Uutiset

Vegaanisten vaihtoehtojen merkitys matkailussa kasvaa – ilmianna Suomen vegaaniystävälliset matkakohteet ja -palvelut

3 minuutin lukuaika

Koronapandemia on vauhdittanut vegaanisen elämäntavan suosiota Suomessa ja maailmalla, ja se näkyy myös matkailussa. Lukijoiden pyynnöstä Valpas kokoaa yhteen Suomen vegaaniystävälliset matkakohteet, elämykset ja matkailupalvelut. Ilmianna oma suosikkisi täällä.

Teksti: Saana Jaakkola
Kansikuva: Zaki Alewadi / Pixabay

Kasvispainotteiseen ruokavalioon siirtyminen ja vegaanisen elämäntavan noudattaminen ovat yleistyneet koronapandemian aikana aiempaa vauhdikkaammin. Pandemian vaikutuksia veganismin suosion kasvuun on selvitetty eri tutkimuksissa vuoden 2020 aikana.

Vegaanisen ruokavalion kokeilemiseen kannustavan Veganuary-kampanjan teettämän kyselyn 10 000 vastaajasta 32 prosenttia kertoo lisänneensä vegaanisen ruoan osuutta ruokavaliossaan pandemiasta johtuvista syistä. Vastaavista tuloksista uutisoi myös markkinointitutkimuksia tekevä brittiläisyritys Mintel, jonka kyselyssä 25 prosenttia nuorista (21–30-vuotiaat) ja 12 prosenttia kaikista kyselyyn vastanneista kertoi pandemian tehneen vegaanisesta ruokavaliosta entistä houkuttelevamman vaihtoehdon.

Suomessa kasvispainotteisen ruokavalion suosion kasvu näkyy erityisen hyvin tammikuussa järjestettävän Vegaanihaasteen vuosittain lisääntyvässä osallistujamäärässä.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen vuodesta 2013 lähtien järjestämä Vegaanihaaste keräsi tämän vuoden tammikuussa ennätykselliset 25 000 osallistujaa. Haasteen osallistujamäärä on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 2019, jolloin Vegaanihaasteeseen otti osaa 13 000 suomalaista.

Eettisyys ja ympäristöystävällisyys vaikuttavat ostopäätökseen

Data- ja analytiikkayhtiö Global Data arvioi tuoreessa tiedotteessaan, että veganismin suosiolla on jatkossa voimakkaita vaikutuksia matkailualaan. Matkailuun erikoistuneen analyytikon Johanna Bonhill-Smithin mukaan veganismi vertautuu yhä useammin ekologisen kestävyyden lisäksi sosiaalisesti vastuulliseen elämäntapaan.

Asiantuntijoiden mukaan maito- ja lihatuotteiden jättäminen pois ruokavaliosta on suurin yksittäinen ympäristöteko, jonka kuluttaja voi tehdä: vegaanisella ruokavaliolla on ympäristön kannalta jopa lentämisen lopettamista ja sähköautoon vaihtamista suurempi merkitys.

Global Datan joulukuussa 2020 toteuttaman kansainvälisen kyselyn vastaajista yli 76 prosenttia kertoo palvelun tai tuotteen eettisyyden, ympäristöystävällisyyden ja sosiaalisen vastuullisuuden vaikuttavan ostopäätökseen.

Koronapandemia näyttää vaikuttaneen kuluttajien asenteisiin myös Global Datan tutkimuksissa. Vuoden 2019 lopulla toteutetussa kyselyssä ympäristö- ja eläinystävällisiä palveluja ja tuotteita suosi vain 46 prosenttia vastaajista.

Aiheesta muualla
Skift: Vegan Tourism Set to Be Travel’s Greener Shoot With a New Emphasis on Health

Uudet innovaatiot tarjoavat työkaluja vegaaniystävällisten matkailupalvelujen löytämiseksi

Uusia työkaluja vegaaniystävällisten matkakohteiden ja -palvelujen löytämiseksi syntyy nopealla vauhdilla, mikä on yksi merkki veganismin suosion vaikutuksesta matkailualaan. Global Data mainitsee tiedotteessaan vegaaniystävällistä vertaismajoitusta tarjoavan Veg Visits -sivuston sekä lentokenttien vegaaniystävällisyyttä arvioivan AirVegan -sovelluksen, joiden arvioidaan olevan vegaanimatkailun tärkeimpiä innovaattoreita tällä hetkellä.

Tunnettuja kansainvälisiä sivustoja ovat muun muassa vegaani- ja kasvisruokaravintoloita listaava HappyCow sekä vegaaniystävällisiä majoituskohteita yhteen kokoavat VeganWelcome ja VeggieHotels. Vegaaniystävällisiä ravintoloita on Suomessa koottu esimerkiksi Vegaaniliiton verkkosivuille, mutta monipuolinen listaus Suomen vegaaniystävällisistä matkailukohteista ja -palveluista kuitenkin puuttuu.

Lukijoiden pyynnöstä vastuullinen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valpas pyrkii vastaamaan kasvavaan tarpeeseen ja pyytää nyt vegaanista elämäntapaa suosivien matkailijoiden suosituksia Suomen vegaaniystävällisistä matkailupalveluista.

Millainen on vegaaniystävällinen matkakohde tai matkailupalvelu?

Vegaaniystävällisyys yhdistetään ennen kaikkea ruokaan, mutta Valpas kokoaa yhteen ravintoloiden ja ruokaa tarjoilevien kohteiden lisäksi myös muut matkailupalvelut ja -elämykset, kuten ohjelmapalvelut, joissa vegaanimatkailijat on huomioitu erityisen hyvin.

Kohteen tai palvelun ei tarvitse olla täysin vegaani. Kriteerinä kuitenkin on, että vegaanista elämäntapaa noudattava matkailija pystyy nauttimaan vierailustaan yhdenvertaisesti ja yhtä monipuolisesti kuin sekaruokavaliota noudattava matkailija.

Suomen vegaaniystävällisten matkailukohteiden keräämiseen Valpas tarvitsee lukijoiden apua. Nyt pyydämmekin ilmiantamaan vegaaniystävällisiä kohteita kaikkialla Suomessa seuraavin edellytyksin:

  • Ruokaa tarjoileva yritys voi palvella myös sekasyöjiä, mutta vegaanin on vaivatonta ruokailla kohteessa. Ruokalistalla on vegaanisia vaihtoehtoja valmiina, eikä annoksia tarvitse erikseen muokata vegaaniruokailijaa varten.
  • Vegaanista elämäntapaa noudattavan matkailijan on yhtä helppo löytää yrityksen tarjonnasta mieluisia palveluja kuin sekaruokavaliota noudattavan. Esimerkiksi huskyvaljakkoretkiä tarjoavan yrityksen valikoimissa on yhtä mielekkäitä aktiviteetteja matkailijalle, joka ei halua osallistua eläinvetoisille retkille.
  • Vegaanimatkailijan on miellyttävä vierailla kohteessa, eikä hänen tarvitse tuntea oloaan ahdistuneeksi yrityksen eri palveluja kuluttaessaan ja tiloissa liikkuessaan. Esimerkiksi hotellihuoneen sisustuksessa ei ole käytetty täytettyjä eläimiä tai lampaantaljoja.
  • Kohde pyrkii välttämään toiminnassaan eläinten turhaa hyväksikäyttöä esimerkiksi suosimalla kosmetiikka- ja kylpyhuonetuotteita, joita ei ole testattu eläinkokeilla.
  • Yritys viestii avoimesti vegaaniystävällisyydestä ja toivottaa vegaanista elämäntapaa noudattavat matkailijat tervetulleiksi.
  • Kohteen henkilökunta osaa palvella vegaanimatkailijoita, suhtautuu ystävällisesti pyyntöihin ja vastaa kysymyksiin.

Voit ehdottaa omaa suosikkiasi alla olevan Google Forms -lomakkeen avulla. Tietoja käytetään ainoastaan vegaaniystävällisiä matkakohteita esittelevän sivun päivittämiseen. Kohteen maininnan yhteydessä saatetaan käyttää lyhyitä lainauksia perusteluista tai asiakaskokemuksista. Tällöin lainauksen yhteyteen lisätään vinkin antajan etunimi tai nimimerkki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *