Uutiset

Bussilla kansallispuistoon – ainakin näihin Suomen kansallispuistoihin pääsee julkisen liikenteen yhteyksillä kesällä 2021

3 minuutin lukuaika

Luvassa on jälleen kaikkien aikojen retkeilykesä, mutta pääseekö luontoon ilman omaa autoa? Ainakin näihin Suomen kansallispuistoihin on mahdollista matkustaa julkisen liikenteen yhteyksillä kesällä 2021.

Teksti ja kansikuva: Saana Jaakkola

Pääkaupunkiseutu: Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistot

Pääkaupunkiseudun kansallispuistoihin on hyvät kulkuyhteydet ympäri vuoden. Myhelsinki.fi-sivustolle on koottu selkeät ohjeet, kuinka päästä julkisen liikenteen kulkuneuvoilla Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistoihin.

Sipoonkorpeen kulkee maaliskuun ja marraskuun välillä myös Packalén Busin Hop-On Hop-Off -bussilinja. Torstaista sunnuntaihin kulkevan bussin kyytiin pääsee Tikkurilan asemalta tai Sipoon Nikkilästä sekä jokaiselta matkan varrella sijaitsevalta pysäkiltä. Tikkurilasta on yhteys myös Helsingin seudun liikenteen (HSL) linjoihin. Sipoonkorpi Hop-On Hop-Off -bussilinjan aikataulut löydät täältä ja HSL:n reittioppaan täältä.


Muu eteläinen Suomi: Teijon, Kurjenrahkan, Liesjärven, Torronsuon, Repoveden, Salamajärven ja Kolin kansallispuistot

Teijon kansallispuistoon pääsee kesäaikana sekä Helsingistä että Salosta. Lisätiedot ja aikataulut löytyvät Teijon sivuilta. Kesäkuukausien ulkopuolella Salosta kulkee linja-auto Teijoon ja Mahtildedahlin ruukkikylään koulupäivinä.

Kurjenrahkan kansallispuistoon sekä Kuhankuonon retkeilyreitistölle pääsee Turun seudun joukkoliikenteen Fölin busseilla lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä aikavälillä 26.4.–31.10.2021 sekä kesän ajan (7.6.–8.8.2021) myös arkisin. Löydät kattavat julkisen liikenteen kulkuohjeet Kurjenrahkaan Fölin sivuilta. Turun ja Säkylän suunnista on myös Matkahuollon linja-autoyhteys Kurjenrahkan kansallispuistoon. Kuhankuonon pikavuoropysäkki sijaitsee Turku–Säkylä-tien varressa noin 500 metrin päässä Kurjenpesän luontotuvasta.

Liesjärven kansallispuistoon pääsee bussilla valtatie 2:n varrelta sekä Kyynärän että Eerikkilän pysäkeiltä. Kyynärän pikavuoropysäkiltä on matkaa Kyynäränharjulle 1,5 km ja Korteniemen perinnetilalle noin 4 km. Eerikkilän pysäkiltä on kahden kilometrin matka Hämeen luontokeskukseen. Ilvesreittiä pitkin Liesjärven kansallispuistosta on mahdollista patikoida naapuroivaan Torronsuon kansallispuistoon. Muuten Torronsuolle ei kulje julkista liikennettä.

Repoveden kansallispuistoon pääsee bussilla 5.6.–26.9.2021 sekä 30.–31.10.2021 välillä. Löydät ohjeet ja aikataulut Repoveden kansallispuiston busseihin ja taksikyyteihin Visit Kouvolan sivuilta.

Salamajärven kansallispuistoon kulkee retkibussi aikavälillä 28.6.–8.8.2021. Lisätiedot Keski-Pohjanmaan retkibussin reiteistä, aikatauluista sekä bussireitin varrella sijaitsevista mielenkiintoisista kohteista löydät Visit Keski-Pohjanmaan sivuilta.

Kolin kansallispuiston retkeilyreiteille pääsee kätevästi Kolin satamasta, jonne voi tänä kesänä (25.6.–7.8.2021) matkustaa historiallisella juna-vesiliikenneyhteydellä. Kolin sataman, Kolin kylän ja Ukko-Kolin välillä liikennöi ajanjaksolla 28.6.–1.8.2021 ilmainen bussi. Ukko-Kolin rinteiden pysäköintialueelta pääsee maisemahissillä Kolin luontokeskus Ukkoon sekä luontokeskukselta alkaville retkeilyreiteille 5.6.–15.8.2021. Maisemahissin aikataulut ja lisätiedot löydät täältä. Koli.fi-sivustolta löydät tiedot myös Kolin kimppatakseista.

Pohjois-Suomi: Rokuan, Syötteen, Oulangan, Hossan, Pallas-Yllästunturin, Pyhä-Luoston ja Urho Kekkosen kansallispuistot

Rokuan kansallispuistoon pääsee tänä kesänä bussilla Oulusta Saaga Travelin Rokuabussilla torstaisin 1.7., 15.7. ja 29.7. 2021. Kyytiin voi ottaa myös oman pyörän. Saaga Travelin Syötebussi puolestaan liikennöi Oulusta Syötteen kansallispuistoon lauantaisin 3.7.–7.8.2021 välisenä aikana. Bussilla pääsee myös Rytivaaran reitin aloituspisteeseen, ja Rokuabussin tavoin myös tähän kyytiin voi ottaa oman pyörän.

Hossabussi kuljettaa retkeilijöitä 7.6.–10.8.2021 välisenä aikana Rukalta ja Kuusamosta Hossan kansallispuistoon. Pohjolan Matkan Kuusamo–Kajaani-linja (matkahuolto.fi) ajaa Hossan kautta ma–pe ja su aikavälillä 6.6.–9.8.2021. Bussin aikataulu on soviteltu yhteen Helsingin ja Kajaanin välisen junayhteyden kanssa.

Oulangan kansallispuistoon on jatkoyhteys Karhunkierrosbussin reitiltä. Löydät lisätietoa reitistä, yhteyksistä ja aikatauluista Rukan sivuilta. Oulangan kansallispuiston reitit ovat saavutettavissa myös Kuusamon lentokenttäbussilla, joka on muidenkin kuin lentomatkustajien käytettävissä. Kesällä 2021 liikennöivä Oulankabussi mahdollistaa päiväretken Oulangan kansallispuistoon myös Sallasta.

Lapin kansallispuistoista julkisen liikenteen kulkuneuvoilla ovat saavutettavissa Pallas-Yllästunturin, Pyhä-Luoston sekä Urho Kekkosen kansallispuistot. Lemmenjoen kansallispuistoon ei kulje julkista liikennettä, mutta Inarista pääsee Lemmenjoelle taksilla.

Ethän unohda merellä ja järvillä sijaitsevia kansallispuistojamme, joihin voi tutustua risteilyillä tai omatoimisesti esimerkiksi veneillen tai meloen. Löydät jokaisen Suomen kansallispuiston omat sivut sekä saapumisohjeet osoitteesta luontoon.fi.


Löysitkö tältä listalta vielä puuttuvan julkisen liikenteen kulkuyhteyden johonkin Suomen 40 kansallispuistosta? Kerro siitä artikkelin kommenteissa tai ota yhteyttä Valppaan toimitukseen.

Artikkelia päivitetty: 25.6.2021 lisätty bussiyhteydet Teijon kansallispuistoon; 29.6.2021 lisätty Pohjolan Matkan linja-autoyhteys Hossaan.

Keskustele aiheesta täällä. Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *