Kolumnit

Älä huoli, tulet kyllä saamaan myrskysi

2 minuutin lukuaika

Terveisiä myrskykeskuksesta, täältä Aila-myrskyn vaaravyöhykkeeltä. Kun vara-akkuni turvin selailen sosiaalisen median uutisvirtaa, huomaan, että Aila on monelle pettymys. Älä huoli, tulet kyllä saamaan myrskysi.

Saana Jaakkola

Kolumnin kirjoittaja on pitkän linjan matkailutoimittaja ja vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan perustaja, joka turhaantui klikkikilpailun saastuttamaan matkailujournalismiin.

Vastuullisesta matkailusta kirjoittamalla Saana haluaa muuttaa matkailua ja sen myötä koko maailmaa kaikkien kannalta paremmaksi – yksi valinta kerrallaan.

Onko sinulla valppaita ajatuksia vastuullisesta matkailusta?
Lähetä mielipiteesi meille – Valpas julkaisee myös lukijoiden mielipiteitä vastuullisesta matkailusta ja vapaa-ajanvietosta.

Sähköt ovat olleet poissa yli 14 tuntia. Sähkötöntä torstaiarkea ei elä tällä hetkellä vain meidän asuinalueemme vaan reilusti yli 80 000 muutakin suomalaista kotitaloutta.

Sähköttömyys on pieni murhe muiden myrskytuhojen rinnalla. Monen suomalaisen työ- tai kotimatka on keskeytynyt tielle kaatuneiden puiden vuoksi. Kulkuväylien ja sähkölinjojen lisäksi puita on kaatunut autojen ja rakennusten päälle. Peltikatot, pihakalusteet ja trampoliinit lentelevät tuulen mukana, ja veneitä uppoaa metrien korkeuteen kohoaviin aaltoihin.

Myrskytuhojen hintalappua voidaan toistaiseksi vain arvailla. Toivottavasti henkilövahingoilta kuitenkin vältytään.

Täällä Lounais-Suomessa ihmisiä onkin kehotettu pysymään sisätiloissa vaarallisen myrskyn vuoksi. Noudatan ohjeita, mutta käyn vähintään tunnin välein varmistamassa, etteivät pihaan tulevan sähkölinjan ympärillä tuulen tahdissa raivokkaasti tanssivat puut aiheuta meille hengenvaaraa.

Samalla kun sadat pelastuslaitosten työntekijät ja vapaapalokuntien vapaaehtoiset sähköyhtiöiden henkilöstöstä puhumattakaan uhmaavat myrskyä auttamalla muita, uskomaton määrä suomalaisia valittaa sosiaalisessa mediassa vuoden voimakkaimmaksi myrskyksi arvioidun Ailan ”jääneen suutariksi”. Ja päivä on vasta vähän yli puolenvälin.

Ehkä nämä liian hyvistä olosuhteista valittavatkin vielä illan saatossa näkevät Ailan lempeän nimen taakse piiloutuneen pirullisen luonteen. Mutta älä huoli, jos Aila oli sinulle pettymys. Tulet kyllä saamaan myrskysi.

Suomesta on puhuttu usein ”ilmastonmuutoksen hyötyjänä” ja jopa voittajana. Mikäli asiantuntijoita on uskominen, ei ilmastonmuutos ole pelkkää onnea meilläkään. Muuttuva ilmasto nimittäin näkyy meillä muun muassa voimistuvina myrskytuulina ja sään ääri-ilmiöiden – joita myrskytkin ovat – yleistymisenä.

Forecan juuri julkaistu blogiartikkeli arvioi, että vuosi 2020 voi olla Suomessa myrskyisin ainakin 15 vuoteen. Tänä vuonna myrskypäiviä on ollut jo 34 kappaletta, ja elämme vasta syyskuun puoliväliä. Tarkastelujaksolla eli vuosien 2006 ja 2019 välillä myrskyisin vuosi oli 2007, jolloin myrskypäiviä oli koko vuoden aikana 39. Mahdollisuudet ennätyksen päihittämiseksi ovat hyvät, sillä tilastollisesti myrskyisin vuodenaikamme on vasta tuloillaan.

Jos et satu asumaan riskialueella, kuten Länsi-Suomen rannikolla, jonne myrskyt todennäköisimmin ja voimakkaimmin iskevät, saatat välttyä pahimmalta tulevaisuudessakin. Mutta älä huoli, tulet silti saamaan myrskysi.

Myrskyt tulevat nimittäin yleistymään ja voimistumaan muuallakin, Suomea paljon pahemmin. NASA:n mukaan Atlantin hurrikaanikausi rikkoo parhaillaan monia aikaisempia ennätyksiä. Me suomalaiset olemme onnekkaassa asemassa moniin muihin nähden, sillä tulemme hyvin todennäköisesti välttymään hurrikaaneilta ja hirmumyrskyiltä myös tulevaisuudessa. Onneksi.

Ilmastonmuutos tulee muuttamaan elinympäristöämme, mutta se muuttaa myös matkailua. Muuttuva ilmasto vaikuttaa kohteisiin, joihin matkustamme sekä tapaa, joilla niihin matkustamme mutta myös asioita, joita voimme kohteessa tehdä, kun me matkustamme.

Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan myös lentämiseen esimerkiksi lisääntyvän turbulenssin muodossa. Tulevaisuudentutkija Elina Hiltusen laatiman Matkailun tulevaisuus -raportin mukaan ennätyshelteet tekevät kiitoradoista liian kuumia nousuun ja laskeutumiseen. Voimistuvat ja yleistyvät myrskyt vaikuttavat lentojen turvallisuuteen ja johtavat todennäköisesti myös lentojen perumiseen.

Siksi matkailua rakastavan on syytä ottaa ilmastonmuutos ja sen vaikutukset tosissaan. Tulet kohtaamaan vielä henkilökohtaisen myrskysi, kun ilmastonmuutos pilaa matkasuunnitelmasi lupia kyselemättä.

Matkailun innovaatiot, kuten virtuaalimatkailu, toki mahdollistavat matkailun myös silloin, kun se ei ole fyysisesti mahdollista myrskyn tai muun syyn vuoksi.

Vai mahdollistavatko sittenkään?

Entistä voimakkaammat myrskyt tuovat mukanaan entistä pahempia tuhoja, jotka aiheuttavat pitkittyviä ongelmia sähkönjakeluun. Silloin saattaa virtuaalimatkakin jäädä tekemättä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *