäästöön, jätemäärän minimointiin sekä julkisen liikenteen käyttöön kannustavien vinkkien lisäksi ohjeistukset antavat tietoa esimerkiksi paikallisista roskienkeruutapahtumista sekä yli jääneiden ruokien ja juomien lahjoittamisesta niitä tarvitseville.

Airbnb:n ja Zero Waste Scotlandin hanke on jatkoa Glasgow’n ilmastokokouksesta alkaneelle yhteistyölle. Marraskuussa 2021 järjestetyn ilmastokokouksen aikana Airbnb kannusti lähialueiden asukkaita majoittamaan kokousvieraita kaupungissa, jonka majoituskapasiteetti kattoi arviolta puolet ilmastokokouksen osallistujamäärästä.

Kannustimina toimivat sadan punnan arvoinen matkalahjakortti sekä Airbnb:n lupaus lahjoittaa ilmastokokouksen aikaiset tuotot Zero Waste Scotlandin toimintaan. Lahjoitussummaksi kertyi yhtiön mukaan 180 000 puntaa, mikä tarkoittaa yli 215 000 euron pottia.

Lisäksi Airbnb julkisti Glasgow’n ilmastokokouksessa sitoumuksen, jossa yritys lupaa saavuttaa nettonollapäästöt vuoteen 2030 mennessä.

Toimenpiteitä ja työkaluja liikamatkailun ja luvattomien vuokrakohteiden hallintaan

Vaikka vuonna 2007 perustettu Airbnb on saanut rinnalleen useita kilpailijoita, on se yhä maailman suosituin ja tunnetuin vertaismajoituspalvelu.

Suosio on tuonut mukanaan myös ikäviä ilmiöitä: vuosien mittaan yritystä on kritisoitu erityisesti sen osallisuudesta liikamatkailun haittojen vahvistamiseen.

Airbnb:n tapauksessa tämä tarkoittaa erityisesti naapurustojen muuttumista turvattomiksi ja rauhattomiksi turistikohteiksi. Kasvaneet matkailijamäärät ovat tuoneet mukanaan rikollisuutta, vähentäneet paikallisten palvelujen saatavuutta, nostaneet hintoja ja houkutelleet markkinoille kansainvälisiä asuntosijoittajia.

Lopputuloksena paikalliset ovat joutuneet jättämään kotinsa joko liian korkeiksi kasvaneiden elinkustannusten tai turvattomuuden tunteen – tai näiden yhdistelmän – vuoksi.

Muun muassa edellä mainituista syistä matkakohteet ympäri maailmaa ovat tiukentaneet lyhytaikaista majoitusta koskevia sääntöjä ja jopa kieltäneet toiminnan tietyiltä alueilta kokonaan. Erilaisia rajoituksia on astunut voimaan niin Barcelonassa, Amsterdamissa, Pariisissa, Reykjavikissa, New Yorkissa kuin Singaporessakin.

Vuonna 2018 Airbnb perusti ”terveen matkailun toimiston” (Office of Healthy Tourism) ohjaamaan matkailua ruuhkaisimmista kohteista vähemmän tunnetuille alueille, tukemaan paikallisia yrityksiä ja yhteisöjä sekä edistämään ympäristöystävällisempää matkailua. Kampanjoillaan yritys on edistänyt maaseutumatkailua muun muassa Italian ja Ranskan pienissä kylissä sekä Japanin ja Kiinan syrjäseuduilla.

Samaan aikaan yhtiö perusti kansainvälisistä matkailualan asiantuntijoista muodostuvan neuvottelukunnan avuksi liikamatkailun hallintaan sekä lisäsi toimintansa läpinäkyvyyttä aiempaa avoimemmalla raportoinnilla.

Sittemmin yhtiö on lanseerannut kaupunkiportaalipalvelun työkaluksi alueille, joissa Airbnb-majoitusta on tarjolla. Portaali tarjoaa matkailualueille ja viranomaisille tietoa ja työkaluja matkailun hallintaan sekä auttaa paikantamaan luvattomia vuokrakohteita.

Vertaismajoituksen vaikutuksia ja haasteita selvitetään myös Suomessa

Suomessa vertaismajoituksen haasteisiin on perehdytty erityisesti Rovaniemellä, missä asukaslukuun suhteutettu Airbnb-asuntojen määrä päihitti ennen pandemiaa jopa Barcelonan.

EAKR-rahoitteinen Jaava-hanke Vastuullisuus ja arvonluonti jakamistaloudessa selvittää, miten vastuullisuus ja yhteiskuntavastuu näkyvät Lapissa matkailun jakamistalouteen pohjautuvassa liiketoiminnassa ja miten liiketoiminnan vastuullisuutta voidaan edistää.

Lapin yliopiston luotsaamassa yhteishankkeessa on tuotettu suomenkielisiä julkaisuja vertaismajoituksen haasteista ja hyvistä käytänteistä. Julkaisut tarjoavat suosituksia niin majoittajille, taloyhtiöille ja matkailualueille kuin asuntojen lyhytaikaista vuokrausta harkitseville opiskelijoille.

Monet matkailun jakamistalouden alustat ovat pyrkineet kitkemään toimintansa haittavaikutuksia jo pitkään, mutta toimenpiteistä viestiminen on ollut riittämätöntä, hankkeen vastuullinen johtaja Maria Hakkarainen totesi Valppaan haastattelussa keväällä 2021.

Tilanne on hiljalleen parantumassa, ainakin alan suurimman toimijan osalta.

Airbnb on lisännyt sivustolleen vinkkejä ja ohjeistuksia ympäristötoimista ja vastuullisesta majoitustoiminnasta myös suomeksi. Lisäksi yritys on järjestänyt majoittajille suunnattuja tilaisuuksia, joissa ympäristöalan asiantuntijat ovat jakaneet vinkkejä esimerkiksi energiatehokkuuden parantamiseksi sekä jätemäärien ja ruokahävikin vähentämiseksi.

Pienetkin teot merkitsevät, kun niitä on tekemässä suuri joukko ihmisiä. Vuonna 2019 Suomessa varattiin eri vertaismajoituspalvelujen kautta yli kolme miljoonaa yöpymistä. Luku pitää sisällään Airbnb:n, Booking.comin, Expedian ja TripAdvisorin kautta varatut yksityiskodit ja vapaa-ajanasunnot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *