Uutiset

Kyselytutkimus: Enemmistö eurooppalaisista puoltaa lyhyiden lentojen lopettamista

2 minuutin lukuaika

Oxfordin yliopisto ja eupinions selvittivät eurooppalaisten kuluttajien valmiutta elämäntapamuutoksiin ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Vastausten perusteella eurooppalaiset ovat halukkaampia rajoittamaan lentämistä kuin esimerkiksi yksityisautoilua.

Teksti: Saana Jaakkola
Kansikuva: Holger Detje / Pixabay

Oxfordin yliopisto ja eurooppalaisten kuluttajien mielipiteitä mittaava eupinions selvittivät syyskuussa 16–69-vuotiaiden eurooppalaisten valmiutta ilmastotoimiin. Yli 13 000 vastausta kerännyt kysely kattoi EU:n jäsenvaltiot sekä Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin.

Kyselytutkimus oli jatkoa saman työryhmän maaliskuussa toteuttamalle kyselylle, joka osoitti, että eurooppalaiset kaipaavat nopeampia ilmastotoimia. Ennen liikkumisrajoitusten voimaan astumista vastaajat eivät kuitenkaan olleet halukkaita antamaan valtioille oikeutta rajoittaa heidän miellyttäväksi kokemiaan asioita.

Puoli vuotta elämää erilaisten rajoitusten kanssa on kuitenkin muuttanut eurooppalaisten asenteita: puolet syyskuun kyselyyn vastanneista kertoi olevansa valmis kahteen tai useampaan elämäntapamuutokseen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Vain 16 % vastaajista ilmoitti olevansa haluton yhteenkään kyselytutkimuksessa ehdotettuun muutokseen.

Lentämisen rajoituksille suurin kannatus

Tulokset osoittivat, että eurooppalaiset ovat halukkaampia rajoittamaan lentämistä kuin esimerkiksi yksityisautoilua tai ruokavaliota. Jopa kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista kannatti lyhyiden lentojen kieltämistä, jos määränpään voi saavuttaa alle 12 tunnin junamatkalla. Ehdotus sai puolelleen selkeän enemmistön jokaisesta tutkitusta ikäryhmästä (16–29-vuotiaat, 30–49-vuotiaat ja 50–69-vuotiaat).


Yli puolet kaikista vastaajista (58 %) oli sitä mieltä, että valtioiden rahallinen tuki kansallisille lentoyhtiöille olisi sidottava ilmastotoimiin, kuten polttoainetehottomasta lentokalustosta luopumiseen ja lyhyiden lentojen vähentämiseen. Vain 23 prosenttia vastaajista kannatti lentoyhtiöiden rahallista tukea ilman ehtoja, kun taas 19 prosenttia oli rahallisia avustuksia vastaan.

Myös usein lentävät kannattavat lyhyiden lentojen lopettamista

Työryhmän yllätykseksi paljon lentävien asenteet eivät juurikaan poikenneet harvemmin lentävien mielipiteistä. Paljon lentävistä jopa 74 prosenttia puolsi lyhyiden lentojen lopettamista. Muutaman kuukauden välein tai harvemmin lentävistä 54 prosenttia kannatti lyhyiden lentojen kieltoa.

Vastaajista 75 prosenttia kertoi lentäneensä ennen koronapandemiaa kerran vuodessa tai harvemmin. Paljon lentäviä eli ennen pandemiaa vähintään kahden viikon välein tai sitä useammin lentäneitä vastaajia oli kaksi prosenttia eli noin 260 vastaajaa.

Lentämiseen liittyvien kysymysten lisäksi tutkimus selvitti vastaajien asenteita muun muassa lihansyönnin vähentämiseen, erilaisiin tapoihin rajoittaa yksityisautoilua sekä yhden prosentin tuloveron korotukseen, joista jälkimmäinen sai vähiten kannatusta. Yksityisautoilua koskevista ehdotuksista eniten kannatusta sai autoilun kieltäminen kaupunkien keskustoissa.

Koko raportin voi lukea englanniksi täällä. Kyselytutkimuksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Iltalehti.

Pitäisikö lyhyet lennot lopettaa, jos kohteen voi saavuttaa alle 12 tunnin junamatkalla?

Aiheeseen liittyvät artikkelit:
Uutiset

Matkailualan ilmastohätätila -liikkeen alullepanija Jeremy Smith toivoo mukaan myös suomalaisia nimiä: "Voimme oppia toisiltamme paljon"

2 minuutin lukuaika

Vuosi sitten matkailualalle ilmastohätätilan julistanut Tourism Declares -liike tuo yhteen matkailutoimijat ympäri maailmaa. Yhteisenä tavoitteena on etsiä ja löytää ratkaisuja matkailualaa läheisesti koskettavan ilmastokriisin selättämiseksi.

Uutiset

Vastuullisen matkailun edelläkävijä Palau aikoo maailman ensimmäiseksi hiilineutraaliksi matkakohteeksi

2 minuutin lukuaika

Kolme vuotta sitten Palau nousi otsikoihin maailman ensimmäisenä maana, jonne päästäkseen matkailijoiden on allekirjoitettava lupaus suojella saarivaltion ainutlaatuista luontoa ja kulttuuria. Nyt Palaun tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius ensimmäisenä matkakohteena maailmassa.

ArtikkelitYmpäristö ja ilmasto

Lentämisen ilmastovaikutus on kolminkertainen hiilidioksidiin verrattuna – ja suomalaisten lentopäästöt ovat maailman kärkeä

5 minuutin lukuaika

Onko suomalaisten lentopäästöillä lopulta merkitystä, asuuhan Kiinassa yli 260-kertainen määrä ihmisiä pieneen Suomeen verrattuna? Tutkimukset tarjoavat vastauksia myös suomalaisten suosimaan argumenttiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

×
Uutiset

Rajat ylittävää junaliikennettä kehitetään ympäri Eurooppaa – EU:n tavoitteena vähentää liikenteen päästöjä 90 % vuoteen 2050 mennessä