Uutiset

Uutinen, jota saa jakaa: Uusi vastuullinen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valpas auttaa matkailijoita valitsemaan paremmin

3 minuutin lukuaika

Asiantuntijoiden mukaan suomalaiset matkailijat olisivat valmiita valitsemaan vastuullisemmin, jos heillä olisi aiheesta tarpeeksi luotettavaa tietoa. Nyt sitä saa: Suomen merkityksellisintä matkailujournalismia julkaiseva Valpas on matkailumedia, jonka elämäntehtävänä on tehdä maailmasta parempi paikka elää, työskennellä ja matkustaa – yksi valinta kerrallaan.

Tiedote: vapaa julkaistavaksi heti

Uusi vastuullinen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valpas on avannut sivustonsa osoitteessa valpas.media. Suomen merkityksellisintä matkailujournalismia julkaiseva Valpas on matkailumedia, jollaista ei Suomessa ole ennen nähty.

Perinteisten hotelli-, ravintola- ja nähtävyysvinkkien sijaan Valpas keskittyy matkailun ilmiöihin sekä matkailun myönteisiin ja kielteisiin vaikutuksiin. Tutkimustiedon ja asiantuntijahaastattelujen pohjalta tuotetut selkeäkieliset ja käytännönläheiset artikkelit ja uutiset opastavat lukijoita – suomalaisia matkailijoita ja matkailualan toimijoita – vastuullisempiin valintoihin kotona ja maailmalla.

Valpas tietolähde, joka Suomesta on puuttunut

Mediasivustot ovat täynnä listoja maailman kauneimmista rannoista, hulppeimmista hotelleista ja suosituimmista nähtävyyksistä. Ylistävät artikkelit näyttävät kohteesta kiillotetun pintakuvan mainitsematta kohteessa vallitsevia ongelmia tai totuutta siitä, mitä turisteille rakennettujen kulissien takana tapahtuu. Valpas kirjoittaa aiheista, joihin muut matkailumediat eivät halua tarttua.

Vastuullinen ja valpas matkailija pyrkii siihen, ettei hän valinnoillaan pahentaisi kohteen ongelmia vaan saisi matkustaessaan aikaan enemmän hyvää kuin huonoa. Helppoa se ei kuitenkaan ole. Maailmalla on valtava määrä ekologisen ja vastuullisen naamion taakse piiloutuneita toimijoita, joiden taustat eivät kestä päivänvaloa. Valpas pyrkii auttamaan suomalaisia matkailijoita tunnistamaan, milloin matkailualan toimijat oikeasti elävät väittämiensä arvojen mukaan ja milloin eivät.

”Yksikään matkailija tuskin ehdoin tahdoin tahtoo pahentaa matkakohteensa ongelmia. Tämän välttäminen on huomattavasti helpompaa, kun matkailijat ymmärtävät, mitä nämä ongelmat ovat. Vastaavasti matkailun myönteisten vaikutusten vahvistaminen omien valintojen myötä on helpompaa, kun ymmärrämme, mitä ne myönteiset vaikutukset ovat ja mitä sudenkuoppia niihin sisältyy.”

– Valppaan perustaja ja päätoimittaja Saana Jaakkola

Jotta matkailijat voisivat pyrkiä tähän, on heillä oltava aiheesta tarpeeksi tietoa. Tähän asti säännöllisesti päivittyvä, matkailun ilmiöihin ja vaikutuksiin keskittynyt tietolähde on Suomesta puuttunut.

Koronapandemian runtelemassa maailmassa vastuullinen tapa matkailla on kriittisemmässä roolissa kuin koskaan: kenellekään uutisointia seuranneelle on tuskin jäänyt epäselväksi, kuinka merkittäviä vaikutuksia matkailulla on esimerkiksi talouteen ja työllisyyteen.

Samalla pandemia on todistanut, että yksilön valinnoilla todella on väliä.

Vastuullinen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valpas vastaa tähän tiedon tarpeeseen. Valpas julkaisee kriittistä ja totuudenmukaista matkailujournalismia, jotta suomalaiset matkailijat osaisivat valita paremmin.

Tavoitteena parempi maailma kaikille

Vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan ensisijainen tavoite on kasvattaa ymmärrystä vastuullisesta matkailusta, joka yhdistyy yhä ihmisten mielissä keskusteluun lentopäästöistä ja ilmastonmuutoksesta. Nämä aiheet ovat tärkeitä, mutta matkailulla on ympäristövaikutusten lisäksi myös sosiaalisia, kulttuurisia ja taloudellisia vaikutuksia – niin hyviä kuin huonoja. Näiden vastuullisen matkailun eri osa-alueiden tarkoitusta ja merkitystä avataan Valppaan aloitusartikkelisarjassa, jonka tuottamista Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö JOKES on avustanut apurahalla.

Tietoa lisäämällä Valpas pyrkii muuttamaan matkailua ja sen myötä koko maailmaa paremmaksi paikaksi elää, työskennellä ja matkustaa, yksi valinta kerrallaan. Valpas uskoo vastuullisuuden positiiviseen kierteeseen: mitä enemmän vastuullisia matkailupalveluja kysytään, sitä enemmän niitä on tarjolla. Mitä enemmän tietoa ja vastuullisia vaihtoehtoja on tarjolla, sitä enemmän matkailijat osaavat niitä kysyä ja vaatia.

Tarve oli tärkeämpää kuin täydellisyys

Valpas on yksityinen mutta riippumaton, journalistin eettisiin ohjeisiin sitoutunut media, joka toimii toistaiseksi yksityisin varoin ja vapaaehtoistyön voimin. Osa sisällöistä tuotetaan apurahojen avustuksella, mistä on selkeä merkintä artikkelin yhteydessä. Muista matkailumedioista poiketen Valpas kertoo avoimesti myös sen, mikäli artikkeli on tuotettu lehdistömatkalta.

Kulunut vuosi on kohdellut kaltoin monia yrityksiä ja uusia projekteja, eikä Valpas ole poikkeus. Kuluneen vuoden aikana tekijätiimi kutistui minimiin, minkä vuoksi myös median julkaisu viivästyi ja vaikeutui. Luovuttaminen ei kuitenkaan ollut vaihtoehto.

”Ratkaisevaa oli ymmärtää, että tarve on nyt täydellisyyttä tärkeämpää. Kunnianhimoiset suunnitelmat saivat siirtyä tulevaisuuteen – maailma tarvitsi Valpasta enemmän kuin niitä.”

– Valppaan perustaja ja päätoimittaja Saana Jaakkola

Koronan myötä tarve Valppaan kaltaiselle medialle kasvoi koko ajan, ja intohimo vastuullisen matkailun edistämiseksi meni 8-tuntisten työpäivien, vapaa-ajan, suurten tulojen ja täydellisyyden edelle: Valpas on matkailumedia, jolla on merkitys.

Pelkkä hyvä tarkoitus ja intohimo eivät kuitenkaan kanna kauas. Tulevaisuudessa Valpas mahdollistaa olemassaolonsa kehittämiensä yhteistyö- ja ansaintamallien avulla, joita lanseerataan sivustolla vähitellen. Yhteistyöehdotuksia yhteiset arvot jakavilta toimijoilta sateli kiitettävästi jo muutaman päivän testikäytön aikana, joten tekijätiimin olo on optimistinen ja tavoitteet korkealla. Ansaintamallien ohessa lanseeraustaan odottavat mielenkiintoinen valikoima uusia juttutyyppejä sekä uusi, innovatiivinen tarinankerrontamalli.

Vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan perustaja ja päätoimittaja on satakuntalainen, vastuulliseen matkailuun erikoistunut matkailutoimittaja Saana Jaakkola, joka on urallaan kirjoittanut sekä matkailusta että vastuullisuudesta Suomen tunnetuimpiin julkaisuihin. Avustavana kolumnistina toimii ympäristöalan ja vastuullisen matkailun ammattilainen Katja Vaulio ja teknisenä asiantuntijana Kristofer Korhonen.

Uutinen on vapaa julkaistavaksi sellaisenaan myös muissa medioissa. Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Saana Jaakkola / toimitus (at) valpas.media.

Ole valpas matkailija ja tiedä, mitä maailmalla tapahtuu

Valppaan uutiskirje ilmestyy joka kuun ensimmäinen perjantai.

Valpas kunnioittaa yksityisyyttäsi ja käyttää tietojasi vain uutiskirjeen toimittamiseen. Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa uutiskirjeen linkistä tai ottamalla yhteyttä Valppaan toimitukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *