Mainosyhteistyö

Haahkamatka vie merkitykselliselle matkalle Ahvenanmaan ulkosaaristoon

3 minuutin lukuaika

Mainosyhteistyö: Åland expeditions | Ahvenanmaan saaristolle symbolinen haahka on vaarassa kadota ja tarvitsee ihmisen apua. Toukokuinen Haahkamatka yhdistää luonnonsuojelun ja vapaaehtoistyön unohtumattomaan matkailuelämykseen Ahvenanmaan saariston kohteessa, jonne vain harvalla on mahdollisuus matkustaa.

Teksti: Saana Jaakkola
Kansikuva: Niclas Nordlund Photography

Todellinen luonnonihme. Sellaiseksi kuvataan haahkanuntuvaa, jolla haahkanaaras vuoraa pesänsä kevään poikuetta varten.

Kun poikaset jättävät pesänsä, saaristolaiset keräävät talteen hylättyjen pesien pehmikkeet, jotta ominaisuuksiltaan ainutlaatuinen haahkanuntuva saadaan turvallisesti hyötykäyttöön.

Haahkamatka - luonnonsuojelu- ja vaapaaehtoistyömatka Ahvenanmaan saaristossa suojelee haahkan pesintää
Haahkanaaras pesii tavallisesti aukeilla paikoilla ja on siksi helppo saalis saariston pedoille. Kuva: Jonathan Cannon / Pixabay

Pitkään elänyt perinne on osa omavaraisuutta, josta Ahvenanmaa on erityisen tunnettu.

Sitä ovat olleet saaristolaisille aikoinaan myös haahkanmunat, joiden terveellisyyttä tavattiin pitää suorastaan elintärkeänä, sekä riistalinnuista saatu tuore liha. Luonnonvarojen kestävä käyttö on ollut saaristossa elinehto, minkä ansiosta myös haahkakanta pysyi elinvoimaisena.

Tilanne muuttui, kun ulkosaaristo tyhjeni asukkaista. Ihmisen poissaolo altisti haahkan sen pahimmille vihollisille, saalistaville petolinnuille ja vieraspedoille, kuten minkille ja supikoiralle.

Nyt erittäin uhanalaiseksi luokiteltu haahka tarvitsee ihmisen apua.

Elämyksellisiä valmismatkoja Ahvenanmaalla

Saaristoluonnon monimuotoisuuden ja lintulajiston köyhtyminen herättää huolta Henna-Mari Koskessa, joka löysi Ahvenanmaalta kodin ja arvojensa mukaisen elämäntyylin kahdeksan vuotta sitten.

Kosken yritys, Åland expeditions, on elämyksellinen matkatoimisto, joka vie matkailijat ahvenanmaalaisen luonnon ja paikallisen elämän ytimeen ilman autoa – usein hevosen selässä.

Saaristokansan perinteitä ja kulttuuria vaalivilla matkoilla tutustutaan Ahvenanmaan vähemmän tunnettuihin kohteisiin kiireisimmän kesäsesongin ulkopuolella. Ahvenanmaan ratsastusmatkailun pioneerina tunnetun Åland expeditionsin ohjelmassa toistuvat muun muassa artesaaniruoka- ja pyhiinvaellusmatkat.

Toukokuussa ensimmäistä kertaa toteutettava Haahkamatka antaa mahdollisuuden tehdä merkityksellistä suojelutyötä uhanalaisen haahkakannan turvaamiseksi Ahvenanmaan kohteessa, jonne vain harvalla matkailijalla on mahdollisuus päästä.

Henna-Mari Koski, Åland expeditions
Åland expeditions -yrittäjä Henna-Mari Koski toimii Haahkamatkalla suomenkielisenä oppaana. Kuva: Henna-Mari Kosken kotialbumi

Haahkamatkan päämääränä pesinnän turvaaminen

Stora Båtskärin saari on Maarianhaminan eteläpuolella sijaitseva luonnonsuojelualue, jonne ei kulje reittiliikennettä. Saari on pesivien haahkojen suosiossa, minkä vuoksi palkittu luonnonsuojeluyhdistys Ådans vänner (haahkan ystävät) on valinnut sen suojelutyönsä kohteeksi.

Haahkamatkalla oppaina toimivat yhdistyksen jäsenet, jotka ovat saaristoluonnon, saaristolaiselämän ja suojelutyön asiantuntijoita.

Haahkamatkalla rakennetaan haahkakattoja pesivien naaraiden suojaksi
Haahkamatkan ensimmäisenä päivänä rakennetaan haahkakattoja hautovien lintujen suojaksi. Toisena päivänä haahkakatot asetetaan paikoilleen. Kuva: Niclas Nordlund Photography

Matkailijoiden tärkein tehtävä on auttaa rakentamaan haahkakattoja, joiden suojissa saarelle asettuvat naaraat saavat pesimärauhan.

– Pesien suojaaminen ei kuitenkaan yksin riitä, vaan haahkaa uhkaavat pedot on pidettävä loitolla, Henna-Mari Koski kertoo.

Usein siihen riittää pelkkä ihmisen läsnäolo saarella. Siksi Haahkamatkan ohjelma keskittyy Stora Båtskäriin. Saaren historia ja luonto tulevat tutuksi pesintäaluetta vartioidessa ja saarivaelluksella.

Suomenkielisenä oppaana matkalla toimii Koski itse. Yhdistyksen läsnäolo on välttämätöntä paitsi asiantuntijuuden vuoksi myös siksi, että Ahvenanmaalla luonnonsuojelutyö vaatii metsästyskortin. Siksi myös kaikki Ådans vänner -yhdistyksen aktiivit ovat metsästäjiä.

– Teemme matkalla tärkeää suojelutyötä, mutta on hyvä tiedostaa, ettei Haahkamatka välttämättä sovellu sellaisille, jotka ovat syvästi kaikkea metsästystä vastaan, Koski varoittaa.

Kulinaristisia elämyksiä ulkosaaristossa

Ahvenanmaalainen ruokakulttuuri tulee Haahkamatkan osallistujille tutuksi hyvin ainutlaatuisella tavalla. Yksityiskokkina matkalla toimii tunnettu paikallinen ruokavaikuttaja ja keittiöpäällikkö Viktor Eriksson, joka loihtii ateriat ulkotulella saaristoluonnon sydämessä.

Ruokailun lomassa Eriksson kertoo tarinoita ahvenanmaalaisesta ruoasta ja omavaraisuudesta. Matkalla vieraillaan myös tunnetulla Kobba Klintarin luotsiasemalla.

Majoituskohteena Haahkamatkalla toimii joutsenmerkitty Hotelli Savoy. Hotellin keskeisen sijainnin ansiosta matkaohjelman ulkopuolista vapaa-aikaa on helppo viettää vaikkapa Maarianhaminan keskustassa tai Ahvenanmaan merenkulkumuseossa.

Haahkamatka Ahvenanmaalla 20.–22.5.2022

Hinta: 685 euroa / hlö

Hinta sisältää laivamatkat (Turku–Maarianhamina–Turku), meriaamiaisen menomatkalla, buffetruokailun paluumatkalla, hotellimajoituksen 2 hengen huoneessa sekä Haahkamatkan ohjelmaan kuuluvat ateriat, opastukset, aktiviteetit ja kuljetukset.

Viimeinen ilmoittautuminen: 10.4.2022

Toimi nopeasti, sillä kevään ainoalle Haahkamatkalle mahtuu enintään 10 osallistujaa.

Katso tarkempi matkaohjelma, varaustiedot ja matkaehdot osoitteesta www.alandexpeditions.ax/haahkamatkat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *