Kolumnit

Matkailun jälleenrakennuksen aika on nyt

2 minuutin lukuaika

Vuosi 2020 on osoittautunut muutosten vuodeksi. Kaiken epätietoisuuden ja myllerryksen keskellä vain yksi asia on varmaa: ennustajien ammattikunta on tullut jäädäkseen.

Katja Vaulio

Kolumnin kirjoittaja on ympäristöalan ja vastuullisen matkailun ammattilainen. Hän tuottaa sisältöä molemmista aiheista ja inspiroituu ennen kaikkea matkatarinoista ja matkoista.

Katjan lempimaita ovat Kreikka ja Venäjä ja suosikkimaisema tropiikin hehkuva runsaus. Hän nauttii matkoillaan eri kulttuureista ja maisemista etsien samalla vastauksia liikamatkailun ongelmiin ja merten muoviroskiin.

Onko sinulla valppaita ajatuksia vastuullisesta matkailusta?
Lähetä mielipiteesi meille – Valpas julkaisee myös lukijoiden mielipiteitä vastuullisesta matkailusta ja vapaa-ajanvietosta.

Saamme jatkuvasti kuulla tietoa siitä, kuinka maailma muuttuu koronan myötä – tai kuinka se ei missään nimessä muutu.

Matkailuala ei totisesti ole jäänyt ennustuksista paitsi. Alkuvuonna seurasin seminaaria, jossa pohdittiin, kuinka matkailu lähtee koronan jälkeen elpymään eri maissa. Toisissa ennustettiin, että heinäkuussa alkaa tapahtua ja lentojen määrä lisääntyä, toiset katselivat suoraan jo vuoteen 2021.

Olen myös nähnyt kommentteja, joissa kerrotaan lentämisen loppuvan lähes kokonaan koronan myötä. Ikuisiksi ajoiksi. Myös matkailun hintojen kallistumista on povattu.

Jokaisella tuntuu olevan tieto siitä, miten matkailulle käy. Mutta tosiasiassa lopputulosta ei tiedä tällä hetkellä kukaan.

Pitäydytään faktojen ja toiveikkuuden varassa. Tällä hetkellä maailmassa on satoja lentokoneita, jotka makaavat toimettomina lukemattomilla lentokentillä. On selvää, että koneet halutaan taas ilmaan. Pidän todennäköisenä, että kyseiset koneet liitävät taas taivaalla jossain kohdin. Koronan vaikutus lentämiseen näkyy enintään siinä, että rahaa lentämisen kehittämiseen ympäristöystävälliseksi on yhä vähemmän.

Äkkinäisesti elokuussa näytti siltä, että matkailun hinnat romahtavat, kun Kreikan-matkoja myytiin muutamilla kympeillä. Ennustan, että matkojen hinnat pysyvät jatkossakin melko matalina, jotta ala saataisiin uudestaan käyntiin. Mitään en kuitenkaan vanno.

Teenpuruista ennustamisen sijaan voisimme keskittyä ajatukseen matkailun jälleenrakentamisesta. Koko ala on ehditty jo mustamaalata ja kirota maan allekin koronan aikana.

On totta, että pandemiat lisääntyvät liikkuvien ihmisten myötä, mutta en ole silti halukas sulkemaan maita ja pakottamaan ihmisiä aloilleen.

Suunnataan katse rohkeasti tulevaan: millaista matkailua haluamme ihmisille tarjota? Millaisia matkailijoita haluamme kohteisiimme? Mitä haluamme matkailun avulla maailmalle kertoa? Miksi matkustamme ja miten haluamme jatkossa matkustaa?

Matkailualalle nämä kysymykset ovat korvaamattoman tärkeitä. Alan tulevaisuutta luodaan nyt, vaikka siitä emme tiedä mitään, mitä on luvassa. Nyt on kuitenkin oikea hetki luoda uudet, vastuullisemmat perustat. Suunnitella uudenlaiset matkailupaketit, rakentaa toimivat junaverkostot ja miettiä, miten lentoalaa aiotaan lähivuosina kehittää.

Minulle koronan aikana on vain yksi varmuus: entisellään matkailu ei jatku. Se tulee muuttumaan, ja suunnan määräämme me.

”Alan tulevaisuutta luodaan nyt, vaikka siitä emme tiedä mitään, mitä on luvassa.”

Myös matkailijat ehtivät nyt miettiä, mitä he tulevilta matkoiltaan haluavat. Aiommeko olla kohteliaita vieraita matkakohteissa vai ylenkatsoa paikallisia kulttuureja? Haluammeko oppia jotain matkalla ja voisimmeko opettaa muille? Kiinnostaako meitä vastuullisuus vai ketjuhotellit ja loma, jolla emme ole käytännössä missään tekemisissä vierailukohteemme kulttuurin kanssa?

Maailma tarvitsee enemmän tiedostavia matkailijoita, vähemmän massaturisteja. Tarvitsemme enemmän vastuullisia matkailupalvelujen tarjoajia, vähemmän massakohteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *