Uutiset

Maistuisiko illallinen keskellä kansallispuistoa? Metsäravintola Nielu on vuoden ruokamatkailutuote

2 minuutin lukuaika

Valtakunnallinen Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailu palkitsi jälleen suomalaisia ruokamatkailutuotteita. Kilpailuvoiton nappasi Metsäravintola Nielu, joka vie fine dining -ravintolaelämyksen keskelle suomalaista kansallismaisemaa.

Teksti: Saana Jaakkola
Kansikuva: Hungry for Finland

Neljättä kertaa järjestetyn Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailun voittajat julkistettiin Helsingissä 16. syyskuuta 2021. Suomen parhaana ruokamatkailutuotteena palkittiin Nuuksion kansallispuistossa toimiva Metsäravintola Nielu (Bites&Bubbles Oy), joka ei tyydy tuomaan luontoa lautaselle vaan vie koko ravintolaelämyksen metsään – ja antaa samalla asiakkaille mahdollisuuden tehdä osansa suomalaisen ikimetsän suojelemiseksi.

Metsäravintola Nielussa tarjoiltava viiden ruokalajin illallinen syntyy ravintolakonseptin isänä tunnetun keittiömestari Valtteri Sinkkosen keräämistä villiyrteistä sekä kotimaisista kauden raaka-aineista. Luonnonläheisestä menusta löytyy myös vegaaninen vaihtoehto.

Illallisen hinta sisältää meno-paluukuljetuksen Helsingin keskustasta, ja jokaista annosta kohden Nielu suojelee yhden neliömetrin hakkuu-uhan alla olevaa suomalaista ikimetsää. Suojeltavaa metsää kertyy siis viisi neliömetriä jokaista ruokailijaa kohden.

Voittajatuote huomioi vastuullisuuden eri osa-alueet

Hungry for Finland on kahden vuoden välein järjestettävä valtakunnallinen ruokamatkailukilpailu, jota koordinoi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu. Kilpailun tavoitteena on edistää ja tuotteistaa elämyksellistä ruokamatkailua, joka nojaa vahvasti paikallisuuteen ja vastuullisiin arvoihin.

Tänä vuonna erityistavoitteena oli kannustaa mukaan myös uusia ja kehitteillä olevia tuotteita, jotka edesauttavat pandemia-ajasta selviytymistä. Kilpailun pääpalkintona oli 3 000 euroa tuotekehitysrahaa.

Vastuullisuuden, elämyksellisyyden ja paikallisuuden lisäksi arvioinnissa kiinnitettiin huomiota asiakaslähtöisyyteen, lähiruoan ja tarinoiden hyödyntämiseen, liiketoiminnallisuuteen, verkostoihin ja yhteistyökumppaneihin, monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavien käytössä sekä ruokamatkailutuotteeseen kokonaisuutena. Arviointiraadissa vaikuttivat kilpailun rahoittajien edustajat*.

Metsäravintola Nielun kohdalla ympäristövastuuta edustavat erityisesti ikimetsän suojelu sekä yhteiskuljetukset Helsingistä Nuuksion kansallispuistoon. Myös kotimaisten raaka-aineiden ja villiyrttien käyttö sai arviointiraadilta kiitosta.

– Vastuullista liiketoimintaa ruokamatkailussa on käyttää paikallisia, kotimaisia raaka-aineita. Se tukee myös kotimaisia yrityksiä, yrittäjiä ja pientuottajia, jolloin myös vastuullisuuden kolmas näkökulma eli taloudellinen vastuu toteutuu. Samalla se on osa sosiokulttuurista vastuuta – tässä tapauksessa vaalitaan ja ehkä uudistetaankin paikallisia ruoanlaittotapoja ja alueen ruokakulttuuria, tarkentaa Haaga-Helian ruokamatkailun lehtori Kristiina Adamsson.

Ruokamatkailutekoja raiteilla ja reiteillä

Kilpailuun osallistuneiden 77 ruokamatkailutuotteen joukosta arviointiraati valitsi lisäksi kolme merkittävää ruokamatkailutekoa ja nimesi viisi kunniamainintaa.

Merkittävinä ruokamatkailutekoina palkittiin Kyrö Distilleryn lähiruokaillallisen, tislaamokierroksen ja maistelun sisältävä illallispaketti, Ravintola Nokan paikallisuuteen ja sesongin raaka-aineisiin perustuva nimikkomenu Menu Nokka sekä Taste of Häme -verkoston yhdistelmätuote, hämäläistä ruokakulttuuria ja -perinteitä esittelevä Taste of Slow Häme -ruokamatkailureitti.

Kunniamaininnat jaettiin ruoka- ja kulttuurimatkailua yhdistävälle Gastrojunalle (GreenEscape Oy), Lapland Hotelsin pohjoisia makuja korostavalle hotelliaamiaiselle, kalastusta esittelevälle Päivä muikunkalastajan mukana -elämykselle (Activity Maker ja Ovaskala Oy), luonnon helmaan viedylle Wine in the Woods -viininmaisteluelämykselle (Finland Naturally Experiences) sekä Pohjois-Savon tuotetarjonnalle. Finaaliin päässyt kokonaisuus sisältää SATOA Kuopio Food Festival ja SATOA Goes WILD -ruokafestivaalit sekä European Region of Gastronomy -juhlavuosikokonaisuuden, jonka on toteuttanut Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / ProAgria.

* Arviointiraadin muodostivat:

  • Maa- ja metsätalousministeriö, Kirsi Viljanen, erityisasiantuntija, kilpailuraadin puheenjohtaja
  • Business Finland/Visit Finland, Terhi Hook, Development Manager
  • Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliitto MTK / Lomalaidun ry, Anne Mikkola, ruokamatkailun koordinaattori
  • Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry, Marita Suontausta, kehityspäällikkö
  • D.O. Saimaa / Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, Miia Korja, projektipäällikkö,
  • Suomen Keittiömestarit ry, Ulla Liukkonen, puheenjohtaja
  • Helsingin kaupunki, Jukka-Pekka Tolvanen, yritysluotsi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *