Uutiset

Matkailualan ilmastohätätila -liikkeen alullepanija Jeremy Smith toivoo mukaan myös suomalaisia nimiä: ”Voimme oppia toisiltamme paljon”

2 minuutin lukuaika

Vuosi sitten matkailualalle ilmastohätätilan julistanut Tourism Declares -liike tuo yhteen matkailutoimijat ympäri maailmaa. Yhteisenä tavoitteena on etsiä ja löytää ratkaisuja matkailualaa läheisesti koskettavan ilmastokriisin selättämiseksi.

Teksti: Saana Jaakkola
Kansikuva: Pixabay

Tammikuussa 2020 joukko ilmasto- ja ympäristötietoisen matkailun edelläkävijäyrityksiä julisti verkkosivuillaan ilmastohätätilan matkailualalle. Samalla ne sitoutuivat julkisesti toimenpiteisiin kestävämmän ja ilmastoystävällisemmän matkailun edistämiseksi.

Tourism Declares a Climate Emergency -nimeä kantavan liikkeen laittoivat alulle englantilaisen Much Better Adventures -seikkailumatkailuyrityksen toimitusjohtaja Alex Narracott sekä kestävään matkailuun erikoistunut toimittaja ja asiantuntija Jeremy Smith.

Nyt, vuotta myöhemmin, samaan julistukseen ja omaan yritystoimintaan suhteutettuihin ilmastotoimiin on sitoutunut 184 matkailualan toimijaa ympäri maailmaa.

Matkailualan on tehtävä osansa

Tourism Declares -liikkeen tavoitteena on tarjota tieteeseen perustuvia lähestymistapoja ilmastotekoihin sekä aktiivisen yhteisön tuki kaikille, joiden elämää matkailuala koskettaa. Sillä, minkälainen yritys on kyseessä tai kuinka pitkällä yrityksen ilmastoteot ovat – jos niitä on edes aloitettu – ei ole merkitystä.

– Meillä kaikilla on kysymyksiä, ja me kaikki tuskailemme oikeiden vastausten löytämiseksi, Valppaan sähköpostitse tavoittama Smith avaa.

– Uskomme, että alan kattava avoin ja kannustava yhteistyö tarjoaa meille parhaat mahdollisuudet löytää vastauksia ja varmistaa, että matkailuala tekee osansa ilmastokriisin ratkaisemiseksi.

Ilmastoteot osaksi yritystoimintaa

Yhdessä 14 perustajayrityksen kanssa Smith haluaisi nähdä, että ilmastosuunnitelman tekeminen ja siitä viestiminen vakiintuisivat alan normaalikäytännöiksi, aivan kuten matkailuyrityksillä on tapana tiedottaa esimerkiksi turvallisuudesta ja saavutettavuudesta.

Tähän tähtää myös Tourism Declares -aloite. Jokainen ilmastohätätilan julistanut toimija sitoutuu julkistamaan oman ilmastosuunnitelmansa 12 kuukauden sisällä julistuksen tekemisestä. Vapaaehtoisvoimin toimiva liike rohkaisee yrityksiä viestimään avoimesti tavoitteistaan ja niiden edistymisestä sekä kannustamaan omia sidosryhmiä ilmastotoimiin.

Suunnitelman tulisi olla linjassa ilmastopaneeli IPCC:n tuoreimpien suositusten kanssa. Niiden mukaan kasvihuonepäästöjä olisi vähennettävä 55 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä, jotta Pariisin ilmastosopimuksen tavoite rajoittaa ilmaston lämpeneminen mahdollisimman lähelle 1,5 astetta olisi mahdollista saavuttaa.

Tourismdeclares.com-sivusto tarjoaa inspiraatiota omiin ilmastotekoihin sekä esimerkkejä siitä, mitä oma ilmastosuunnitelma voisi sisältää. Julistuksen myötä kaikki yrityksen työntekijät saavat pääsyn keskustelualustalle, joka tarjoaa tukea, vinkkejä, hyviä esimerkkejä ja opastusta yhteisön muilta jäseniltä.

Suomalaiset matkailutoimijat tervetulleita liittymään julistukseen

Suomi ei suinkaan ole Smithille vieras kohde. Hän on puhunut ja kouluttanut vastuullisesta matkailusta suomalaisia alan toimijoita Helsingistä Inariin. Hän odottaakin näkevänsä ilmastohätätilan julistaneiden listalla pian myös suomalaisia nimiä.

– Omien kokemusteni mukaan suomalainen kiertotalousajattelu on edistyksellistä. Se, että olette pitkään työskennelleet kestävyyden edistämiseksi merkitsee parempaa elämänlaatua kaikille, Smith sanoo.

– Voimme oppia teiltä paljon, ja toivotamme suomalaiset tervetulleiksi jakamaan omia kokemuksiaan muun toimialan kanssa. Uskomme, että kansainvälisellä yhteisöllä on paljon annettavaa myös teille.

Ohjeet julistuksen tekemiseen löytyvät englanniksi Tourism Declares -sivustolta.

Keskustele aiheesta täällä. Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *