Uutiset

Täyttyvätkö tulevaisuuden eläintarhat roboteista? Kiinan akvaarioissa saattavat pian uida robottidelfiinit, joita ei erota aidoista

1 minuutin lukuaika

Valmistajat uskovat, että aidon pullonokkadelfiinin näköiset, tuntuiset ja aidon delfiinin tavoin käyttäytyvät robotit muuttavat alaa eettisemmäksi ja tuottavammaksi samalla kertaa.

Teksti: Saana Jaakkola
Kansikuva: Pixabay

Delfinaariot kuuluvat eettisten ongelmiensa vuoksi voimakkainta vastarintaa herättäneisiin eläinaktiviteettehin maailmanlaajuisesti. Aihe ei ole vieras Suomessakaan – Tampereen Särkänniemen delfinaario sulki ovensa pysyvästi lokakuussa 2015.

Nyt uusiseelantilainen Edge Innovations ja Hollywood-elokuvien tunnetuimpien eläintähtien, kuten Free Willyn ja Flipperin luojat työstävät yhdessä teköälyn täydentämää robottidelfiiniä, jota on valmistajien mukaan lähes mahdotonta erottaa aidosta. The Guardianin haastattelemien tekijöiden mukaan tulevaisuuden pullonokkadelfiinit voivat uiskella aidonoloisesti isoissa akvaarioissa ihmisten ihailtavana ja robottieläintä kaukosäätimellä ohjaavan käyttäjän ansiosta jopa nyökkäillä vastauksia kysymyksiin ilman eettistä ristiriitaa.

Delfiini elää vankeudessa kaksi kertaa lyhyemmän elämän kuin vapaa lajitoverinsa

Aidonkokoisia, -näköisiä ja koskettaessa jopa aidolta tuntuvia robottidelfiinejä suunnitteleva Roger Holzberg kertoo The Guardianille, ettei yleisön halu oppia eläimistä niitä näkemällä ole vähentynyt, vaikka ala on ollut laskusuhdanteessa jo vuosikymmenen.

Robottieläinten avulla yrityksen edustajat uskovat muokkaavansa alaa entistä inhimilliseksi ja tuottavammaksi samalla kertaa. Haasteena onkin vakuuttaa alan toimijat siitä, että yli 20 miljoonaa euroa maksavan robottidelfiinin ylläpito on paitsi eettisempää myös pitkällä tähtäimellä edullisempaa. Robotit eivät tarvitse ruokaa tai välitä veden lämpötilasta oikeiden delfiinien tavoin. Ne ovat myös pitkäikäisempiä kuin vankeudessa noin 20-vuotiaaksi elävät pullonokkadelfiinit.

Valmistajan mukaan Kiinassa oli ennen koronapandemian alkua käynnissä yli 30 akvaarion rakennusprojektia, ja ainakin yksi suuryritys oli sitoutunut korvaamaan oikeat delfiinit roboteilla. Robottidelfiinin yli 270 kiloa painaneen prototyypin uiskentelua seurannut testiyleisö ei ollut yrityksen edustajien mukaan erottanut robottia aidosta.

Onko robotti-illuusio vankeudessa elävästä eläimestä todella eettinen?

Ei ole epäilystäkään, etteikö aidolta vaikuttava robotti olisi oikeaa eläintä eettisempi vaihtoehto niin akvaarioissa kuin eläintarhoissa. Mutta kuinka eettistä on opettaa lapsille pienestä pitäen näkemään eläimiä vankeudessa vain ihmisten huvittamiseksi? Kanadan kansallisen uutiskanavan lapsille suunnatun uutissivuston CBC Kids Newsin haastattelussa robottidelfiinien suunnittelija Holzberg kertoo oman mielipiteensä.

– Haaveeni on, että robottidelfiinien kanssa vuorovaikutukseen pääsevät lapset rakastuvat valtameriin ja niiden asukkaisiin ja kasvavat niiden suojelijoiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

×
ArtikkelitLuonto ja eläimet

Vapaaehtoistyö eläinten parissa kiinnostaa suomalaisia, mutta omatoimisesti matkaan lähtevä ensikertalainen ottaa ison riskin