Uutiset

Rantakadulla kaupatun tuoteväärennöksen hinta voi nousta jopa 10 000 euroon – näin varmistut tuotteen aitoudesta lomamatkalla ja verkossa

2 minuutin lukuaika

Houkuttelevan halpa turistirihkama voi koitua aitoa merkkituotetta kalliimmaksi. Väärennös voi olla haitaksi itselle ja ympäristölle, ja esimerkiksi Italiassa väärennetyn tuotteen ostava turisti voi saada jopa 10 000 euron sakon. Euroopan kuluttajakeskus antaa vinkkejä aidon tuotteen tunnistamiseen.

Teksti: Saana Jaakkola
Kansikuva: Pixabay

Matkailun avautuminen saa myös huijarit liikkeelle. Euroopan kuluttajakeskuksen elokuun teemana on tuoteväärennökset: koko Euroopan kattava kampanja jakaa tietoa väärennetyistä tuotteista sekä vinkkejä, kuinka väärennöksiltä voi välttyä lomamatkalla tai verkko-ostoksia tehdessä.

Mitä halvasta matkamuistosta voi seurata?

Euroopan kuluttajakeskus toteaa artikkelissaan, että vaikka väärennetty tuote voi näyttää aidolta ja tyylikkäältä, väärennöksen ostaminen sisältää lukuisia riskejä. Tuote voi olla vahingollinen käyttäjälleen, sisältää sekä ihmisille että ympäristölle vaarallisia aineita tai olla muilla tavoin EU:n turvallisuussuositusten vastainen.

Monissa EU-maissa on voimassa ankaria säännöksiä paitsi väärennösten myymistä myös ostamista koskien. Esimerkiksi Italiassa väärennetyn tuotteen ostava turisti voi saada matkamuistohankinnastaan jopa 10 000 euron sakon.

Euroopan kuluttajakeskus muistuttaa, että tuoteväärennösmarkkinoilla pyörivät rahat kytkeytyvät usein järjestäytyneeseen rikollisuuteen, mikä puolestaan tuo mukanaan lukuisia muita ongelmia rahanpesusta väkivaltaan ja jopa ihmiskauppaan. Pilkkahintainen turistirihkama vääristää markkinoita ja vaikuttavaa negatiivisesti kohteessa toimiviin yrittäjiin, yrityksiin ja paikalliseen yhteiskuntaan.

Näin tunnistat väärennetyn tuotteen lomamatkalla ja verkossa

Tietopaketin on koonnut Euroopan kuluttajakeskuksen Ruotsin toimipiste.

Ostosten teko ulkomailla:

  • Tutki materiaalit ja yksityiskohdat, saumat ja etiketit. Väärennetyt tuotteet ovat usein paljon huonompaa laatua kuin alkuperäiset ja tuotteen nimessä, tuotekuvauksessa tai logossa voi olla virheitä.
  • Tarkista vaatteista ja laukuista vuori ja taskut. Sisäpuoli on merkkituotteessa tavallisesti yhtä huolellisesti tehty kuin ulkopinta.
  • Tarkista pakkaus. Tarkista, onko siinä sama tuotemerkki tai tuotenimi kuin ostetulla tuotteella.
  • Tarkista, missä tuote on valmistettu.
  • Katso hintaa. Vertaa, mitä tuote maksaa tuotemerkin omassa kaupassa. Jos hinta vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, tuote on todennäköisesti väärennös.
  • Pyydä kuitti ostostasi.
  • Muista, että myös yksityishenkilöiden myymät tavarat voivat olla väärennöksiä. Kysy, mistä tuote on ostettu, ja pyydä kuitit ja mahdolliset takuutodistukset.
  • Älä osta tunnettuja merkkituotteita, joita kaupitellaan sinulle rannalla tai kadulla.

Ostosten teko verkossa:

  • Tarkista myyjän tiedot. Löydätkö kunnollisia osoite- ja yhteystietoja? Missä maassa myyjä sijaitsee? Miten saat myyjään yhteyden, jos kaupanteossa tulee ongelmia? Mitä ehtoja ja tuotetietoja verkkosivuilla kerrotaan?
  • Vertaile tuotteen hintaa eri kaupoissa. Tuoteväärennöksiä myydään usein huomattavasti halvemmalla hinnalla kuin virallisen jälleenmyyjän verkkokaupassa.
  • Lue asiakkaiden arvosteluja myyjästä. Etsi kokemuksia hakukoneiden avulla. Lue kommentit kriittisesti ja arvioi sivusto, jonne palaute on kirjoitettu. Myös asiakaspalautteet voivat olla väärennettyjä.
  • Arvioi, näyttääkö verkkokauppa ammattimaiselta. Onko sivustolla kirjoitus- ja kielioppivirheitä? Ovatko kuvat heikkolaatuisia tai näyttävätkö ne oudoilta? Tämä voi olla merkki siitä, että verkkosivusto myy laittomasti valmistettuja tuotteita, jotka ovat kopioita alkuperäisestä.
  • Tutustu verkkokaupan tilausehtoihin. Luotettava verkkokauppa kertoo selkeästi tilausehdot ja ohjeet, kuinka toimia ongelmatilanteissa ja tuotepalautuksissa.
  • Etsi takuutietoja. Tuoteväärennöksillä ei ole takuuta.
  • Tarkista tuotemerkin valtuutetut jälleenmyyjät heidän virallisilta verkkosivuiltaan. Tilaamalla tuotteen hyväksytyiltä jälleenmyyjältä varmistat, että ostamasi tuote on aito.
  • Kun maksat, varmista, että verkkosivustolla on turvallisen maksamisen tunnusmerkki. Maksa mieluiten luottokortilla. Tallenna aina maksu- ja tilausvahvistus.
  • Muista, että jos Tulli epäilee netistä tilaamaasi tuotetta väärennökseksi, se voi pysäyttää ostoksesi maahantulon.

Lähde: ecc.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *