Uutiset

Täysin kestävää matkakohdetta ei ole olemassa, mutta Posio suuntaa hyvää vauhtia sitä kohti

2 minuutin lukuaika

Posio on Suomen ensimmäinen matkailualue, joka on saanut kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -merkin. Samalla julkaistiin tieto Posion pääsystä maailmanlaajuiselle 2020 Sustainable Destinations Top 100 -listalle, joka on ensiaskel kohti kansainvälistä Green Destinations -sertifikaattia.

Teksti: Saana Jaakkola
Kansikuva: Posion matkailu / Thierry Chevillard

Sustainable Travel Finland (STF) on Visit Finlandin viime vuonna lanseeraama vastuullisen matkailun ohjelma, joka huomioi matkailutoiminnan ekologisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen kestävyyden osa-alueet. Ensimmäiset STF-yritysmerkit jaettiin tämän vuoden kesäkuussa, ja merkin ansainneita yrityksiä on Suomessa tällä hetkellä yli 40.

Etelä-Lapissa sijaitseva, reilun 3 000 asukkaan Posio sai matkailualueille luodun destinaatiomerkin 6. lokakuuta 2020 ensimmäisenä matkailualueena Suomessa.

Kestävän matkailun kehittäminen ei pääty merkin saamiseen

Yksi matkailualuemerkin edellytyksistä on, että yli puolet kohteessa toimivista matkailuyrityksistä käy ohjelman läpi itsenäisesti. Posio oli yksi STF-ohjelman vuonna 2019 käynnistyneellä pilottijaksolla mukana olleista matkailualueista.

– Ajatus matkailualuemerkin hakemisesta syntyi matkan varrella, kun pääsimme pureutumaan STF-ohjelman sisältöön ja yrittäjät sitoutuivat merkin hankkimiseen. Matkailualueen kriteerit alkoivat täyttyä, mutta se vaati silti isoja ponnistuksia niin yrityksiltä kuin kunnalta, sanoo Posion matkailukoordinaattori Marja Hannula.

Rovaniemen ja Kuusamon välissä sijaitseva Posio tunnetaan erityisesti Riisitunturista ja Pentikistä mutta on jäänyt matkailijoiden silmissä isojen naapurien ja matkailukeskusten varjoon.

– Posio on upea matkailualue mutta harmillisen vähän tunnettu. Se meidän ”oma juttu”, matkailullinen profiili, on ollut vähän hukassa.

Sustainable Travel Finland -ohjelman myötä oma juttu kirkastui. Posio on nyt Suomen kestävin matkailualue, jossa vastuullisuuden kehittäminen ei pysähdy STF-merkin saamiseen.

Luonnon ja paikalliskulttuurin kunnioitus ovat aina olleet osa Posion matkailuyritysten toimintaa.
Kuva: Posion matkailu / Janica Suominen

Posiolle myös kansainvälistä tunnustusta kestävästä matkailutoiminnasta

Seuraavaksi Posion tähtäimessä on kansainvälinen Green Destinations -sertifikaatti. Posio otti ison harppauksen kohti sertifikaattia, kun sen valinta voittoa tavoittelemattoman Green Destinations -järjestön hallinnoimalle 2020 Sustainable Destinations Top 100 -listalle julkistettiin samana päivänä STF-merkin myöntämisen kanssa.

Sadan parhaan listalle pääsystä kilpailivat matkakohteet, jotka kehittävät toimintaansa määrätietoisesti kohti kestävyyttä ja ovat käyneet läpi ulkopuolisten asiantuntijoiden auditoinnin. Green Destinations -järjestö painottaa, että täysin kestävää matkakohdetta ei ole olemassa, mutta listalle päässeistä kohteista palkitaan alan edistyksellisimmät suunnannäyttäjät seitsemässä eri kategoriassa. Voittajat on perinteisesti julkistettu joka kevät Saksan Berliinissä järjestettävässä ITB Berlinissä, joka on maailman suurin matkamessutapahtuma.

Posion lisäksi Suomea edustaa kisassa Fiskars Village. Sadan kestävimmän kohteen listalle päässeet ovat mukana myös Green Destinations -järjestön julkaisemassa Good Travel Guide -matkaoppaassa.

”Yhteinen päämäärä luo yhteisöllisyyttä ja onnistumisen tunteita koko kuntaan”

Hannulan mukaan kestävän matkailun polku on työläs, mutta ohjelman läpi käyminen myös palkitsee ja opettaa vastuullisuutta yllättävilläkin osa-alueilla.

– Yrittäjien välisen yhteistyön syventymistä oli hieno seurata. Posio on pieni alue ja uskon, että yhteinen päämäärä luo yhteisöllisyyttä ja onnistumisen tunteita koko kuntaan ja sen asukkaille.

Muille Sustainable Travel Finland -merkkiä tavoitteleville matkailualueille Hannula antaa tärkeän neuvon.

– Ohjelmaan osallistuminen on oppimisprosessi, joka vaatii ihmisen, joka toimii linkkinä Visit Finlandin ja matkailuyritysten välillä ja on valmis käyttämään aikaa yrittäjien tukemiseen. Vaadittavat kriteerit voivat näyttää kirjoitettuina vierailta, mutta asiat ja asioiden väliset yhteydet alkavat kirkastua ja konkretisoitua heti, kun käytännön työ alkaa.

Posiolla toimivista matkailuyrityksistä STF-merkin ovat jo saaneet Hotelli Kirikeskus, Oiva Tour, Ylitalon Poromatkailu, Kota-Husky, Posioutdoors Oy, Naali Lodge, Adventure Apes, ravintola Tapio, Holiday Village Himmerki sekä Kulttuurikeskus Pentik-mäki Posio.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *