Uutiset

Kaupunkipyöräilystä koronakevään voittaja? Sadat kaupungit sulkevat katuja autoilta

2 minuutin lukuaika

Koronarajoitusten höllentäminen ja halu välttää täysiä julkisen liikenteen kulkuneuvoja on näkynyt ympäri maailmaa kaupunkipyöräilyn suosion huimana kasvuna – ja suurkaupungit ovat valmiina reagoimaan.

Teksti: Saana Jaakkola
Kansikuva: Unsplash / Les Corpographes

Pyöräilybuumin myötä kaupungit kohdistavat satoja miljoonia euroja kannustaakseen kansalaisia valitsemaan polkupyörän yksityisautoilun sijaan. Uusia pyöräilyreittejä rakennetaan ja olemassa olevia parannetaan vauhdilla monissa Euroopan pääkaupungeissa Lontoo, Pariisi, Bryssel ja Rooma mukaan lukien.

Italiassa ja Ranskassa viranomaiset tukevat pyöräilyharrastusta rahallisesti: pariisilainen voi saada jopa 500 euron avustuksen uuden sähköpyörän hankintaan tai 50 euron hinnanpalautuksen vanhan polkupyörän korjauttamisesta.

Vaikka moni yritys on ajautunut koronaviruksen aiheuttamien taloudellisten menetysten vuoksi tukalaan tilanteeseen, pyöräilybuumin myötä alan liikkeet ja pyöräkorjaamot nauttivat ennätyksellisistä asiakasmääristä. Polkupyörien myynti on moninkertaistunut ja myyntiennätyksiä on rikottu Euroopan lisäksi myös Yhdysvalloissa, eikä Suomikaan säästynyt polkupyöräpulalta.

Aiheesta muualla
NY Times: ‘Corona Cycleways’ Become the New Post-Confinement Commute
NY Times: Thinking of Buying a Bike? Get Ready for a Very Long Wait

”Ilmansaasteista ja koronaviruksesta syntyy erityisen vaarallinen cocktail”

Pariisin pormestarin Anne Hidalgon mukaan paluuta autojen valtaamaan Pariisiin ei ole luvassa pandemian jälkeenkään. Kaupungin kuuluisa ostoskatu Rue de Rivoli suljettiin autoilta huhtikuun lopussa. Autoilukielto kestää ainakin kesän loppuun, mutta päätöksestä saattaa tulla pysyvä.

Juuri uudelle kaudelle valitun pormestarin tavoitteena on tehdä Pariisista pyöräilykaupunki vuoteen 2024 mennessä muun muassa poistamalla 72 prosenttia katujen varsilla sijaitsevista 83 500 julkisesta pysäköintipaikasta. Koronakriisin aikana Pariisiin on tehty kymmeniä kilometrejä uusia pyöräteitä, ja pormestari on luvannut lisätä pyöräilykaistan kaupungin jokaiselle kadulle.

”Ilmansaasteet ovat jo itsessään terveyskriisi ja -riski – ja ilmansaasteista ja koronaviruksesta syntyy erityisen vaarallinen cocktail.”

– Pariisin pormestari Anne Hidalgo Pariisin kaupunginvaltuustolle 28. huhtikuuta 2020
(toimittajan vapaa suomennos)

Harvardin yliopiston terveystieteen laitoksen Yhdysvalloissa toteuttaman tutkimuksen mukaan pitkäaikainen altistuminen ilmansaasteille kasvattaa riskiä kuolla koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Esimerkkiä näyttävät myös Milano, Bryssel, Britannia ja New York

Pohjois-Italiassa sijaitseva Milano esitteli huhtikuussa yhden Euroopan kunnianhimoisimmista suunnitelmista vapauttaa katutilaa autoilta pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden käyttöön. Strade Aparte (avoimet kadut) -projektin myötä yksi Euroopan saastuneimmista kaupungeista saa kymmeniä kilometrejä pyöräilijöille pyhitettyjä katuja, uusia ja levennettyjä pyöräkaistoja sekä 30 kilometrin nopeusrajoituksia autoliikenteelle.

Kesäkuun lopulla Bryssel julkisti 10 ensimmäistä aluetta, joissa autojen määrää rajoitetaan ja pyöräilijöille ja jalankulkijoille annetaan lisää elintilaa. Good Move -suunnitelman tarkoituksena on synnyttää 50 autovapaata asuinaluetta ja parantaa viihtyisyyttä liikenteen rajoittamisen lisäksi lisäämällä viheralueita, terasseja sekä oleskelu- ja leikkipaikkoja.

Britannian hallitus ilmoitti toukokuussa yli kahden miljardin euron investoinnista, jonka turvin pyöräilystä ja kävelystä on tarkoitus tehdä entistä houkuttelevampaa lisäämällä pyöräteitä, leventämällä kevyen liikenteen väyliä, parantamalla risteysten turvallisuutta ja luomalla palkästään polkupyörille ja busseille sallittuja kaistoja.

Yhdysvaltojen tiheimmin asutussa kaupungissa New Yorkissa 160 kilometriä katuverkostoa suljetaan pysyvästi autoliikenteeltä. Autoilua on rajoitettu, pyöräkaistoja lisätty, pyöräilyn suosio kasvanut ja kaupunkipyörien käyttö lisääntynyt koronarajoitusten keventämisen myötä ympäri maailmaa Berliinistä Bogotaan, kirjoittaa muun muassa BBC.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *