Kolumnit

Media teki ”kotimaanmatkailun huippukesälle” todellisen karhunpalveluksen

2 minuutin lukuaika

Olen tuskin ainoa potentiaalinen kotimaanmatkailija, jolle lomakauden uutisoinnista välittyi mielikuva, että ruuhkat ja ”ei-oon” myymisen välttääkseen on parempi pysyä kotosalla tai ainakin majoittua matkailuauton tai teltan turvin syrjäiseen puskaparkkiin, mistä yksikään matkailuyritys ei hyödy ropoakaan.

Saana Jaakkola

Kolumnin kirjoittaja on pitkän linjan matkailutoimittaja ja vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan perustaja, joka turhaantui klikkikilpailun saastuttamaan matkailujournalismiin.

Vastuullisesta matkailusta kirjoittamalla Saana haluaa muuttaa matkailua ja sen myötä koko maailmaa kaikkien kannalta paremmaksi – yksi valinta kerrallaan.

Onko sinulla valppaita ajatuksia vastuullisesta matkailusta?
Lähetä mielipiteesi meille – Valpas julkaisee myös lukijoiden mielipiteitä vastuullisesta matkailusta ja vapaa-ajanvietosta.

”Luontomatkailijat ruuhkauttivat Pienen Karhunkierroksen Kuusamossa – katso, kuinka riippusilloille jonotetaan.”

”Instagramissa Koli on rauhallinen paikka, jossa voi olla yksin tai kaksin – todellisuudessa Ukko-Kolilla on ennätykselliset selfiejonot.”

”Kotimaanmatkailu kukoistaa Kymenlaaksossa – kävijäennätyksiä rikotaan nyt monessa kohteessa. Myös majoituspaikoissa on ollut täyttä.”

”Kotimaanmatkalle rynnivät nyt nuoret aikuiset ja lapsiperheet – lomasuunnitelmat jäävät viime tinkaan, ja maastopyörät viedään käsistä. – – Monet majoituspaikat ovat myyneet ei-oota jo viikkotolkulla.”

Muun muassa näillä sanoilla valtakunnalliset mediat uutisoivat kotimaanmatkailun huippukesästä. Me suomalaiset olimme kesäkuukausina erityisen sulavasti liikkuvaa sakkia, sillä uutisoinnin mukaan ”koko Suomi” oli samaan aikaan muun muassa Savonlinnassa, Kolilla, Lapissa ja Pohjois-Norjassa.

Olen tuskin ainoa potentiaalinen kotimaanmatkailija, jolle lomakauden uutisoinnista välittyi mielikuva, että ruuhkat ja ”ei-oon” myymisen välttääkseen on parempi pysyä kotosalla tai ainakin majoittua matkailuauton tai teltan turvin syrjäiseen puskaparkkiin, mistä yksikään matkailuyritys ei hyödy ropoakaan. Paikallinen lähikauppa sentään tienaa makkarapaketin katteen verran, ehkä grillausjuomankin. Ja pitäähän se matkailuauto välillä tankatakin.

Matkailuyritykset ympäri maailmaa ovat eläneet viime kuukaudet historiansa suurimman kriisin alla. Suomalaiset yritykset eivät ole mikään poikkeus.

Toiset ovat pärjänneet kriisissä paremmin, toiset huonommin. Silti uutisointi matkailualan kurimuksesta, tarpeesta tukea kotimaisia yrityksiä ja kotimaankohteiden ruuhkista sotivat toisiaan vastaan.

Kun taistelu lukijamääristä käy kuumana, kääntyy korona-ajan selviytymistarina nopeasti negatiiviseksi uutiseksi, joka korostaa selfiejonoja, täpötäysiä majoituksia ja palvelujen ruuhkautumista.

Samaan aikaan näissä ”ruuhkakohteissa” lomailleet tuttavani raportoivat matkoiltaan, kuinka heidän seurueensa oli majoituskohteen tai ravintolan ainoita asiakkaita, maastopyöriä reilusti tarjolla ja jonoja korkeintaan huoltoasemien saniteettitiloissa.

Uutisoinnista unohtuu usein tärkeä fakta: hetkellinen selfiejono Ukko-Kolin laella ei oikeasti tarkoita ikuista selfiejonoa Ukko-Kolin laella, vaikka klikkejä kerjäävät otsikot antavat niin ymmärtää.

Näillä otsikoilla on kuitenkin vaikutusta. Se huomattiin hyvin heinäkuussa: ”Ruuhkauutisointi löi saaristomatkailua kovaa – nyt ihmiset eivät uskalla lähteä, vaikka jonoja ei juuri ole”, Turun Sanomat kirjoittaa maksumuurin takana olevassa artikkelissaan.

Nyt, kun koronatartunnat ovat taas kasvussa myös Suomessa, on hyvä muistaa, että kriisi ei ole ohi. Uusia matkustusrajoituksia asetetaan, mikä johtaa siihen, että ostovoima pysyy Suomessa myös lähitulevaisuudessa. Vaikka kesälomakausi on lopuillaan, kotimaassa on helppo matkailla myös lomien ulkopuolella.

Muistamisen arvoista on myös se, että alkamassa on yksi kauneimmista ja omasta mielestäni parhaista kotimaanmatkailun ajankohdista. Aurinkoa ja lämpöä riittää vielä Suomessakin. Pian ruska värjää luonnon kauniin kirjavaksi, ja revontulet loimuavat pimenevällä yötaivaalla eteläisintä Suomea myöten.

Niin kauan kuin saamme matkailla Suomen rajojen sisällä vapaasti, toivon kaikkien yrittäjien ja työntekijöiden puolesta, ettei kotimaanmatkailun potentiaalia tuhota toistamiseen turhilla kauhukuvilla täpötäysistä kohteista ja selfiejonoista.

Yritykset tarvitsevat asiakkaita myös ja erityisesti kesäkuukausien ulkopuolella.

Keskustele aiheesta täällä. Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

×
Kolumnit

Tulevaisuuden matkakohteet valitsevat vieraansa – oletko sellainen matkailija, joka otetaan avosylin vastaan?