Päätoimittajan puheenvuoro

Suomi ei ole syy, joka pysäytti kansainvälisen matkailun

4 minuutin lukuaika

Nyt olisi korkea aika muistaa, ettei Suomi ole ainoa maa, jossa matkustusta rajoitetaan. TUI:n päätös perua brittien marras- ja joulukuun matkat Lappiin valtasi mediatilaa Suomessa, mutta totuus jäi jälleen kerran toissijaiseksi.

En tiedä kummasta olisin enemmän huolissani: koronan koettelemasta taloustilanteesta vai median kyvystä toimittaa totuudenmukaisia uutisia.

Tiistaina mediassa levisivät uutiset maailman suurimpiin matkailualan yrityksiin kuuluvan TUI:n päätöksestä perua marras- ja joulukuun matkat Britanniasta ja Irlannista Lappiin. Raflaavimmissa tapauksissa Suomen matkustusrajoitukset nostettiin syntipukiksi otsikkoon asti. Myös maltillisemmin otsikoidut artikkelit kertoivat, kuinka Suomen matkustusrajoitukset pilasivat brittien joulun.

Tässä todellinen uutinen: Suomen matkustusrajoitukset eivät olleet syy TUI:n päätökseen.

Kaikki englantia taitavat suomalaiset – toimittajat mukaan lukien – voivat lukea uutisoinnin aiheena olevan tiedotteen täällä. Kuten TUI selvästi ensimmäisessä lauseessa ilmoittaa, päätöksen todellisia syitä ovat matkailun epävarma tilanne sekä COVID-19-taudin ennenkuulumattomat vaikutukset (”the continued uncertainty surrounding travel and the unprecedented impact of COVID-19”).

Myöhemmin tiedotteessa mainitaan myös Suomen matkustusrajoitukset, kuitenkin vasta tärkeimmän jälkeen: ”However, with the rapidly evolving travel environment and restrictions in place for Finland, we’ve decided that on this occasion, we wouldn’t be able to deliver on this promise and we wanted to remove uncertainty for families.”

Jokaisesta tähän mennessä lukemastani uutisesta on jäänyt pois tärkeä fakta: Suomi ei suinkaan ole ainoa maa, jossa matkustusta rajoitetaan. Tarkemmin sanottuna tilanne on päinvastainen, sillä monissa Euroopan maissa jopa matkustaminen oman maan sisällä on kielletty vähintään marraskuun ajan, mahdollisesti pidempäänkin.

Samaan aikaan, kun Suomessa syytetään hallitusta siitä, etteivät britit pääse jouluna Rovaniemelle, Englannissa on epävarmaa, pääsevätkö perheet viettämään keskenään edes kotijoulua.

Englannissa sekä kotimaan- että ulkomaanmatkat ovat pannassa ainakin joulukuun 2. päivään asti. Joulukuusta on vielä mahdotonta puhua, mutta varmaa on, ettei matkustuskiellon jatkumista voi sulkea pois mahdollisuuksien joukosta. Samaan aikaan, kun Suomessa syytetään hallitusta siitä, etteivät britit pääse jouluna Rovaniemelle, Englannissa on epävarmaa, pääsevätkö perheet viettämään keskenään edes kotijoulua. Voimassa olevien rajoitusten aikana sukulaiset eivät saa tavata toisiaan sisätiloissa, mikäli he asuvat eri talouksissa.

Brittien ohessa Lapin suurimmat matkailijaryhmät ovat tilastojen mukaan ranskalaiset ja saksalaiset. Katsotaanpa, mitä Ranskan ja Saksan marraskuuhun kuuluu.

Ranskassa uudet rajoitukset astuivat voimaan 30. lokakuuta ja kestävät ainakin joulukuun alkuun. Vaikka EU-maiden väliset rajat ovat avoinna, matkustaminen Ranskan sisällä on kielletty, omalle vapaa-ajanasunnolle matkustaminen mukaan lukien. Sallittuja ovat vain ne pakolliset työmatkat, joiden siirtäminen ei ole mahdollista. Kotoa saa poistua ainoastaan välttämättömiä menoja, kuten työtä, koulua tai lääkäritapaamista varten, ja ulkoilu on sallittua tunnin kerrallaan yhden kilometrin säteellä kodista ja vain samassa taloudessa asuvien tai lemmikin kanssa.

Saksassa uusimmat rajoitukset astuivat voimaan 2. marraskuuta ja ovat alustavasti voimassa neljän viikon ajan. Harrastus- ja vapaa-ajanviettopaikat sekä nähtävyydet ovat kiinni lukuisten palvelujen tavoin. Suljettuja ovat esimerkiksi parturikampaamot sekä ravintolat ulosmyyntiä lukuun ottamatta. Hotellit eivät saa majoittaa matkailijoita, ei ulkomaisia sen enempää kuin kotimaisia. Ranskan tavoin Saksassa rajat ovat avoinna, mutta voimassa on voimakas kehotus välttää kaikkea turhaa matkustamista.

Infographic: Europe Back in Lockdown Mode | Statista Euroopan maat ovat palaamassa kevään kaltaiseen sulkutilaan. Kartta näyttää, missä Euroopan maissa oli voimassa paikallisia ja valtakunnallisia liikkumisrajoituksia 5. marraskuuta 2020. Nyt myös Norja on kieltänyt tarpeettoman matkustamisen. Lähde: Statista

Koko syksyn ajan Suomeen on sinisilmäisesti odotettu ulkomaisia matkailijoita ja mediassa ruodittu Suomen matkustusrajoituksia, vaikka samaan aikaan muualla Euroopassa koronatilanne on pahentunut ja rajoitukset tiukentuneet.

Suomen naapurit eivät ole poikkeus. Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina, kuinka pohjoisimman Ruotsin sekä Ruotsin ja Suomen välisen rajan kattavassa Norrbottenin läänissä on toistaiseksi suositeltavaa asioida vain ruokakaupassa ja apteekissa. Työmatkat Suomen rajan yli ovat yhä sallittuja.

Myös Norja on kieltänyt toistaiseksi tarpeettoman matkustamisen oman asuinkunnan ulkopuolelle, ja ohjeistus välttää kaikkea tarpeetonta matkustamista ulkomaille on voimassa tammikuun 15. päivään asti. Norjan karanteenisääntöjä rikkoneita turisteja on muistettu 20 000 kruunun (1 872 euron) sakoilla ja jopa asetettu kahden vuoden maahantulokieltoon.

Todellisuudessa Suomen rajoituksilla on hyvin vähän tekemistä kansainvälisen matkailun kanssa, jos lähtömaassa asukkaat saavat poistua kotoaan vain välttämättömimpien asioiden hoitamista varten.

Olennaisten faktojen unohtuminen uutisoinnista ei varsinaisesti yllätä, sillä sama kaava on toistunut koko syksyn ajan. Suomen matkustusrajoitukset ja hallituksen päätöksenteon hitaus ovat pysyneet syntipukkeina kansainvälisen matkailun hiipumiseen. Kansa lukee ja kuuntelee, ja jokaisen uutisen jälkeen viisi miljoonaa syyttävää sormea osoittaa hallitusta kohti piittaamatta siitä, mitä muualla Euroopassa tapahtuu.

Todellisuudessa Suomen rajoituksilla on hyvin vähän tekemistä kansainvälisen matkailun kanssa, jos lähtömaassa asukkaat saavat poistua kotoaan vain välttämättömimpien asioiden hoitamista varten. Oma kysymyksensä on, moniko matkailija olisi ylipäätään valmis laittamaan joulurahansa kiinni matkaan, jonka toteutuminen on epätodennäköistä? Rahat ovat tiukilla myös kotitalouksissa, eivätkä peruuntuneesta matkasta ensi vuoden puolella pankkitilille palautuvat rahat pelasta tänä vuonna vietettävää joulua.

Matkailuala on pulassa ja tilanne on vakava, sitä ei käy kieltäminen, mutta matkailuala on pulassa kaikkialla. Suomi ei ole syy, joka pysäytti kansainvälisen matkailun.

Voin vain arvailla, mikä suomalaisten matkailuyritysten tila olisi tällä hetkellä, jos kaikki syyttelyyn tuhlattu aika, energia, työpanos ja mediatila olisi jokaisen osapuolen taholta käytetty kotimaanmatkailun turvalliseen edistämiseen.

Joko vihdoin voisimme lopettaa syyttelyn ja keskittyä pelastamaan kaiken sen, mitä pelastettavissa on?

Moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna tilanne Suomessa on suorastaan kadehdittava: me suomalaiset voimme syödä ravintoloissa, käydä kampaajalla, asioida paikallisissa putiikeissa, osallistua aktiviteetteihin, yöpyä hotelleissa ja viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa – ja pitää siten suomalaisia yrityksiä pystyssä.

Ole valpas matkailija ja tiedä, mitä maailmalla tapahtuu

Valppaan uutiskirje ilmestyy joka kuun ensimmäinen perjantai.

Valpas kunnioittaa yksityisyyttäsi ja käyttää tietojasi vain uutiskirjeen toimittamiseen. Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa uutiskirjeen linkistä tai ottamalla yhteyttä Valppaan toimitukseen.

Keskustelussa on 3 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

×
Kolumnit

Media teki "kotimaanmatkailun huippukesälle" todellisen karhunpalveluksen